Hyppää pääsisältöön

YleX ensinäyttö: Suomen seksikkäin poikabändi Mouhous leikkii uudella musiikkivideollaan poliisia ja rosvoa

Uudella Hiljasexxx-videolla nähdään 70-luvun jenkkiautoja, kieroilevia poliiseja ja ilmassa lenteleviä seteleitä.

Jyväskyläläisen Mouhouksen Hiljasexxx-musiikkivideolla seurataan jenkkileffoista tuttua poliisi ja rosvo -takaa-ajoa Koskenkorvassa, Etelä-Pohjanmaan sydämessä. Kappale on osa bändin juuri julkaistua, kuusibiisistä Late Check-Outs EP:tä.

Tänään YleX:n ensinäytössä olevan Hiljasexxx-videon on ohjannut ja käsikirjoittanut Jaakko Jokela, joka on myös Oden viimeisimmän musiikkivideon takana.

Uudella Hiljasexxx-videolla kaahaillaan poliisi ja rosvo -tunnelmissa ympäri Etelä-Pohjanmaan Koskenkorvaa. Mistä idea videoon syntyi?

– Hiljasexxx on ensimmäinen musavideo, jota emme käsikirjoittaneet ja ohjanneet itse. Pyysimme Jaakko Jokelaa tekemään meille videon. Kun hän ehdotti tätä poliisistooria ja vanhoja jenkkiautoja, innostuimme heti, Mouhouksen SuperDuve kertoo.

– Videolla nähtävät aidot poliisiasut ja autot ovat muuten oikeasti olleet käytössä joskus 70-luvulla, Monako sanoo, ja jatkaa:

– Kuvauksissa koettiin myös dramaattisia hetkiä, kun Van Hegen luuli poliisin asuun kuuluvaa pippurisumutepurkkia taskulampuksi ja suihkaisi itseään silmään!

Myös teidän aiemmissa musiikkivideoissa on selvästi tarina pelkän räppäämisen ja seisoskelun sijaan. Miksi haluatte tehdä tarinallisia musiikkivideoita?

Tykkäämme tehdä videoita meidän omalla tavalla, ei vain istua rappusilla ja juoda kaljaa.― Monako

– On tosi tylsää katsoa sellaista videota, jossa joku vain kävelee ja räppää. Me ei olla mikään vitsibändi, mutta haluamme silti videoihin komiikka-arvoa. Tykkäämme tehdä videoita meidän omalla tavalla, ei vain istua rappusilla ja juoda kaljaa, Monako selventää.

– Tai no, tykätään me, mutta ei videolla, Van Hegen naurahtaa.

Mouhouksen videoilla nähdään usein räppimaailmasta tuttuja kliseitä. Yleensä videoihin kuuluvat myös ympärillä tanssivat ja kiehnäävät naiset, mutta Hiljasexxx-videolla tarjolla onkin avokämmentä ja keskisormea. Katsottiinko naisia tällä kertaa tietoisesti eri kulmasta vai oliko idea videon ohjanneen Jokelan?

– Tuleehan myös Jamais vu -videolla avokämmentä. Meillä on alusta asti ollut sellaista itseironiaa – nauramme itsellemme, ja samalla räppikliseille, SuperDuve ja Van Hegen kertovat.

– Meitä vähän ärsytti, kun meistä oli tehty artikkeli, jossa meidät leimattiin sovinistiseksi bändiksi. Sen takia teimme meidän edellisen sinkun DRIVE.BYE, joka on selvä rakkauslaulu. Me tykätään tytöistä, Monako lisää.

Late Check-outs on teidän toinen Etenee Recordsilla julkaistu lyhytsoittonne. Miten levy-yhtiölle julkaiseminen eroaa omakustanteena tekemisestä?

– Nyt on ollut enemmän keikkoja, ja monista biiseistä kuulee, että ne on tehty tien päällä. On ollut tosi hauskaa keikkailla ja nyt vihdoin saadaan myös siitä kertovaa musiikkia ulos, Mouhouksen jätkät kuvaavat.

Äsken mainittu DRIVE.BYE edustaa vähän rauhallisempaa soundia, Hiljasexxx puolestaan tutumpaa, kovaa Mouhous-tykittelyä. Esiintyvätkö kaikissa biiseissänne jotkut tietyt elementit, joista Mouhouksen soundi muodostuu, vai teettekö vain sellaista musiikkia, joka milloinkin tuntuu hyvältä?

– Vähän molempia, mutta kyllä se aina lähtee sellaisesta spontaanista ideasta, että nyt tehdään tää! Esimerkiksi DRIVE.BYE on tehty ennen kuin saatiin Etenee-diili. Se on tosi vanha biisi ja meille intohimoproggis, jonka halusimme julkaista. Mutta on meillä sellainen Mouhous-soundi, Van Hegen ja SuperDuve kommentoivat.

– Olemme vain Suomen seksikkäin ja katu-uskottavin poikabändi. Voimme tehdä funk-biisin, jossa on orgaaniset kitarat, ja voimme tehdä trap-biisin ja house-biisin. Ei haluta liikaa lukittautua mihinkään genreen, Monako lisää.

Meiltä on myös tulossa uutta musiikkia ulos mahdollisimman nopeasti, muutama uusi biisi on jo takataskussa.― SuperDuve

Viimeksi Uuden musiikin X:n Anne Lainnon haastattelussa ollessanne totesitte, että mikäli ette esiinny kesällä kaikilla suomalaisilla festareilla, vaihdatte esiintymiskielenne englanniksi ja muutatte ulkomaille esiintymään. Millainen kesä Mouhouksella on edessä?

– Kesälle on ihan riittävästi keikkaa, isoin esiintyminen on Blockfesteilla. Sen lisäksi meiltä on myös tulossa uutta musiikkia ulos mahdollisimman nopeasti, muutama uusi biisi on jo takataskussa, SuperDuve kertoo.

– Odotamme uuden musan tekemistä jopa enemmän kuin esiintymisiä. Vaikka tänään julkaistut biisit on hyviä, niin kyllä aina tekee mieli laittaa ulos vähän ajankohtaisempaa, Van Hegen lisää.

Miksi näitä uusimpia biisejä ei sitten julkaistu jo Late Check-Outsilla?

– Ainahan pitää olla jotain valmiina odottamassa! Teemme niitä uusia biisejä tässä parhaillaan, tämäkin haastattelu on nauhoitettu ja siitä leikataan skitti meidän biisille, Mouhous kuittaa.