Hyppää pääsisältöön

Latvian radiokuoron laatu säröilee

Latvian radiokuoro, kapellimestari Sigvards Klava ja levy-yhtiö Ondine ovat löytäneet mielekkään markkinaraon. Kun ortodoksisen kirkkomusiikin laadukkaimpia klassikoita levyttää modernilla, neutraalin täyteläisellä kamarikuorosoinnilla, tulos koskettaa laajempaa yleisöä syvemmältä kuin uusi mystinen kuorominimalismi tai perinteikäs ortodoksiveisuu. Parin Rahmaninov-levyn jälkeen Klavan joukkio on tarttunut Shostakovitshin oppilaan Georgy Sviridovin kirkkomusiikkiin, jossa ortodoksista hartautta maustetaan pikkuhitusella uusromantiikkaa.

Sviridov / Latvian radiokuoro
Sviridov / Latvian radiokuoro Uudet levyt

Levyn ohjelma perustuu nuottinivaskaan Ylistysvirsiä ja rukouksia, johon Sviridov 1990-luvulla kasasi parhaita paloja ortodoksisesta kirkkomusiikistaan. Kyse on liturgisesti kelpoisasta konserttimusiikista, joka on ryhmitelty teemoittain. Järisyttävää tyylillistä vaihtelua kokoelmasta ei löydy - harras, pitkälinjainen ja tiivistunnelmainen mystiikka kohoaa välillä täyteläiseksi venäläisforteksi. Taustalla saattaa olla ikivanhoja luostarisävelmiä, mutta Sviridov käsittelee niitä Tsheshnokovin ja Rahmaninovin tavoin eli myöhäisromanttisen harmonian ja kuoroilmaisun tehokeinoja pelkistäen.

Tällaisenaan Sviridov-levy on mitä ihaninta kuunneltavaa: Huippukuoro laulaa tunteikkaan harrasta musiikkia, jonka sisältö kasvaa uskonnollisesta yleisinhimilliseksi, ja joka linkittyy perinteeseen turvallisesti, mutta sisältää pikku yllätyksiä ja aavistuksen personallista särmää. Mutta kun itse olen vuosikaudet seurannut Latvian radiokuoron edesottamuksia tarkalla korvalla ja oppinut pitämään sitä lähitienoon parhaana kuorona, levy on pettymys. Kuoron laatu säröilee - vähän mutta havaittavasti.

Ennen niin yhtenäisestä äänivallista erottuu muutama heikkolaatuinen vibrato; soolot eivät alkuunkaan kestä lähempää tarkastelua; herkissä paikoissa korkeimpien enkelisopraanojen ääni vuotaa. Sigvards Klava ei myöskään tunnu pitävän tulkintaa napakassa otteessa, koska konsonantit eivät napsu juuri kohdilleen ja fraseeraus on välillä laiskaa. Tämä kaikki erottuu vain kun vertaa uutuutta Latvian radiokuoron aiempiin, rikkeettömiin levyihin. Ensikertalaiselle kuoro varmasti on nytkin samanlainen ahaa-elämys kuin se minulle oli vuosia sitten ensimmäisellä Ondine-levyllään. Jään odottamaan kuoron seuraavaa levyä, ja kuuntelen sen entistäkin tarkemmalla korvalla.

Georgy Sviridov: Ylistysvirsiä ja rukouksia. - Latvian radiokuoro/Sigvards Klava. (Ondine, ODE 1322-2)

Kuuntele Uudet levyt 27.5.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • Tanssii orkesterin kanssa

  Tanssii orkesterin kanssa

  Viiden yhdysvaltalaisen säveltäjän musiikkia esittelevä julkaisu on monipuolinen kokonaisuus. Orkesterin käsittely on kaikilla mukana olevilla nykysäveltäjillä sujuvaa ja hallittua. Jokainen tekijä myös ottaa lähtökohdakseen orkesterin soivuudet ja rakentavat ilmaisuaan sen päälle.

 • Moniäänisiä yksinpuheluja

  Moniäänisiä yksinpuheluja

  On aina kiinnostavaa kuulostella, miten laajempien esityskokoonpanojen kanssa aateloituneet säveltäjät kiteyttävät ja muovaavat ilmaisuaan soolosoittimille kirjoitetuissa teoksissaan.

 • Grace Williamsin aiemmin kuulematonta sävelistöä

  Grace Williamsin aiemmin kuulematonta sävelistöä

  ”En halua olla Lontoossa. Haluan vain tulla kotiin ja elää mukavasti meren läheisyydessä”, kirjoitti säveltäjä Grace Williams (1906–1977) 1940-luvun puolivälissä.

 • Kamarimusiikkia kuudesta maanosasta

  Kamarimusiikkia kuudesta maanosasta

  Italialainen Ensemble Chaminade esittelee kuudesta eri maanosasta tulevien nykysäveltäjien teoksista rakentuvan kokonaisuuden.