Vesi, mehu ja erilaiset virvokejuomat ovat perinteisesti olleet yleisimmät alkoholittomat vaihtoehdot ruokapöydässä. Jos kuitenkin panostaa herkulliseen ateriakokonaisuuteen voi hyvin nähdä hieman vaivaa myös ruokajuomien valinnassa.
Alkoholikulutuksen vähenemisen myötä on alkoholittomien oluiden ja viinien valikoima toki vähitellen laajentunut, mutta houkuttelevia juomia on helppo valmistaa myös itse kauden raaka-aineista.
Sommelieeri Ella tarjoaa kolme reseptiä, joilla kruunata ateria - alkuun mausteinen shotti, päivällisjuomaksi hienostunut yrtti-infuusio ja jälkiruoaksi vaaleanpunainen after dinner drink.
Juomat sopivat hienosti myös kesäiseen juhlapöytään.
Alkoholiton inkivääri-piparjuuri-kurkumashotti
Tämä tehoshotti polttelee mukavasti kurkkua. Se on tulinen, pippurinen ja lisäksi terveellinen aterian aloitus, joka kutsuu kaikki ruokailijat pöytään. Se säilyy useita viikkoja jääkaapissa.
Ainekset, noin 20 lasillista:
- 1 litra vettä
- 250 g tuoretta inkivääriä viipaloituna
- 50 g tuoretta piparjuurta viipaloituna
- 50 g tuoretta kurkumaa
- 3 luomusitruunan raastettu kuori ja mehu
- 3 rkl hunajaa
- 1 tl murskattuja mustapippureja
- 1 tl kuminaa
- 1 tl tillinsiemeniä tai kuivattua tilliä
Tee näin:
- Laita kaikki ainekset kattilaan ja anna kiehua miedolla lämmöllä 20–30 minuuttia.
- Anna jäähtyä.
- Puserra joukkoon hieman lisää sitruunamehua makusi mukaan.
- Siivilöi, kaada puhtaaseen tiiviskorkkiseen pulloon ja jäähdytä.
Vinkki:
- Kaada vettä siivilöimisestä jääneiden ainesten päälle ja anna tekeytyä yön yli ihanan voimakkaaksi terveysjuomaksi!
Sitruunainen yrtti-infuusio, hienostunut päivällisjuoma
Makeuttamatonta yrtti-infuusiota voi muunnella eri yrttien, juurten ja muiden makuaineiden intensiivisillä aromeilla, mieluiten ruoassa toistuvilla mauilla. Se on mainio vaihtoehto viinille aterian yhteydessä.
Ainekset:
- 4 kourallista tuoreita yrttejä varsineen, esim. timjamia, sitruunamelissaa, salviaa, rosmariinia tai minttua
- 2 luomusitruunaa
- 5 dl kiehautettua, kuumaa vettä
Tee näin:
- Laita yrtit ja sitruunoiden kuoret kulhoon ja kaada päälle kuuma vesi.
- Anna tekeytyä, kunnes juoma on jäähtynyt.
- Lisää sitten sitruunoiden mehu ja siivilöi neste.
- Säilytä jääkaapissa puhtaassa tiiviskorkkisessa pullossa.
- Tarjoiltaessa laimenna infuusio vedellä, kivennäisvedellä tai mehulla makusi ja käytön mukaan.
Vinkkejä:
- Infuusion voi laimentaa vedellä maun mukaan mutta enintään suhteessa 1:4.
- Ideana on, että infuusion yrtit korostavat ruoan mausteita ja ruoka infuusiota.
- Tee siivilöimisestä jääneistä yrteistä voimakkaanmakuinen pesto.
- Infuusiot ovat nyt muotia huippuravintoloissa. Lisäksi niihin voi mainiosti käyttää yrttien vähemmän kauniit osat, juuret ja muut tähteet.
- Infuusio säilyy puhtaassa tiiviskorkkisessa pullossa jääkaapissa muutaman vuorokauden.
After dinner drink raparperin ja mintun kera
Raikasta, ei liian makeaa; tämä raparperi-minttudrinkki on jo itsessään jälkiruoka, mutta sen voi hyvin tarjota myös kevyen jälkiruoan ohella.
Ainekset, 6–10 lasillista:
- 200 g tuoreita tai pakastettuja raparperinvarsia
- 1 dl sokeria
- 1 litra vettä
- 3 limettiä
- 1 ruukku minttua tarjoiluun
- jääpaloja
Tee näin:
- Leikkaa raparperinvarret paloiksi.
- Laita raparperipalat, sokeri ja 5 desilitraa vettä kattilaan ja keitä noin 10 minuuttia, kunnes palat ovat pehmeitä.
- Sekoita joukkoon limettien kuoriraaste ja mehu ja laimenna lopulla vedellä.
- Anna jäähtyä.
- Siivilöi ja jäähdytä.
- Tarjoiltaessa laita mintunlehtiä lasien pohjalle. Murskaa niitä hieman, jotta niistä irtoaa makua. Täytä lasit jääpaloilla ja kaada joukkoon juoma.
Vinkkejä:
- Voit halutessasi maustaa juoman sitruunamehulla tai sokerilla makusi mukaan, ennen kuin se on täysin jäähtynyt.
- Tarjoiltaessa laimenna juoma kivennäisvedellä makusi mukaan.
- Juoma säilyy puhtaassa tiiviskorkkisessa pullossa jääkaapissa muutaman vuorokauden.
- Juoman voi pakastaa.