Hyppää pääsisältöön

Pirkko Lahti tulkkaa mielenterveyden kansankielelle

Pirkko Lahden ahkerointi suomalaiselle mielenterveystyölle on ollut mittavaa. Hän on psykologi, filosofian lisensiaatti ja Suomen Mielenterveysseuran pitkäaikainen toiminnanjohtaja. Lahti toimi tehtävässä vuosina 1983–2006. Hänet tunnetaan selkeänä, kansankielisenä puhujana.

Pirkko Lahti - Koko kansan terapeutti on Jouni Tuokkolan ohjaama henkilökuva vuodelta 2002. Dokumentissa tutustutaan pitkäaikaisen Suomen mielenterveysseuran toiminnanjohtajan juuriin ja sielunmaisemaan. Teoksessa käydään läpi tärkeitä paikkoja vuosien varrella sekä tavataan läheisiä.

Yksi läheisistä on Kauko Piipari, pitkään rinnalla kulkenut elämänkumppani, joka kuvailee eloisaa puolisoaan humoristisesti: “Jos Pirkko katkaisisi jalkansa ja se joutuis olemaan kaksi viikkoa kotona tai sängyssä, se saisi sydiksen.”

Pirkko Lahti kertoo tekevänsä liki sata puhujakeikkaa vuodessa. Tahti on kiivas, mutta hedelmällinen – Lahti on palkittu työstään lukuisilla palkinnoilla ja tunnustuksilla, esimerkiksi Vuoden puhuja 2001-palkinnolla.

Pirkko Lahti on kotoisin Kiskon maalaispitäjästä, jossa hän asui pienessä töllissä nimeltään Kivirinne. Lahti mainitsee juurien ja niiden hyväksymisen olevan tärkeä osa ihmisen elämää. Hänen mukaansa ihminen ei pärjää kansainvälisessä kentässä, jos tämä ei tiedä mistä on kotoisin. Jatkuvasti globalisoituva maailma muokkaa ihmisiä kansainvälisempään suuntaan, mutta juurien merkitys silti säilyttänee asemansa.

"Tulossa on uusi sukupolvi, jolle on ominaista olla kansainvälinen. Äidinkieli on kuitenkin edelleen tärkeää", Lahti toteaa.

Pirkko Lahti on puhunut myös vanhusten henkisestä hyvinvoinnista ja dokumentissa käydään tapaamassa oikeutetusti Lahden äitiä. Hän kertoo kokevansa tehtäväkseen pitää äidistä ja tämän mielenterveydestä hyvää huolta.

Tärkeää olisi vanhusten kanssa olla tekemisissä silloin, kun he ovat elossa, eikä tuoda vain kukkia haudalle.― Pirkko Lahti

Dokumentissa käydään myös moikkaamassa vanhaa koulutoveria sekä isosiskoa. Jälkimmäisen luona laitetaan kukka-amppeli terassin kattoon ja ihastellaan luonnon monimuotoisuutta. Samalla muistellaan lapsuuden askareita ja leikkejä.

Sisarusten rupattelun lisäksi syvennytään vakavampiin aiheisiin. Lahti muun muassa kertoo kokemuksia lapsuudestaan, jolloin ajatusmallina oli se, että on pakko jaksaa. Hän kuitenkin toteaa, että aina ei ole pakko jaksaa – toki sitä täytyy yrittää.

Koko kansan terapeutti vertaa mielenterveyttä voikukkaan. Se on hyödyllinen ja voimaa täynnä, eikä siitä pääse millään eroon.

Pirkko Lahti on psykologi, filosofian lisensiaatti ja Suomen Mielenterveysseuran pitkäaikainen toiminnanjohtaja. Lahti toimi tehtävässä vuosina 1983–2006.
Pirkko Lahti on psykologi, filosofian lisensiaatti ja Suomen mielenterveysseuran pitkäaikainen toiminnannjohtaja vuosina 1983–2006. Pirkko Lahti on psykologi, filosofian lisensiaatti ja Suomen Mielenterveysseuran pitkäaikainen toiminnanjohtaja. Lahti toimi tehtävässä vuosina 1983–2006. Kuva: Antero Tenhunen Pirkko Lahti,MIELI Suomen Mielenterveys
Keskustele