Hyppää pääsisältöön

Onko onnellisuuden tavoittelu turhanpäiväistä ja omissa tunteissa vellominen itsekeskeistä?

Yona ja Akse Pettersson ottavat kuvaa.
Yona ja Akse Pettersson ottavat kuvaa. Kuva: Heidi Gabrielsson Yona,Akse Pettersson

Onnellisuuden ajatellaan olevan jokaisen omalla vastuulla. Mutta mihin se johtaa? KulttuuriCocktail kutsui kaksi taiteilijaa, käsikirjoittaja ja teatteriohjaaja Akse Petterssonin sekä laulaja-lauluntekijä Yonan, puhumaan tunteista, itsekeskeisyydestä ja taiteesta.

Elämme yksilökeskeisessä kulttuurissa, jota syytetään usein myös itsekeskeisyydestä. Kulttuuricocktailin vieraat Akse Pettersson sekä Yona ovat molemmat pohtineet oman työnsä itsekeskeisyyttä. Taiteen tekeminen omista tunteista käsin on ristiriitaista.

Kulttuurissamme olevan onnen tavoittelun molemmat taiteilijat tunnistavat. Yona sanoo lopettaneensa onnen etsimisen, joka on hänen mielestään täysin turhanpäiväinen asia. Hän kyseenalaistaa myös täydellisyyden käsitteen.

– Vaikka olen rumimmillani, heikoimmillani ja ällöttävimmilläni, silloinkin olen täydellinen ihminen, koska ihminen on noita kaikkia edellämainittuja asioita.

Taiteilijat puhuvat avoimesti vaikeista tunteista ja häpeänkokemuksista. Akse Pettersson kertoo lähettäneensä katkeran kirjeen Teatterikorkeakoulun valintokoeraadille, kun ei päässyt ensiyrittämällä sisään kouluun.

– Jälkikäteen olen ajatellut, että onneksi en tajunnut kuinka häpeällistä se oli. En olisi välttämättä kehdannut näyttää naamaani siellä uudestaan.

Lataa keskustelu podcastina tai kuuntele Yle Areenasta.

Keskustele