Hyppää pääsisältöön

Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen valloittaa myös valokuvin kerrottuna

Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvasta 1982 taltioitiin upeita valokuvia. Itse elokuva on katsottavissa yllä, mutta tarina kulkee kauniisti myös Håkan Sandblomin ottamissa valokuvissa. Varo juonipaljastuksia!

Valtakuntaan on viimein syntynyt kauan kaivattu prinsessa! Kuningas (Tauno Söder) ja kuningatar (Maija-Leena Soinne) ovat onnelliset vanhemmat.

Prinsessa Ruususen vanhemmat kuningas (Tauno Söder) ja kuningatar (Maija-Leena Soinne) Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvassa 1982.
Prinsessa Ruususen vanhemmat kuningas (Tauno Söder) ja kuningatar (Maija-Leena Soinne) Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvassa 1982. Prinsessa Ruususen vanhemmat kuningas (Tauno Söder) ja kuningatar (Maija-Leena Soinne) Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvassa 1982. Kuva: Håkan Sandblom / Yle Kuvapalvelu Prinsessa Ruusunen,Televisioteatteri,1982,näyttelijät,Suomalaiset näyttelijät,rooli,kuninkaalliset,kuninkaat,kuningatar,kuningattaret,Tauno Söder,Maija-Leena Soinne

Suuriin pitoihin valmistaudutaan linnan keittiössä. Mestarikokki (Juhani Kumpulainen) luettelee kokkipoika Samille (Jukka Rantanen) tarjoilujen listaa, mm.: uutta prinsessamakkaraa, lihapullia, kirjolohta, tavallista lohta, sardiineja, simpukoita ja jälkiruoaksi Tiirismaan vuoren kokoisia jäätelövuoria ja lättyjä! Seitsemästä haltijattaresta voidaan paikalle kutsua vain kuusi, koska kultalautasia ei ole enempää. Ja Tuonetar olisi muutenkin diplomaattisesti vallan mahdoton.

Mestarikokki (näyttelijä Juhani Kumpulainen) ja Kokkipoika Sam (näyttelijä Jukka Rantanen) Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvassa 1982.
Mestarikokki (näyttelijä Juhani Kumpulainen) ja Kokkipoika Sam (näyttelijä Jukka Rantanen) Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvassa 1982. Mestarikokki (näyttelijä Juhani Kumpulainen) ja Kokkipoika Sam (näyttelijä Jukka Rantanen) Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvassa 1982. Kuva: Håkan Sandblom / Yle Kuvapalvelu Prinsessa Ruusunen,Televisioteatteri,Juhani Kumpulainen,kokit,rooli,näyttelijät,Suomalaiset näyttelijät,1982,Jukka Rantanen

Mestarikokin määräysten lisäksi Samin niskaan kaatuu vielä hovimarsalkan mittava tehtävälista.

Prinsessa saatu on oiva, Sam pidä kaikesta hoiva!
Kokkipoika Sam (näyttelijä Jukka Rantanen) Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvassa 1982.
Kokkipoika Sam (näyttelijä Jukka Rantanen) Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvassa 1982. Kokkipoika Sam (näyttelijä Jukka Rantanen) Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvassa 1982. Kuva: Håkan Sandblom / Yle Kuvapalvelu Prinsessa Ruusunen,Televisioteatteri,kokit,rooli,näyttelijät,Suomalaiset näyttelijät,Jukka Rantanen,1982

Mestarikokki, hovimarsalkka (Pekka Autiovuori) ja valtioneuvoksetar Kunigunda (Liisamaija Laaksonen) haluaisivat hoviin krumeluurimpaa menoa ja pitävät kuningasperhettä liian kansanomaisena. Kuninkaan leijaksi ihmettelemä prinsessan kastepuvun laahus on sentään viimeistä muotia, sillä Kuningunda toivoo prinsessasta kasvavan muodin kuningattaren!

