Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Kirjakuunnelmia kesän korvalle

Kirjoittaja vanhanaikaisen kirjoituskoneen ääressä.
Kirjoittaja vanhanaikaisen kirjoituskoneen ääressä. Kuva: Unsplash kuunnelmat,kirjoituskoneet,kirjailijat,kirjakuunnelmat

Kun aurinko porottaa niin, ettei kirjan sivuista selvää saa, voi hyvän kirjan parissa rentoutua myös kuuntelemalla sitä. Tahi siitä tehtyä kuunnelmaa. Tarjoilemme klassikoiden ystäville Mika Waltaria, Maiju Lassilaa, Paulo Coelhoa, Albert Camusta ja Tauno Yliruusia. Lapsille ja nuorille soitetaan Roald Dahlia, Lewis Carrollia, Christoph Heinia ja Timo Parvelaa. Kuunnelmasovitusten laadusta vastaavat suosikkiohjaajat ja -käsikirjoittajat, kuten Eero Leväluoma, Tarleena Sammalkorpi, Tiina Harpf ja Robert Alftan.

Osa blogitekstissä mainituista kuunnelmista saattaa olla poistunut Yle Areenasta muuttuneiden tekijänoikeussopimusten vuoksi.

Mika Waltarin tunnetuin teos Sinuhe egyptiläinen on yleisöäänestysten voittaja, joka kestää edelleen kuuntelua. Upea 22-osainen kuunnelma tarjoaa viihdykettä vaikka kesän pisimmällä automatkalla. Waltarin kirjoittama Kulkurin valssi, paremmin varmasti elokuvana tunnettu, on nautittavissa myös kuunnelmasovituksena. Ohjauksesta ja sovituksesta vastaa Heikki Kataja, kuunnelman musiikin ovat säveltäneet George de Godzinsky ja Harry Bergström, joka myös johtaa orkesteria. Dekkarifanit ihastunevat Waltarin näytelmään Omena putoaa, jossa isä ja tytär löytävät yhteisen sävelen valheiden rapistessa pois molempien harteilta. Waltarin kuunnelmat ovat ladattavissa ja pysyvästi Areenassa:
Kulkurin valssi (1965)
Omena putoaa (1960)
Sinuhe egyptiläinen (1982)

Kuva radiodraamaan Sinuhe egyptiläinen
Sinuhe egyptiläinen. Kuva radiodraamaan Sinuhe egyptiläinen Kuva: Yle Sinuhe egyptiläinen,Yle Elävä arkisto,radiodraama sinuhe egyptiläinen

Paulo Coelhon valtavan suosion saaneeseen kirjaan pohjautuva kuunnelma Alkemisti vie kuulijan aarteenetsintämatkalle itseen. Alkemisti on kuunneltavissa 2.5.2020 asti.
Alkemisti (2006)
Coelhon teos Istuin Piedra-joen rannalla ja itkin ruotii vanhaa ihmissuhdetta. Kuunnelma on Areenassa vuoden ajan, 2.5.2019 asti:
Istuin Piedra-joen rannalla ja itkin (2004)

Nuori poika pyramideilla.
Alkemisti. Nuori poika pyramideilla. Kuva: Yle kuunnelmat,Alkemisti

Albert Camusin teokseen perustuva kuunnelma Sivullinen (L’Étranger, 1942) on hätkähdyttävä tarina nuoresta konttoristista Mersaultista, josta tulee vahingossa murhaaja. Pääroolin tulkitseee Rauno Ahonen. Kuunnelman on dramatisoinut ja ohjannut Timo Humaloja. Sivullinen (1999) on kuunneltavissa Areenassa 23.5.2019 asti.

Näyttelijä Rauno Ahonen.
Sivullinen. Näyttelijä Rauno Ahonen. Kuva: Yle kuunnelmat,Albert Camus,Rauno Ahonen,Sivullinen

"Naiset ja kirjallisuus ovat ainakin minun kannaltani ratkaisemattomia ongelmia", kirjoitti Virginia Woolf vuonna 1929, novellissa A Room of One's Own. Woolfin romaaneihin perustuvat kuunnelmat Aallot (2004) ja Oma huone (2005) ovat kuunneltavissa Areenassa 8.1.2020 asti. Minna Canthin novelliin pohjautuva Lehtori Hellmanin vaimo (1970) kertoo Selmasta, lahjakkaasta nuoresta naisesta, jonka kirjailijaunelmat musertuvat avioliiton alle. Unelmien mukana kuihtuu myös Selma itse. Kuunnelma on pysyvästi Areenassa. Sofi Oksasen Finlandia-palkittu teos Puhdistus on toteutettu myös kuunnelmana: Puhdistus (2011) on kuunneltavissa Areenassa 13.1.2019 asti.

