Hyppää pääsisältöön

Klasarin kasvateista tuli pelimusiikin sanansaattajia – Game Music Collective on kasattu pelimusiikin ehdoilla

Kapellimestari ohjaa orkesteria ja kuoroa.
Game Music Collective Kapellimestari ohjaa orkesteria ja kuoroa. Kuva: Tommi Mustaniemi orkesterit,Game Music Collective

Vaikka pelimusiikkia on tehty jo vuosikymmeniä, livenä sitä kuullaan harvoin. Pelimusiikkiin erikoistuvia ammattiorkestereita on maailmanlaajuisesti vain kourallinen. Game Music Collective haluaa olla suunnannäyttäjä pelimusiikin esittämisessä ja toimia uuden populaarikulttuurin ilmiön eturintamassa.

Sellisti Lukas Stasevskijilla oli tapana lintsata oppitunneilta yläasteikäisenä ja hiippailla Tampereen konservatorioon. Siellä hän ei suinkaan keskittynyt yksinomaan soittotreeneihin, vaan suuntasi määrätietoisesti tietokoneluokkaan pelaamaan Half-Lifeä. Ammuntapeli imaisi mukaansa niin, että Stasevskij myöntää olleensa peliaddikti.

Stasevskij ikätovereineen edustaa pelisukupolvea, jolle videopelit ovat kuuluneet lapsuuteen ja nuoruuteen. Teini-ikäisenä häntä kiinnosti lähinnä räiskintä, pelien musiikkipuoleen hän heräsi myöhemmin.

Entisenä aktiivipelaajana Stasevskij päätyi selailemaan pelimusiikkivideoita ja -soundtrackeja verkossa. Jokin loksahti. Hän tajusi, miten monipuolista, laadukasta ja kiehtovaa pelimusiikki on. Silti sitä pääsee kuuntelemaan harvoin livenä, ja silloinkin yleensä tilauksesta jonkun asiaan vihkiytymättömän orkesterin toimesta.

Näen punaista valoa, kun jotain musiikkigenreä yritetään tuoda vieraan instituution kautta.

Jo seuraavana päivänä Stasevskij kertoi kavereilleen Sibelius-Akatemiassa, että hän haluaa kasata orkesterin, joka soittaisi ainoastaan pelimusiikkia. Joukkoon oli määrä löytää samanhenkistä porukkaa, muusikkoja joilla on pelitausta ja jotka pitävät pelimusiikista.

Parissa viikossa bändi oli kasassa. Syksyllä 2016 perustettiin parikymmenhenkinen Game Music Collective.

Stasevskij halusi kokoonpanon, joka toimii täysin pelimusiikin ehdoilla. Sellaisia ei ole juuri ollut aikaisemmin, vaan pelimusiikkia on esitetty esimerkiksi perinteisten klassisten orkesterien soittamana.

– Lähtökohtaisesti näen punaista valoa, kun jotain musiikkigenreä yritetään tuoda vieraan instituution kautta. Pelimusiikki on pelimusiikkia ja klassinen musiikki klassista musiikkia.

GMC poikkeaakin melkoisesti klassisesta orkesterista. Kukaan ei ole komppaaja, vaan jokainen soittaja on myös solisti. Jokainen yhtyeen jäsen edustaa omaa soitintaan lavalla, joten vastuu on suuri.

Akustisten soittimien lisäksi mukana on elektronisia instrumentteja. Stasevskijin mukaan Game Music Collective on näin ollen jonkinlainen hybridi, niin kuin pelimusiikkigenre itsessäänkin.

– Pelimusiikissa siisteintä on se, että se imee vaikutteita ihan kaikkialta ja silti kuulostaa omanlaiseltaan. Siinä on jotain eeppistä ja sankarillista ja myös jotain leikillistä.

Lukas Stasevskij soittaa selloa.
Sellisti Lukas Stasevskij ja Game Music Collective. Lukas Stasevskij soittaa selloa. Kuva: Tommi Mustaniemi sellistit,lukas stasevskij

Game Music Collectiven tavoitteena ei ole kosiskella pelimusiikilla yleisöä klassisen musiikin pariin tai päinvastoin. Genrellä on jo oma fanikuntansa. Vaikka GMC:n jäsenet ovat klassisesti koulutettuja ammattimuusikkoja, pelimusiikkia soitetaan hyvin erilaisista lähtökohdista ja erilaiselle yleisölle. Myös soittotekniikka on erilainen, sillä GMC soittaa keikkansa vahvistettuna.

