Hyppää pääsisältöön

Latvian radiokuoron laatu säröilee

Latvian radiokuoro, kapellimestari Sigvards Klava ja levy-yhtiö Ondine ovat löytäneet mielekkään markkinaraon. Kun ortodoksisen kirkkomusiikin laadukkaimpia klassikoita levyttää modernilla, neutraalin täyteläisellä kamarikuorosoinnilla, tulos koskettaa laajempaa yleisöä syvemmältä kuin uusi mystinen kuorominimalismi tai perinteikäs ortodoksiveisuu. Parin Rahmaninov-levyn jälkeen Klavan joukkio on tarttunut Shostakovitshin oppilaan Georgy Sviridovin kirkkomusiikkiin, jossa ortodoksista hartautta maustetaan pikkuhitusella uusromantiikkaa.

Sviridov / Latvian radiokuoro
Sviridov / Latvian radiokuoro Uudet levyt

Levyn ohjelma perustuu nuottinivaskaan Ylistysvirsiä ja rukouksia, johon Sviridov 1990-luvulla kasasi parhaita paloja ortodoksisesta kirkkomusiikistaan. Kyse on liturgisesti kelpoisasta konserttimusiikista, joka on ryhmitelty teemoittain. Järisyttävää tyylillistä vaihtelua kokoelmasta ei löydy - harras, pitkälinjainen ja tiivistunnelmainen mystiikka kohoaa välillä täyteläiseksi venäläisforteksi. Taustalla saattaa olla ikivanhoja luostarisävelmiä, mutta Sviridov käsittelee niitä Tsheshnokovin ja Rahmaninovin tavoin eli myöhäisromanttisen harmonian ja kuoroilmaisun tehokeinoja pelkistäen.

Tällaisenaan Sviridov-levy on mitä ihaninta kuunneltavaa: Huippukuoro laulaa tunteikkaan harrasta musiikkia, jonka sisältö kasvaa uskonnollisesta yleisinhimilliseksi, ja joka linkittyy perinteeseen turvallisesti, mutta sisältää pikku yllätyksiä ja aavistuksen personallista särmää. Mutta kun itse olen vuosikaudet seurannut Latvian radiokuoron edesottamuksia tarkalla korvalla ja oppinut pitämään sitä lähitienoon parhaana kuorona, levy on pettymys. Kuoron laatu säröilee - vähän mutta havaittavasti.

Ennen niin yhtenäisestä äänivallista erottuu muutama heikkolaatuinen vibrato; soolot eivät alkuunkaan kestä lähempää tarkastelua; herkissä paikoissa korkeimpien enkelisopraanojen ääni vuotaa. Sigvards Klava ei myöskään tunnu pitävän tulkintaa napakassa otteessa, koska konsonantit eivät napsu juuri kohdilleen ja fraseeraus on välillä laiskaa. Tämä kaikki erottuu vain kun vertaa uutuutta Latvian radiokuoron aiempiin, rikkeettömiin levyihin. Ensikertalaiselle kuoro varmasti on nytkin samanlainen ahaa-elämys kuin se minulle oli vuosia sitten ensimmäisellä Ondine-levyllään. Jään odottamaan kuoron seuraavaa levyä, ja kuuntelen sen entistäkin tarkemmalla korvalla.

Georgy Sviridov: Ylistysvirsiä ja rukouksia. - Latvian radiokuoro/Sigvards Klava. (Ondine, ODE 1322-2)

Kuuntele Uudet levyt 27.5.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • Nyt on Emilie Mayerin vuoro!

  Nyt on Emilie Mayerin vuoro!

  Säveltäjä Emilie Mayer (1812-̶1883) oli Fanny Mendelssohnin ja Clara Schumannin aikalainen, mutta on vielä saanut astella heidän varjoissaan musiikinhistorian sameiden kerrostumien vähitellen kirkastuessa.

 • Marianna Henrikssonin luonteikasta varhaisbarokkia

  Marianna Henrikssonin luonteikasta varhaisbarokkia

  Cembalisti Marianna Henriksson toimii laaja-alaisesti muusikkona vanhan musiikin alueella, mutta myös monitaiteellisten projektien parissa siltoja vanhan ja uuden musiikin välillä rakentaen.

 • Magnus Lindbergin hehkuvia orkesterisoivuuksia

  Magnus Lindbergin hehkuvia orkesterisoivuuksia

  Magnus Lindbergin (s. 1958) tuotanto on vuosituhannen vaihteesta lähtien ollut jatkuvassa pienessä muutosliikkeessä. Vähitellen tuo liike tuntuu saavuttaneen pysyvyyden asteen. Edelleen omaääniseen sävelistöön sekoittuu nyt vahvoja romanttis-impressionistisia vaikutteita, jonka johdosta ilmaisussa on lisää hengittävyyttä, hehkua ja näyttävyyttä.

 • Alissa Firsovan ilmaisu hakee vielä suuntaansa

  Alissa Firsovan ilmaisu hakee vielä suuntaansa

  1990-luvun alussa perheensä mukana Venäjältä Englantiin emigroitunut Alissa Firsova (s.1986) on jo ehtinyt moneen. Pianistina, kapellimestarina sekä säveltäjänä toimivan moniosaajan kamarimusiikkiteoksia on nyt koottu yhteen tekijän ensimmäiselle profiili-äänitteelle. Äänite sisältää kahdeksan kestoltaan verraten suppeaa kamarimusiikkiteosta.