Näyttelijä Aino Seppo.
Aino Seppo kuunnelmassa Oma huone. Näyttelijä Aino Seppo. Kuva: Yle kuunnelmat,Aino Seppo

Arto Paasilinnan jännitysromaani Hirtettyjen kettujen metsä (1984) iloittelee Lapin erämaassa kultaharkkoja piilottelevan Oiva Juntusen (Jarkko Rantanen) ja majuri Sulo Remeksen (Kauko Helovirta) matkassa.

Kuvassa kaksi miestä (Jarkko Rantanen ja Kauko Helovirta) ja keskellä nainen saamelaisasussa
Hirtettyjen kettujen metsä Kuvassa kaksi miestä (Jarkko Rantanen ja Kauko Helovirta) ja keskellä nainen saamelaisasussa Kuva: Yle Jarkko Rantanen,Kauko Helovirta,kuunnelmat,Hirtettyjen kettujen metsä

Mihail Bulgakovin klassikkoromaaniin perustuva Saatana saapuu Moskovaan (1991) kertoo Mestarin (Tom Wenzel) ja Margaritan (Susanna Haavisto) rakkaudesta, venäläisestä kirjallisuus- ja teatterielämästä sekä maagisen professori Wolandin ja hänen seureensa metkuista Moskovassa. Kuunnelman ovat dramatisoineet Pekka Kyrö ja Mikael Sievers, ohjauksesta vastaa Sievers.

Kuvituskuva kuunnelmaan Saatana saapuu Moskovaan
Saatana saapuu Moskovaan. Kuvituskuva kuunnelmaan Saatana saapuu Moskovaan Kuva: Yle Saatana saapuu Moskovaan,kuunnelmat

Santeri Alkion kirjoittama Puukkojunkkarit, joka julkaistiin 1894, taipui kuunnelmaksi vuonna 1956. Kuunnelmakäsikirjoituksen teki salaperäinen mies, joka käytti kirjailijanimimerkkiä Santeri Salava. Kaksikymmenhenkistä näyttelijäkaartia hän ohjasi nimellä Eero Leväluoma. Putkareissut ja sikajahdit värittävät kaupunkimatkaa Joensuuhun Maiju Lassilan viipyilevässä tarinassa Tulitikkuja lainaamassa. Leväluoman ohjaamat klassikot ovat pysyvästi Areenassa:
Puukkojunkkarit (1956)
Tulitikkuja lainaamassa (1965)

Puukkojunkkarit-kuunnelman näyttelijöitä.
Puukkojunkkarit. Puukkojunkkarit-kuunnelman näyttelijöitä. Kuva: Yle kuunnelmat,Puukkojunkkarit

Lasten seikkailutarinoiden ystäviä ilahduttavat varmasti Liisa Ihmemaassa, Pikku Prinssi sekä Jali ja suklaatehdas -sarjat. Kotimaisilta kirjailijoilta tarjolla on Timo Parvelan Ellaa, Ristö Räppääjää ja Peppi Pitkätossua.

Lewis Carrollin 1865 julkaisema Liisa Ihmemaassa seikkali tiensä suomalaiseksi kuunnelmaksi 130 vuotta myöhemmin. Toteutuksesta vastaa Tarleena Sammalkorpi ja musiikista Hector. Pääosaa näyttelee Ona Kamu. Liisa Ihmemaassa (1995) on Areenassa 24.1.2019 asti.

Liisa Ihmemaassa -kuunnelman kuvituskuva.
Ona Kamu on Liisa ihmeellisessä maassa. Liisa Ihmemaassa -kuunnelman kuvituskuva. Kuva: Yle kuunnelmat,Liisa Ihmemaassa
Ainoastaan sydämellään näkee hyvin.― Pikku Prinssi

Ranskalaisen kirjailijan Antoine de Saint-Exupéryn filosofisella kauneudellaan aikuisiakin puhutteleva lastenkirja Pikku Prinssi kertoo ystävyydestä, huolenpidosta ja hyvästeistä. Tarinan on suomentanut, sovittanut ja ohjannut Tiina Harpf. Pikku Prinssi (1988).

