Hyppää pääsisältöön

Näin muutat pihasi elämää pursuavaksi keitaaksi

Juontaja Minna Pyykkö kantaa risuja lahopuuaitaan
Minna Pyykkö vie risuja lahopuuaitaan. Juontaja Minna Pyykkö kantaa risuja lahopuuaitaan Kuva: Yle/Houman Taleghani lahopuu,piha,piharakentaminen

Oletko aina haaveillut siilien tuhinasta, sudenkorentojen lentelystä ja sisiliskojen vipeltämisestä pihallasi? Monimuotoisessa pihassa viihtyvät monet ihastuttavat eläimet, linnut, sammakot, koreat perhoset ja erilaiset hyönteiset. Näiden ohjeiden avulla voit tehdä omasta pihastasi elämää houkuttelevan paratiisin.

Kaunis lammikko houkuttelee pihan täyteen elämää

Lammikko on varsinainen monimuotoisen pihan paratiisi, joka vetää puoleensa monia vesihyönteisiä. Yleisiä vieraita ovat esimerkiksi hopeasepät, suursukeltajat, malluaiset ja sudenkorennot.

Sudenkorento korrella
Sudenkorennon toukat elävät lammikon pohjassa Sudenkorento korrella Kuva: Vastavalo sudenkorennot

Lisäksi lammikkoon kömpivät vesiliskot ja sammakot, keväällä voit nautiskella sammakoiden upeasta kutukonsertista. Lentävät hyönteiset näkevät veden kimmeltävän pinnan ja syöksyvät kuin ohjukset lammikkoon elämään - ja munimaan. Sammakkoeläimet taas haistavat lammikon tuoksun kauempaakin. Monet linnut käyvät lammikossa juomassa ja peseytymässä. Sen sijaan hyttysen toukkia ei lammikosta kuoriudu, koska lammikko houkuttelee myös paljon petohyönteisiä, jotka syövät toukat pois.

Talon pihalla oleva lammikko
Lammikon kosteikkoon on istutettu keltakurjenpolvia ja ranta-alpia. Talon pihalla oleva lammikko Kuva: Yle/Hannamari Vallila Lammikko

Vesiympäristössä kukoistavat myös monet upeat kasvit. Voit istuttaa lammikkoosi lumpeita, lammikon rannalle taas erilaisia kosteikkokasveja. Valitse mettä ja siitepölyä sisältäviä lajeja, jos haluat lammikkosi reunoille perhosia.

Lahopuuaita lisää luonnon monimuotoisuutta pihalla

Lahopuuaita on hyvä loppusijoituspaikka oksille ja risuille, joita puutarhassa väistämättä syntyy. Siitä on oikeasti myös monenlaista hyötyä. Puussa mönkivät lahottajat tuottavat ravinteita puutarhan kasveille. Monimuotoisessa puutarhassa puuhastelu tuo terveyttä ihmisille - runsaan eliölajiston tuottamat yhdisteet vähentävät allergia- ja tulehdustaipumusta. Mullan mikrobit myös edistävät elimistön vastustuskykyä.

Lahopuuaitaa rakennetaan
Lahopuuaita on paitsi kaunis myös hyödyllinen. Lahopuuaitaa rakennetaan Kuva: Yle/Houman Taleghani lahopuu,aita

Lahopuuaita auttaa nimenomaan lahopuussa eläviä hyönteisiä, joista monet ovat uhanalaisia. Lisäksi aidassa viihtyvät pölyttäjät, jotka varmistavat pihan hedelmä- ja marjasadon. Hyönteisten lisäksi lahopuuaidasta hyötyvät linnut, jotka löytävät sieltä ruokaa ja pesäpaikkoja. Sinne saattavat tulla myös siilit etsimään suojaa ja ruokaa.