Juhani Kumpulainen (Mestarikokki), Liisamaija Laaksonen (Kunigunda), Pekka Autiovuori (Hovimarsalkka), Tauno Söder (Kuningas), Maija-Leena Soinne (Kuningatar), Marita Nordberg (Lastenhoitaja) Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvassa 1982.
Juhani Kumpulainen (Mestarikokki), Liisamaija Laaksonen (Kunigunda), Pekka Autiovuori (Hovimarsalkka), Tauno Söder (Kuningas), Maija-Leena Soinne (Kuningatar), Marita Nordberg (Lastenhoitaja) Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvassa 1982. Juhani Kumpulainen (Mestarikokki), Liisamaija Laaksonen (Kunigunda), Pekka Autiovuori (Hovimarsalkka), Tauno Söder (Kuningas), Maija-Leena Soinne (Kuningatar), Marita Nordberg (Lastenhoitaja) Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvassa 1982. Kuva: Håkan Sandblom / Yle Kuvapalvelu Prinsessa Ruusunen,Televisioteatteri,1982,rooli,näyttelijät,Suomalaiset näyttelijät,Liisamaija Laaksonen,Pekka Autiovuori,Maija-Leena Soinne,Marita Nordberg,sadut,Juhani Kumpulainen,Tauno Söder,ristiäiset (nimenantojuhlat (siirtymäriitit))

Haltijakummit Tähdetär (Petra Frey), Kuutar (Eeva Eloranta), Valotar (Pirkko Peltomäki), Sulotar (Terhi Panula), Päivätär (Katja Salminen) ja Koitar (Suve Pääsukene) antavat prinsessa Ruususelle loitsuen lahjaksi hyvyyttä, ymmärrystä, kaunetta, rikkautta, pitkää elämää ja rakkautta. Suivaantunut Tuonetar (Marjut Toivanen) lehahtaa paikalle ja langettaa vihoissaan kirouksen, jonka mukaan 15 vuotta täytettyään Ruusunen haavoittaa sormensa värttinään ja vaipuu ikuiseen uneen.

Juhani Kumpulainen (Mestarikokki), Liisamaija Laaksonen (Kunigunda), Pekka Autiovuori (Hovimarsalkka), Tauno Söder (Kuningas), Maija-Leena Soinne (Kuningatar), Marita Nordberg (Lastenhoitaja) Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvassa 1982.
Juhani Kumpulainen (Mestarikokki), Liisamaija Laaksonen (Kunigunda), Pekka Autiovuori (Hovimarsalkka), Tauno Söder (Kuningas), Maija-Leena Soinne (Kuningatar), Marita Nordberg (Lastenhoitaja) ja haltijat Tähdetär (Petra Frey), Päivätär (Katja Salminen), Koitar (Suve Pääsukene), Kuutar (Eeva Eloranta), Valotar (Pirkko Peltomäki), Sulotar (Terhi Panula) ja etualalla Tuonetar (Marjut Toivanen) Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvassa 1982. Juhani Kumpulainen (Mestarikokki), Liisamaija Laaksonen (Kunigunda), Pekka Autiovuori (Hovimarsalkka), Tauno Söder (Kuningas), Maija-Leena Soinne (Kuningatar), Marita Nordberg (Lastenhoitaja) Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvassa 1982. Kuva: Håkan Sandblom / Yle Kuvapalvelu Prinsessa Ruusunen,Televisioteatteri,1982,rooli,näyttelijät

Hyvät haltijat yhdistävä kuitenkin voimansa ja lahjaksi annetun pitkän iän turvin he lieventävät Tuonettaren loitsua: Prinsessa Ruusunen nukkuu sata vuotta, ja jos ennen sen loppuun kulumista tulee pelastaja, voi prinsessa vielä herätä unesta. Yksityiskohtien sopimikseksi täytyy kuitenkin järjestää vielä kokous.