Pikku Prinssi -kuunnelman näyttelijät.
Pikku Prinssin pääosissa ovat Eero Keskitalo ja Mietti Harpf. Pikku Prinssi -kuunnelman näyttelijät. Kuva: Yle kuunnelmat,Pikku prinssi

Roald Dahlin Jali-kertomusten kuunnelmaversiot Jali ja suklaatehdas sekä Jali ja mahtava lasihissi ovat Pekka Ojalehdon sovittamat ja ohjaamat. Päärooleja esittävät Heikki Määttänen (Villi Vonkka), Antti Määttänen (Jali), Erja Manto (Jalin äiti) ja Harri Hyttinen (Jalin isä). Kuka pelkää noitia? -tarinan pääosissa ovat Miitta Sorvali, Juho Milonoff ja Tarja Keinänen. Kuunnelmasarjat ovat Areenassa vuoden ajan:
Jali ja suklaatehdas (1991)
Jali ja mahtava lasihissi (1992)
Kuka pelkää noitia? (2003)

Jali ja suklaatehdas -kuunnelman näyttelijät.
Jali ja suklaatehdas. Jali ja suklaatehdas -kuunnelman näyttelijät. Kuva: Yle kuunnelmat,Roald Dahl,Jali ja suklaatehdas

Robin Hoodin tarinan on John Finnemoren romaanista Yleisradiolle dramatisoinut Esko Salervo. Musiikilla ryyditetyn kuunnelman pääosissa ovat Carl-Kristian Rundman, Risto Kaskilahti ja Tomi Salmela. 16-osainen kuunnelmasarja Robin Hood (1993) on kuunneltavissa ja ladattavissa Areenassa 20.2.2019 asti.

Robin Hood -kuunnelman näyttelijöitä.
Robin Hood. Robin Hood -kuunnelman näyttelijöitä. Kuva: Yle kuunnelmat,Robin Hood,Risto Kaskilahti,Carl-Kristian Rundman

Muita kirjoihin perustuvia lasten kuunnelmia:
Avaruuden panttivangit (1990), pohjautuu Nicholas Fiskin kirjaan Space Hostages, Areenassa 18.5.2019 asti.
Ella teatterissa (2008), perustuen Timo Parvelan samannimiseen kirjaan.
Maija Poppanen (1963), P.L. Traversin lastenkirjaan pohjautuen. Pysyvästi kuunneltavissa ja ladattavissa.
Oli ennen onnimanni (1999) 13-osainen sarja, pohjautuu Marjatta Kureniemen kirjaan. Areenassa vuoden ajan.
Onnelin ja Annelin talo (1968), kirjoittanut Marjatta Kureniemi. Pysyvästi kuunneltavissa ja ladattavissa.
Peppi Pitkätossu (1996), kirjoittanut Astrid Lindgren.
Pickwick-kerhon jälkeenjääneet paperit (1961) Charles Dickensin 1830-luvun klassikkoon perustuva kuunnelma, tutustu taustoihin: Charles Dickensin riemukas esikoisromaani kääntyi kesäiseksi kuunnelmaksi 1961. Pysyvästi kuunneltavissa ja ladattavissa.
Risto Räppääjä ja kauhea makkara (2011) Sinikka ja Tiina Nopolan kirjaan pohjautuen.
Villihevonen uunin alla (1991), Christoph Heinin lastenkirjan pohjalta, 3.5.2019 asti.
Veljeni Leijonamieli (1976), kirjoittanut Astrid Lindgren. Pysyvästi kuunneltavissa ja ladattavissa.

Kuvituskuva kuunnelmaan Onnelin ja Annelin talo, kaksi pikkutyttöä puutalon edessä.
Onnelin ja Annelin talo. Kuvituskuva kuunnelmaan Onnelin ja Annelin talo, kaksi pikkutyttöä puutalon edessä. Kuva: Yle kuunnelmat

Dekkareiden ystäville on tarjolla mm. Tauno Yliruusin karmiva tarina Rikosetsivien vapaapäivä, jonka on ohjannut kuunnelmaksi Kauko Laurikainen vuonna 1981. myös ladattavissa. Peter Cheneyn Kuoleman huvipursi -romaaniin perustuva Kierrä kaarteet kaukaa, Slim Callaghan (1973) vie kuulijan krapulaisen etsivän mukana hämyisiin jazzbaareihin. Kuunnelmat ovat pysyvästi Areenassa.

Näyttelijöitä kuunnelmasta Rikostesivien vapaapäivä.
Rikosetsivien vapaapäivä. Näyttelijöitä kuunnelmasta Rikostesivien vapaapäivä. Kuva: Yle kuunnelmat,Tauno Yliruusi

Rakastettu etsivä Maigret seikkailee kuunnelmassa Maigret ja hotelli Majesticin murhat (1962, 1982). Pääosaa esittää Sasu Haapanen, ohjauksesta vastaa Esko Mannermaa. Kuunnelman on käsikirjoittanut Georges Simenonin alkuperäisromaanin pohjalta Arvo Aallas.