Siili pihalla
Siilit viihtyvät pihojen pensaiden ja sokkelikkojen suojissa. Siili pihalla Kuva: Yle/Hannamari Vallila siilit

Lahopuuaidan rakentaminen on helppoa. Aidasta voi tehdä juuri sen näköisen, kokoisen ja muotoisen, kuin omassa puutarhassa on materiaalia ja tilaa.

Tulevina vuosina lahoamisen edistyessä aitaan voi aina lisätä päälle uutta oksaa ja risua tai sitä voi halutessaan myös pidentää. On hyvä, jos aidassa on sekaisin uudempaa ja vanhempaa puuta, sillä eri lahottajat tarvitsevat lahoamisen eri vaiheissa olevaa puuta ravinnokseen.

Jos pihallesi ei mahdu lahopuuaitaa, voi hyönteisiä auttaa laittamalle sinne hyönteishotellin. Siellä pesivät pistiäiset ovat erinomaisia pölyttäjiä.

Aurinkoinen kivikko houkuttelee vipeltäviä sisiliskoja.

Kukkia kivikossa
Maksaruohot tarjoavat ruokaa hyönteisille. Kukkia kivikossa Kuva: Yle/Houman Taleghani kivikko,kivikkokasvit,Kivikkopuutarha

Pihalla kannattaa myös luoda ympäristöjä, joihin aurinko pääsee vapaasti paahtamaan. Helteisessä kivikossa sisiliskot vilistävät koloissa, heinäsirkat sirittävät ja jos kivikkoon istuttaa perhosia houkuttelevia kasveja, saa omalla pihalla ihastella päiväperhosten lentelyä. Hyviä perhoskasveja ovat esimerkiksi ajuruohot.

Lintujen puuhat omalla pihalla ihastuttavat

Linnut tuovat iloa pihalle vuoden ympäri. Keväällä lintujen laulukonsertti huumaa, kesällä on kiinnostavaa seurata pesintää ja talvella linnut ilahduttavat muutoin hiljaisella pihalla. Pihassa voivat pesiä monet linnut, pöntössä pesiviä pikkulintuja ovat esimerkiksi sinitiainen, talitiainen ja kirjosieppo. Jos pihan läheisyydessä on sopivia elinympäristöjä leppälinnulle ja kottaraiselle, kannattaa niillekin ripustaa pöntöt.

sinitiainen pöntöllä
Sinitiaiset pesivät mielellään ihmisen läheisyydessä sinitiainen pöntöllä Kuva: Yle/Risto Salovaara sinitiainen,linnunpöntöt,miljoona linnunpönttöä

Rastaille voi laittaa avonaisia pönttöjä, joihin ne voivat rakentaa pesät turvaan esimerkiksi kissoilta. Katso ohjeet pikkulinnunpönttöön. Talitiaiselle ja kirjosiepolle reiän halkaisija on 32 mm, sinitiaiselle 28 mm. Täältä löydät ohjeet kottaraisen ja leppälinnun pönttöön.

haarapääskyn pesälaatikon mitat
Näillä mitoilla voit nikkaroida haarapääskylle pesimälaudan haarapääskyn pesälaatikon mitat Kuva: Yle/Hannamari Luukkanen linnunpöntöt,miljoona linnunpönttöä

Hieman erikoisempia vieraita saa pihalleen, jos asentaa sinne lepakkopöntön. Lepakko voi saalistaa yössä jopa tuhansia hyttysiä. Täältä löydät ohjeet lepakkopöntön rakentamiseen.

Ulos luontoon Kevätseuranta -ohjelmassa Minna Pyykkö ja Pirkka-Pekka Petelius muuttivat pihan eläimiä houkuttelevaksi. Katso kuvat, miltä pihalla näyttää vuosi muutostöiden jälkeen.

Kuuntele Luonto-Suomen vinkit puutarhan hoitoon ja eläinten houkuttelemiseksi pihalle ja katso miltä näyttää valmis puutarha, jossa nurmikkopihasta on muokattu rehevä luontokeidas.

EDIT: Vaihdettu toimiva linkki lepakonpöntön rakentamiseen/14.6.2023