Haltijakummit Tähdetär (Petra Frey), Kuutar (Eeva Eloranta), Valotar (Pirkko Peltomäki), Sulotar (Terhi Panula), Päivätär (Katja Salminen) ja Koitar (Suve Pääsukene) Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvassa 1982.
Haltijakummit Tähdetär (Petra Frey), Kuutar (Eeva Eloranta), Valotar (Pirkko Peltomäki), Sulotar (Terhi Panula), Päivätär (Katja Salminen) ja Koitar (Suve Pääsukene) Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvassa 1982. Haltijakummit Tähdetär (Petra Frey), Kuutar (Eeva Eloranta), Valotar (Pirkko Peltomäki), Sulotar (Terhi Panula), Päivätär (Katja Salminen) ja Koitar (Suve Pääsukene) Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvassa 1982. Kuva: Håkan Sandblom / Yle Kuvapalvelu Prinsessa Ruusunen,Televisioteatteri,1982,näyttelijät,Suomalaiset näyttelijät,Rooli,haltijat,kummit,Petra Frey,Eeva Eloranta,Terhi Panula,Katja Salminen,Suve Pääsukene,pirkko peltomäki

Prinsessa Ruususen kasvaessa hänen elämässään näkyvät lahjaksi saadut hyvyys ja ymmärrys, joiden avulla hän osaa myös jakaa rikkaudestaan apua tarvitseville ja ottaa vastavuoroisesti suurella kiitollisuudella vastaan hänelle lämmöllä kudotut villasukat.

Susanna Haavisto Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvan nimiroolissa 1982.
Susanna Haavisto Prinsessa Ruusunen -elokuvan nimiroolissa 1982. Susanna Haavisto Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvan nimiroolissa 1982. Kuva: Håkan Sandblom / Yle Kuvapalvelu Prinsessa Ruusunen,Susanna Haavisto,rooli,1982,näyttelijät,Suomalaiset näyttelijät,sadut,Televisioteatteri

Hovimarsalkka (Pekka Autiovuori) ja valtioneuvoksetar Kunigunda (Liisamaija Laaksonen) ovat järkyttyneitä, että prinsessasta on varttunut vielä vanhempiaankin kansanomaisempi. Aivan arvonsa vastaisesti prinsessa käy vaikkapa juttelemassa sairaalassa sairaiden kanssa! Ja rakkautta hän pitää elämän salaisuutena!

Hovimarsalkka (Pekka Autiovuori) ja valtioneuvoksetar Kunigunda (Liisamaija Laaksonen) Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvassa 1982.
Hovimarsalkka (Pekka Autiovuori) ja valtioneuvoksetar Kunigunda (Liisamaija Laaksonen) Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvassa 1982. Hovimarsalkka (Pekka Autiovuori) ja valtioneuvoksetar Kunigunda (Liisamaija Laaksonen) Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvassa 1982. Kuva: Håkan Sandblom / Yle Kuvapalvelu Prinsessa Ruusunen,Televisioteatteri,1982,rooli,näyttelijät,Suomalaiset näyttelijät,Pekka Autiovuori,Liisamaija Laaksonen

Vaikka kaikki värttinät on kuningaskunnasta hävitetty, saapuu Tuonen neiti (Marjut Toivanen) väijymään linnaan värttinä sormissaan. Valotar (Pirkko Peltomäki) on kuitenkin taittanut kukan unten mailta, joka rinnassaan prinsessan ei tarvitse pelätä. Unessa hänen on määrä siirtyä toisiin aikoihin.

Tuonetar (Marjut Toivanen) ja Valotar (Pirkko Peltomäki) Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvassa 1982.
Tuonetar (Marjut Toivanen) ja Valotar (Pirkko Peltomäki) Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvassa 1982. Tuonetar (Marjut Toivanen) ja Valotar (Pirkko Peltomäki) Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvassa 1982. Kuva: Håkan Sandblom / Yle Kuvapalvelu Prinsessa Ruusunen,Televisioteatteri,1982,näyttelijät,Suomalaiset näyttelijät,rooli,haltijat,pirkko peltomäki

Koko muu hovi vaipuu uneen jo ennen prinsessaa. Myös hovineidot (Kirsti Wallasvaara ja Sarina Röhr) nukahtavat niille sijoilleen.

Nukkuvat hovineidot (Kirsti Wallasvaara ja Sarina Röhr) Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvassa 1982.
Nukkuvat hovineidot (Kirsti Wallasvaara ja Sarina Röhr) Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvassa 1982. Nukkuvat hovineidot (Kirsti Wallasvaara ja Sarina Röhr) Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvassa 1982. Kuva: Håkan Sandblom / Yle Kuvapalvelu Prinsessa Ruusunen,Televisioteatteri,1982,näyttelijät,Suomalaiset näyttelijät,rooli,hovinaiset,Kirsti Wallasvaara,Sarina Röhr

Vuosikymmenten kuluessa linnan muurit peittyvät okaisiin ruusun köynnöksiin. Linnan lumouksesta elää monenlaisia tarinoita ja toiveita.

Kyläläiset esittävät kuninkaallisia häitä Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvasta 1982.
Kyläläiset esittävät kuninkaallisia häitä Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvasta 1982. Kyläläiset esittävät kuninkaallisia häitä Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvasta 1982. Kuva: Håkan Sandblom / Yle Kuvapalvelu Prinsessa Ruusunen,Televisioteatteri,näyttelijät,1982,näytelmät

Sadan vuoden aikana moni linnaan pyrkijä menettää henkensäkin. Kiertävän sadunkertojan tarinoiden saattelemana myös prinssi Florestan (Matti O. Ranin) saapuu etsimään prinsessaa.

Prinssi Florestan (Matti O Ranin) ja kyläläisiä Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvassa 1982.
Prinssi Florestan (Matti O Ranin) ja kyläläisiä Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvassa 1982. Prinssi Florestan (Matti O Ranin) ja kyläläisiä Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvassa 1982. Kuva: Håkan Sandblom / Yle Kuvapalvelu Prinsessa Ruusunen,Televisioteatteri,1982,näyttelijät,Suomalaiset näyttelijät,Rooli,Matti Olavi Ranin
Prinssi Florestan (Matti O Ranin) Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvassa 1982.
Prinssi Florestan (Matti O. Ranin) Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvassa 1982. Prinssi Florestan (Matti O Ranin) Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvassa 1982. Kuva: Håkan Sandblom / Yle Kuvapalvelu Prinsessa Ruusunen,Televisioteatteri,1982,näyttelijät,Suomalaiset näyttelijät,rooli,prinssit,Matti Olavi Ranin

Prinssi Florestan saapuu paikalle juuri sadan vuoden unen viimeisillä pelastavilla hetkillä. Linnasta hän löytää nukkuvan hovin ja Ruususen.

Prinssi Florestan (Matti O Ranin) löytää linnasta nukkumasta hovineidon (Kirsti Wallasvaara), kuninkaan (Tauno Söder), kuningattaren (Maija-Leena Soinne) ja valtioneuvoksetar Kunigundan (Liisamaija Laaksonen)
Prinssi Florestan (Matti O Ranin) löytää linnasta nukkumasta hovineidon (Kirsti Wallasvaara), kuninkaan (Tauno Söder), kuningattaren (Maija-Leena Soinne) ja valtioneuvoksetar Kunigundan (Liisamaija Laaksonen). Prinssi Florestan (Matti O Ranin) löytää linnasta nukkumasta hovineidon (Kirsti Wallasvaara), kuninkaan (Tauno Söder), kuningattaren (Maija-Leena Soinne) ja valtioneuvoksetar Kunigundan (Liisamaija Laaksonen) Kuva: Håkan Sandblom / Yle Kuvapalvelu Prinsessa Ruusunen,Televisioteatteri,1982,Rooli,näyttelijät,Suomalaiset näyttelijät,Matti Olavi Ranin,Kirsti Wallasvaara,Tauno Söder,Maija-Leena Soinne,Liisamaija Laaksonen
Prinssi Florestan (Matti O Ranin) suutele otsalle nukkuvaa prinsessa Ruususta (Susanna Haavisto)Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvassa 1982.
Prinssi Florestan (Matti O Ranin) suutele otsalle nukkuvaa prinsessa Ruususta (Susanna Haavisto)Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvassa 1982. Prinssi Florestan (Matti O Ranin) suutele otsalle nukkuvaa prinsessa Ruususta (Susanna Haavisto)Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvassa 1982. Kuva: Håkan Sandblom / Yle Kuvapalvelu Prinsessa Ruusunen,Televisioteatteri,1982,näyttelijät,Suomalaiset näyttelijät,Rooli,Matti Olavi Ranin,Susanna Haavisto

Prinsessan herättyä prinssi äityy heti kosimaan Ruususta.

Älä pilaile. Löysit tällaisen pikkutytön nukkumasta ja heti kosit, iso mies!― Ruusunen kosivalle prinssille
Onhan sinulla jo ikää!― Prinssi vastaa Ruususelle

Loitsun rauettua koko hovi herää uuteen aikaan. Syntymäpäiväjuhlien sijasta järjestetäänkin kihlajaisillalliset.

Prinssi Florestan (Matti O Ranin) ja prinsessa Ruusunen (Susanna Haavisto) sekä kuningas (Tauno Söder) ja kuningatar (Maija-Leena Soinne) Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvassa 1982.
Prinssi Florestan (Matti O Ranin) ja prinsessa Ruusunen (Susanna Haavisto) sekä kuningas (Tauno Söder) ja kuningatar (Maija-Leena Soinne) Prinssi Florestan (Matti O Ranin) ja prinsessa Ruusunen (Susanna Haavisto) sekä kuningas (Tauno Söder) ja kuningatar (Maija-Leena Soinne) Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen -elokuvassa 1982. Kuva: Håkan Sandblom / Yle Kuvapalvelu Prinsessa Ruusunen,Televisioteatteri,1982,rooli,näyttelijät,Suomalaiset näyttelijät,Matti Olavi Ranin,Susanna Haavisto,Tauno Söder,Maija-Leena Soinne

Prinsessa Ruusunen -tv-elokuvan rooleissa

Susanna Haavisto (Prinsessa Ruusunen)
Matti O. Ranin (Prinssi Florestan)
Tauno Söder (Kuningas)
Maija-Leena Soinne (Kuningatar)
Liisamaija Laaksonen (Kunigunda)
Pekka Autiovuori (Hovimarsalkka)
Juhani Kumpulainen (Mestarikokki)
Jukka Rantanen (Kokkipoika Sam)
Pirkko Peltomäki (Valotar)
Marjut Toivanen (Tuonetar)
Terhi Panula (Sulotar)
Katja Salminen (Päivätär)
Suve Pääsukene (Koitar)
Eeva Eloranta (Kuutar)
Petra Frey (Tähdetär)
Kirsti Wallasvaara (Hovineito)
Sariina Röhr (Hovineito)
Marita Nordberg (Lastenhoitaja)
Anneli Niskanen (Doriina)
Arja Pekurinen (Barbra)
Alli Häjänen (Sanna)
Johanna Anttila (Sanna lapsena)
Sinikka Sokka (Äiti)
Emilia Packalén (Tyttö)
Tiina Bergsröm, Maria Öller & Carita Bergström (Kukat)
Käsikirjoittaja: Pekka Suhonen, Z. Topeliuksen tarinan pohjalta
Ohjaaja: Mirjam Himberg