Kuvituskuva kuunnelmaan Maigret ja Hotelli Majesticin murhat.
Maigret ja hotelli Majesticin murhat. Kuvituskuva kuunnelmaan Maigret ja Hotelli Majesticin murhat. Kuva: Yle kuunnelmat,maigret ja hotelli majesticin murhat

Muita suositeltavia jännityskuunnelmia ovat Stanislaw Lemin kirjaan pohjautuva Rikostutkimus (1993) ja Dorothy B. Hughesin In a lonely place -kirjaan perustuva Yksinäisessä paikassa (1991), joka on kuunneltavissa ja ladattavissa Areenassa 5.6.2020 asti. Patrick Quentinin (Hugh Wheeler ja Richard Webb) vuonna 1946 ilmestyneeseen romaaniin A Puzzle for Friends perustuva Mies menettää muistinsa (1993) on kuunneltavissa 5.11.2018 asti.

Miehen hahmo autiolla puistokujalla, myöhään yöllä.
Yksinäisessä paikassa perustuu Dorothy B. Hughesin romaaniin. Miehen hahmo autiolla puistokujalla, myöhään yöllä. Kuva: Yle kuunnelmat,Dorothy B. Hughes

Kaikki kuunnelmina toteutetut rikos- ja etsivätarinat on koottu Radio Areenan sivulle Radiodekkareita - Jännitystä ja murhia klassikoista uutuuksiin.

Veijariromaaneja edustaa Jaroslav Hasekin romaaniin pohjautuva Kunnon Sotamies Svejkin seikkailut (1975, pysyvästi ja ladattavissa Areenassa).

Kuvituskuva kuunnelmasarjaan Kunnon sotamies Svejkin seikkailut
Sotamies Svejk seikkailee Hannes Häyrisen ja Kauko Helovirran tähdittämässä kuunnelmassa. Kuvituskuva kuunnelmasarjaan Kunnon sotamies Svejkin seikkailut Kuva: Yle Kunnon sotamies Švejk,Kunnon sotamies Svejkin seikkailuja,kuunnelmat

Tieteiskirjallisuuden pioneeri Jules Verne (1828-1905) kirjoitti sukellusveneistä ja avaruusmatkailusta aikana, jolloin höyryveturi oli modernein kulkuväline. Vernen klassikko Sukelluslaivalla maapallon ympäri on toteutettu kuunnelmasovituksena jo vuonna 1956. Valtamerien syvänteissä ja eksoottisilla saarilla seikkaileva tarina on edelleen kiehtova. Todentuntuisen äänimaiseman toteutuksesta vastaa ohjaaja Yrjö Kostermaa. Kertomuksen on Jules Vernen alkuperäisteoksen Twenty Thousand Leagues Under the Sea: A Tour of the Underwater World (1870) mukaan vapaasti sovittanut Yleisradion silloinen viihdepäällikkö Antero Alpola. Sukelluslaivalla maapallon ympäri (1956) on ladattavissa ja pysyvästi Areenassa.

Purjelaiva avomerellä, vieressä korkea vesisuihku.
Sukelluslaivalla maapallon ympäri. Purjelaiva avomerellä, vieressä korkea vesisuihku. Kuva: Yle kuunnelmat,Jules Verne

Scifin ystävät voivat uppoutua mm. Ursula Le Guinin kirjaan perustuvaan kuunnelmaan Pimeyden vasen käsi (1993) ja Cyril M. Kornbluthin Syndikaattiin (1974). Molemmat kuunnelmat ovat myös ladattavissa.

Kuvituskuva kuunnelmaan Pimeyden vasen käsi.
Pimeyden vasen käsi. Kuvituskuva kuunnelmaan Pimeyden vasen käsi. Kuva: Yle kuunnelmat,Cyril M. Kornbluth,Pimeyden vasen käsi

Kaikki tieteiskuunnelmat on koottu Radio Areenan sivulle Scifiä - matkoja tulevaisuuteen ja ulkoavaruuteen

Kauhuklassikoiden ystäville on tarjolla mm. Dracula (1997) (alkuperäisteos Bram Stoker 1897) ja Frankenstein (1997), (alkuperäisteos Mary Shelley: Frankenstein, or, The Modern Prometheus 1818) jotka ovat kuunneltavissa 25.10.2018 asti. Robert L. Stevensonin romaaniin pohjautuva Tri Jekyll ja Mr. Hyde (1950) on ladattavissa ja pysyvästi Areenassa. Alkuperäisteos Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde julkaistiin vuonna 1885.

Kuvituskuva kuunnelmaan Dracula, näyttelijä Aarre Karén.
Aarre Karén kuunnelmassa Dracula. Kuvituskuva kuunnelmaan Dracula, näyttelijä Aarre Karén. Kuva: Yle Aarre Karén,Dracula,kuunnelmat,Dracula-kuunnelma

Kaikki Toivotut-kuunnelmat löytyvät Radio Areenasta:

Keskustele