Harva konsertti on jännittänyt Stasevskijia niin paljon kuin Game Music Collectiven ensiesiintyminen Finlandia-talolla syksyllä 2017. Kun likipitäen täysi sali repesi suosionosoituksiin jo ensimmäisen kappaleen jälkeen, olo oli samaan aikaan vapautunut, huojentunut ja hämmentynyt. Yleisön reaktio poikkesi melkoisesti klassisen musiikin konserttiyleisön kohteliaasta taputuksesta.

Sama meno jatkui Helsingin Kulttuuritalolla Suomen ensimmäisellä pelimusiikkifestivaalilla toukokuun alussa. Nyt orkesteri osasi jo odottaa vapautunutta menoa niin lavalla kuin yleisössä. Kapellimestari Eero Lehtimäki tarinoi pelikokemuksistaan kappaleiden välissä ja yleisö huuteli väliin kommentteja, jos siltä tuntui. Välillä soitto oli intiimiä ja herkkää, välillä mahtipontista tykitystä mieskuorolla vahvistettuna.

Missiomme on pitää hyvät bileet pelimusasta tykkäävän jengin kanssa joka kerta kun esiinnymme.

GMC haluaa ylläpitää kontaktia yleisöön myös konserttien ulkopuolella. Stasevskij on vastikään aloittanut videoiden tekemisen YouTubeen yhteistyössä Suomen pelimuseon kanssa. GMC on myös kysynyt pelimusiikkifanien mielipidettä biisivalintoihin alusta saakka.

– Meidän missiomme on toimia pelimusiikin sanansaattajina. Yhtä tärkeä missio on pitää hyvät bileet pelimusasta tykkäävän jengin kanssa joka kerta kun esiinnymme.

Tämänhetkinen keikkasetti sisältää musiikkia muun muassa pelisarjoista Final Fantasy, The Elder Scrolls, Halo, Destiny, Chrono Trigger, Kingdom Hearts ja Undertale. Uusia kappaleita otetaan mukaan pikkuhiljaa, koska biisien sovitus- ja harjoitteluprosessi on työläs.

Stasevskij saa jatkuvasti kuuntelusuosituksia yleisöltä ja tutuilta. Hän kuuntelee pelimusiikkia aina kun aikaa on, usein öisin. Soitettava ei lopu kesken, se on varmaa.

Lukas Stasevskij istuu portaikossa.
Lukas Stasevskij istuu portaikossa. Kuva: Sari Casal / Yle mies

Game Music Collective on fokusoinut alkutaipaleensa live-esiintymisensä hiomiseen. Tavoitteena on päästä keikkailemaan myös ulkomaille. Lisäksi suunnitelmissa olisi toimia peliteollisuuden studio-orkesterina.

Bändi toimii vapailla markkinoilla ilman apurahoja. Sponsoreiksi on löytynyt kaksi isoa pelifirmaa, Rovio ja Veikkaus, mikä mahdollistaa kunnianhimoisen toiminnan.

– Tämä on käytännössä itselleni kokopäiväduunia. Heti herättyäni aamuisin alan soitella puheluja ja suunnittella tulevaa.

Stasevskij on toiminut sellistinä pianokvintetissä Karibian loistoristeilijällä, mutta myös Karibialla hän tuotti vapaa-aikanaan Game Music Collectivea. GMC on Stasevskijille ykkösprojekti. Klassinen musiikki on hänen tukirankansa, mutta pelimusiikin esittäminen haastaa häntä eri tavalla.

– Koska kyseessä on uusi populaarikulttuurin ilmiö, meillä ei ole juurikaan vertailukohtia. Se antaa valtavat mahdollisuudet toteuttaa itseäni. Työ on haastavaa, mutta samalla tunnen olevani etuoikeutettu.

Game Music Collective esiintyy Tampereella 26.5. ja Turussa 29.5.

Keskustele