Hyppää pääsisältöön

Elias Gould on takkuillut debyyttinsä kanssa ja löytänyt uudenlaisen innon: “Kasvukipu kuvaa hyvin koko juttua”

Laulaja-lauluntekijä Elias Gould nojaa tiiliseinään. Hänellä on kädet ristissä ja hän katsoo kameraan.
"Tässä vuoden aikana olen yrittänyt unohtaa paineet ja keskittyä olemaan Elias, enkä yrittää pelastaa mitään skeneä", Elias Gould sanoo. Laulaja-lauluntekijä Elias Gould nojaa tiiliseinään. Hänellä on kädet ristissä ja hän katsoo kameraan. Kuva: Juuli Aschan / YleX Elias Gould

Elias Gouldin debyyttilevyä on odotettu vuosia vesi kielellä. Nyt laulaja kertoo levyn olevan 70-prosenttisesti valmis ja julkaisee vuoden tauon jälkeen Kipinä-kappaleen.

Aurinko hellii kattoterassia poikkeuksellisen helteisenä toukokuuna. Muusikko–näyttelijä Elias Gould pöyhii kiharia kutrejaan poseeratessaan kameralle. Valokuvaajan pyynnöstä hän vilauttaa vienoa hymyä.

Gouldin edellisestä julkaisusta on kulunut päivälleen vuosi, ja tuoreen Kipinä-singlen saaminen ulos on artistille helpotus. Musiikinen tekeminen on takkuillut, mutta viimeisen vuoden aikan Gould tuntee löytäneensä uudenlaisen innon.

– Ekoista julkaisuista lähtien kaikki tapahtui sormia napsauttamalla ja kaikki oli helppoa. Jutut vain natsasisvat ja tuli himmeitä keikkoja. Kun alkaa odottaa, että nyt pitää tulla hyvä biisi ja himmee hitti, niin kelaa vääriä asioita, Gould sanoo.

Vuosi sitten julkaistu Loistava-kappale syntyi siitä mielentilasta, kun isot otsikot ja omat odotukset alkoivat ajaa laulajaa nurkkaan. “Himmeitä hittejä”, joita hän itseltään odotti, ei enää tahtonut syntyä.

– Se hana meni kiinni, eikä sieltä tullut mitään sellaista, mistä olisin ollut innoissani. Tässä vuoden aikana olen yrittänyt unohtaa paineet ja keskittyä olemaan Elias, enkä yrittää pelastaa mitään skeneä.

Laulaja-lauluntekijä Elias Gould nojaa tiiliseinään ja katsoo suoraan kameraan.
Ulkopuolisia paineita enemmän Elias Gouldin harteita ovat painaneet hänen omat odotukset levynsä suhteen. Laulaja-lauluntekijä Elias Gould nojaa tiiliseinään ja katsoo suoraan kameraan. Kuva: Juuli Aschan / YleX Elias Gould

Debyyttilevyn harras odotus

Elias Gould ponkaisi nopeasti suosioon vuonna 2016 julkaistulla EP:llä. Siitä alkoi kuumeinen odotus, milloin lupaavasta laulaja–lauluntekijästä kuultaisiin enemmän. Debyyttilevyä on povattu pitkään, mutta sen julkaiseminen on toistuvasti lykkääntynyt.

Nyt Gould kertoo levyn olevan noin 70-prosenttisesti valmis. Levy on kuitenkin hänen mukaansa niin kriittisessä vaiheessa, että artisti varoo puhumasta ohi suunsa tulevasta levystä.

Debyyttilevyn tekeminen on kulkenut vuosien siksakkia. Biisejä on jumpattu levylle ja levyltä pois, koska ajatukset levystä ovat muuttunut ajan mittaan.

– Jos se ois tullut sellaisena kuin ensimmäiset ideat olivat, niin ei se olisi ollut sellainen debyyttilevy kuin olisin halunnut.

– Kävin läpi sellaisen oudon vaiheen ja tein jotain melkein konemusaa. Hain ja hain tyyliäni, mutta nyt olen palannut takaisin siihen, mistä lähdettiinkin, eli otin kitaran takaisin käteen, Gould kertoo tulevasta levystään.

Gouldin kappaleet, kuten Ikuinen Heinäkuu ja raukeasti soiva Huvilakatu, ovat kesäisiä välähdyksiä nuoruudesta. Laulaja kertoo debyyttilevyn teeman kietoutuvan kasvamisen ja nuoruuden loppumisen ympärille.

– Mistä pitää luopua, kun tulee ikää ja jengi alkaa valmistua kouluista, mutta itse haluaisi jatkaa nuoruutta ikuisesti. Se on levy kasvamisesta, mutta ehdottomasti vielä sillä rääpälepuolella, Gould maalailee ajatuksiaan.

– Kasvukipu kuvaa hyvin koko juttua, levy kertoo kasvukivuista.

“Toisia ei ole tehty isoille lavoille ja kuuluisuuteen”

Vierailtuaan JVG:n Revolveri-kappaleella Elias Gould on päässyt rap-duon mukana Suomen suurimmillekin festarilavoille. Se on poikkeuksellista nousevalle artistille, mutta katsellessaan yleisöä lavalta Gould kertoo ajatelleensa kuuluvansa sille paikalle.

– Se on paha nuorelle artistille, kun heitetään haipin keskelle, kun todellisuudessa fiittaa yhdellä kappaleella ja se on siinä. Vaarana on, että sekoittaa muiden menestys omaansa, Gould miettii.

Laulaja-lauluntekijä Elias Gould nojaa tiiliseinään ja katsoo maahan.
"Hain ja hain tyyliäni, mutta nyt olen palannut takaisin siihen, mistä lähdettiinkin, eli otin kitaran takaisin käteen", Elias Gould sanoo. Laulaja-lauluntekijä Elias Gould nojaa tiiliseinään ja katsoo maahan. Kuva: Juuli Aschan / YleX Elias Gould

Elias Gould on seurannut läheltä, millaista esimerkiksi JVG:n VilleGallen ja Jaren arki on. Kun laulajalta kysyy, haluaisiko hän olla Suomen suurin pop-tähti, hän heittäytyy pohtimaan myös suosion toista puolta.

– Toi on paha kysymys, koska sen ykköspaikan hinta on oikeasti kova. Toiset handlaa julkisuuden paremmin, mutta toisia ei ole tehty isoille lavoille ja kuuluisuuteen.

Laulava näyttelijä vai näyttelevä laulaja?

Elias Gould on pop-laulajan ohella tullut tunnetuksi myös näyttelijänä. Erityisesti viime aikoina näyttelijäntyöt ovat vieneet jopa isomman osan arjesta kuin musiikki.

Häneltä kysytään usein kummaksi Elias Gould haluaa määritellä itsensä, vaikka kysymys hieman huvittaa. Hän ei itse haluaisi tehdä lokerointia näyttelijänä ja muusikkona olemisen välille.

– Ne ruokkivat toisiaan, koska molemmissa omaksutaan ja tulkitaan tekstiä. Luulen, että ajan henki on, että tullaan näkemään enemmän ja enemmän jengiä, jotka tekevät montaa asiaa yhtä aikaa.

Toisaalta liian tiukka lokeroituminen voi sulkea ovia, joita Gould ei halua laittaa kiinni. Tulevaisuuden osalta hän haluaa jättää useampia mahdollisuuksia auki.

– Oon joskus YleX:n haastattelussa sanonut, etten koskaan tule räppäämään, mutta Hasbeenin kautta julkaistaan kappaleita, joilla räppään. Ei mennyt kuin pari vuotta ja jouduin syömään sanani.