Hyppää pääsisältöön

Presidentti Sauli Niinistö: Kiipeilin lapsena puissa ja rakensin majoja

Presidentti Niinistö osallistui lasten metsäretkelle.
Presidentti Niinistö osallistui lasten metsäretkelle. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia Sauli Niinistö

17. toukokuuta vietettiin Suomen lasten metsäretkipäivää. Yli 20 000 lasta lähti metsäretkelle. Espoolaisen Keinumäen koulun oppilaiden mukana retkeili tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka toimi tapahtuman suojelijana.

Kolmatta kertaa järjestetyn valtakunnallisen metsäretkipäivän tavoitteena on retkeilyn lisäksi lisätä tietoa Suomen metsistä, kulttuuriperinnöstä ja eliölajistosta. Presidentti Niinistö muistaa hyvin myös oman lapsuutensa metsäretket.

– Asuimme kaupungin liepeillä eli metsän keskellä, ja kaikki leikit sekä majan rakentamiset tapahtuivat lapsena metsässä. Talvisin luistelimme lammella, joten metsä on minulle valtavan tuttu.

– Pääsin myös kavereiden luo metsän läpi, ja sinne syntyi pikkuhiljaa omia polkuja, kun tarpeeksi talloi, presidentti naurahtaa.

Presidentti Niinistö kuuntelen porun solinaa lasten metsäretkellä.
Puron solinaa keväisessä metsässä Presidentti Niinistö kuuntelen porun solinaa lasten metsäretkellä. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia Sauli Niinistö
Lapsuuden metsän tuoksut ja tunnelmat vilahtavat usein mielessäni.

– Olimme kovia rakentamaan majoja, mutta tärkeintä oli oikeastaan vain se rakentaminen. Kun yksi oli valmis, niin ryhdyttiin rakentamaan seuraavaa.

– Me kiipeilimme myös paljon puissa. Sellainen huikea juttu esimerkiksi, että kiipesimme tuuheaan kuuseen ja liu'uimme alas oksa oksalta.

– En kyllä suosittele ihan aloittelijalle eikä kovin isosta kuusesta kannata aloittaa, Niinistö varoittelee.

Presidentti Niinistö maistelee metsän antimia.
Retkellä maisteltiin metsän antimia Presidentti Niinistö maistelee metsän antimia. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia Sauli Niinistö
Ilman kasveja ei maapallolla olisi eläimiä eikä ihmisiä.

Metsäretken alkajaisiksi presidentti kertoi lapsille oman mielipiteensä siitä, miksi kasvit ovat tärkeitä.

– Ellei kasveja olisi, ei olisi eläimiä eikä ihmisiä. Digimaailma ja tietokoneet ovat mielestäni vain sellaista pintakatetta, jota ei myöskään olisi olemassa ilman kaikkea tätä kasvustoa.

Metsäretken luontopolun varrella oli monenlaisia tehtäviä.

Luontopolun varrella suoritettiin erilaisia tehtäviä: lajien tunnistusta, väri- ja äänitehtävä sekä tuoksupurkkitehtävä. Metsässä maisteltiin myös mustikankukkia.

– Mustikankukat maistuivat paremmilta kuin raa’at mustikat, mutta eivät yhtä hyviltä kuin kypsät, presidentti totesi.

Presidentti Niinistö suorittaa tuoksupurkkitehtävää metsäretkellä.
Presidentti suorittaa tuoksupurkkitehtävää Presidentti Niinistö suorittaa tuoksupurkkitehtävää metsäretkellä. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia Sauli Niinistö
Tutustuin metsäkukkiin ensimmäistä kertaa äitienpäivänä.

Äidin ylitsevuotavat kiitokset valkovuokoista kannustivat presidentti Niinistöä lapsena kukkien keräilyyn ja Niinistö tunnustaakin nauraen olevansa vähän perso kehuille...

– Maku on vähän kehittynyt vuosien mittaan. Valkovuokkojen jälkeen piti etsiä keltavuokkoja ja kevätesikkoja. Siinä joutui jo sellaisen parin kilometrin keikan tekemään ilman sisaruksia metsän läpi.

– Kukkien kuningatar on mielestäni valkolehdokki, mutta muitakin kauniita kukkia toki on, kuten esimerkiksi ylvään näköinen kurjenmiekka.

– Tikankontin olen nähnyt Ahvenanmaalla, se on upea. Mutta vähän tällaista orkideavetoista kuitenkin, presidentti naurahtaa.

Valkolehdokki
Valkolehdokki Valkolehdokki Kuva: Henna K. Valkolehdokki
Tikankontti
Tikankontti Tikankontti Kuva: Henna K. lehtotikankontti
Kevättä ja vuodenkiertoa on helppo seurata kukkien avulla.

Kiireinen presidentti tekee luontohavaintoja yleensä koiran kanssa lenkkeillessään.

– Seuraavaksi odotellaan kieloaikaa, sitten valkolehdokkeja ja sitten taitaakin alkaa marja-aika. Sitten tulee se tuskallisin hetki, jolloin keltanot alkavat kukkia.

– Yksi sen alalaji on salokeltano ja sillä puolestaan on noin 300 eri variaatiota.

– Mulla on tuskaa niiden kanssa, koska tunnistan kyllä keltanon, mutta varmuudella vain kolme sen variaatiota. Se on tuskien taivalta. Olen ajatellut haastaa jonkun asiantuntijan keltanokeikalle testaamaan kuinka monta lajia hän tuntee.

Presidentin luontoretkiryhmä Mustikka
Ryhmä Mustikka on valmis! Presidentin luontoretkiryhmä Mustikka Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia Sauli Niinistö
On tärkeää, että metsät tulevat tutuiksi lapsille ja nuorille.

Niinistöstä tuntuu, että nyt on heräämässä uudelleen ajatus siitä, että metsät ovat jänniä paikkoja, joissa voi kokea paljon asioita.

– Meitä suomalaisia ehkä vähän vaivaa se, että kun metsää on paljon tarjolla, niin sitä ei osata riittävästi arvostaa.

Ryhmä Mustikkaan kuuluivat: Taika-Juulia 15, Teemu, 11, Christian, 11, Turkka, 10, ja presidentin oikealla puolella Kaisla, 7 ja Oskari, 14.

Espoolaisten koululaisten kanssa retkeili ja presidentti Niinistöä haastatteli Minna Pyykkö.

KUUNTELE HAASTATTELU: