Hyppää pääsisältöön

Yle TV2 -kanavan edelleenlähettäminen Viroon päättyy

Ylen Pasilan linkkitorni
Ylen Pasilan linkkitorni Kuva: Yle Kuvapalvelu / Jussi Nahkuri Yle,Pasilan linkkitorni

Yle joutuu estämään Yle TV2 -kanavan edelleenlähettämisen Viron kaapeli- ja iptv-verkoissa. Syynä ovat kanavan urheiluohjelmien mediaoikeudet.

Urheilutapahtumien mediaoikeuksien myyjät ovat vaatineet Yleä estämään Yle TV2 -kanavalla esitettävien urheilutapahtumien näkyvyyden Virossa, koska Ylellä ei ole oikeuksia esittää niitä Suomen rajojen ulkopuolella. Lisäksi samoja urheiluoikeuksia on myyty yksinoikeudella myös jakelijoille Viroon. Tapahtumien näkyminen Ylen lähetyksissä loukkaisi näiden jakelijoiden yksinoikeuksia.

Virossa puolestaan ei pystytä teknisesti estämään kaikkien vaadittujen Yle TV2:n urheilutapahtumien näkyvyyttä niiden suuren määrän takia. Siksi Yle on päätynyt luopumaan koko Yle TV2 -kanavan edelleenlähettämisestä Viroon. Edelleenlähettäminen päättyy toukokuun loppuun mennessä.

Tällä hetkellä Yle TV1 ja Yle TV2 ovat kolmen virolaisen kaapelioperaattorin jakelussa.

“On ikävää, että tällainen ratkaisu oli tehtävä. Ylen kanavien edelleenlähettäminen naapurimaihin on osa maiden välistä kulttuurivaihtoa. Viro on Suomen veljeskansa ja naapurimaa, ja siksi kulttuurivaihto on välillämme luonnollista ja tärkeää”, sanoo Ylen julkaisujohtaja Ismo Silvo.

Ylen kanavien näkyvyydestä Virossa on sovittu niin sanotun UBO-yhteistyön puitteissa. UBO (Union of Broadcasting Organizations) on vuonna 1985 perustettu yleisradioyhtiöiden yhteisö, jonka avulla hallinnoidaan jäsenyhtiöiden kanavien edelleenlähettämistä kaapeli- ja ip-tv-verkoissa kotimaan rajojen ulkopuolella.

Yle on ollut mukana UBO-yhteistyössä jo 1980-luvun lopulta. Ylen kanavien edelleenlähettämisestä Viron kaapeliverkoissa on sovittu 1990-luvulta alkaen.

Yle TV1 -kanava näkyy Virossa jatkossakin.

Ylen ulkomailla katsottavissa ja kuunneltavissa olevia sisältöjä voi edelleen seurata Yle Areenan kautta myös Virossa.

Yle on myös toteuttamassa vuoden 2018 aikana ns. siirrettävyyden (portabiliteetti) Yle Areenassa. Sen jälkeen vakituisesti Suomessa asuvat voivat seurata kaikkia Ylen sisältöjä Yle Areenan kautta EU-alueella.

Lisäys 2.11.2018 klo 10:30:
Edelleenlähettäjistä Elisa ja Telia näyttävät Yle TV2:n sisältöjä, mutta estävät kanavan urheilusisällöt.

Yle kanali TV2 edastamine Eestisse lõpeb

Yle lõpetab kanali TV2 signaali edastamise Eesti kaabel- ja IP-televisiooni võrkudes. Põhjuseks on telekanali spordiülekannete edastamisõigused.

Spordiülekannete edastamisõiguste müüjad on esitanud Ylele nõudmise peatada spordiülekannete edastamine Eestisse, sest Yle ei oma õigusi nende edastamiseks väljapoole Soome piire. Lisaks on samade spordiülekannete edastamisõigusi müüdud ainuõigusena ka Eesti turustajatele. Spordiülekannete edastamine Yle saadetes kahjustab nende turustajate ainuõigusi.

Eestis seevastu ei suudeta tehnilistel põhjustel piirata kõigi kõnealuste Yle TV2 spordiülekannete nähtavust nende suure arvu tõttu. Seetõttu on Yle vastu võtnud otsuse lõpetada kanali TV2 edastamine Eestisse. Telekanali edastamine lõpeb maikuu lõpus.

Käesoleval hetkel edastavad Yle kanaleid TV1 ja TV2 kolm Eesti kaabeltelevisiooni operaatorit.

„On kahetsusväärne, et pidime sellise otsuse vastu võtma. Yle kanalite edastamine on osa naaberriikide omavahelisest kultuurivahetusest. Eesti on Soome vennasrahvas ja naaberriik, seetõttu on kultuurivahetus loomulik ja oluline osa meie omavahelisest suhtlusest,“ märkis Yle väljaannete direktor Ismo Silvo.

Yle telekanalite edastamine Eestisse on kokku lepitud nn UBO-koostöö raames. UBO (Union of Broadcasting Organizations) on 1985. aastal rajatud ringhäälinguorganisatsioonide ühendus, mis koordineerib liikmesorganisatsioonide telekanalite edastamist kaabel- ja IP-televisiooni võrkudes väljaspool riigipiire.

Yle osaleb UBO koostöös alates 1980. aastate lõpust. Yle telekanalite edastamises Eesti kaabelvõrkudes lepiti kokku alates 1990. aastate algusest.

Yle telekanal TV1 on Eestis nähtav ka edaspidi.

Yle välismaale edastatavate raadio- ja telesaadete sisu saab Yle Areena vahendusel edaspidigi kuulata ja vaadata ka Eestis.

Yle on 2018. aasta jooksul Areenas ellu rakendamas nn kaasaskantavust. Pärast seda võivad Soome püsielanikud Yle Areena vahendusel osa saada kõigist Yle saadetest tervel EL-i territooriumil.

Lisäys 2.11.2018 klo 10:30:
Edelleenlähettäjistä Elisa ja Telia näyttävät Yle TV2:n sisältöjä, mutta estävät kanavan urheilusisällöt.