Hyppää pääsisältöön

“Tämä ei ole museo, tämä on hullujenhuone!”

Tervetuloa Varkauden mekaanisen musiikin museoon

Tienvarren liikennemerkissä lukee “museo”, sitaateissa. Merkki ei valehtele. Valmistaudu elämäsi hulluimpaan ja hysteerisimpään museokokemukseen.

– No niin! Pyöritä veiviä! Sinä näytät tutulta. Missä asut? Okei, hyvä, seiso siinä! Tarvitsemme vielä toisen uhrin, voitko sinä seisoa tässä?

Lyhyt valkopartainen mies huitoo villisti käsillään. Hän hyppii edestakaisin ja antaa ohjeita ja käskyjä kuin sirkustirehtööri, hieman saksalaisittain murtaen. Mies elehtii niin voimallisesti, että tuon tuosta häneltä meinaa silmälasit pudota.

Miehen täytyy huutaa saadakseen äänensä kuuluviin kaikkien mekaanisten musiikkilaitteiden melun läpi, jotka hän käynnistää veivaamalla, napauttamalla tai kytkemällä virrat päälle.

Hänen opastuskierroksensa on sekoitus satiirista stand up -showta, sirkusta ja konserttia. Kierros etenee hurjalla energialla.

Miehen nimi on Jürgen Kempf.

Mekaanisen musiikin museo

 • Museo täynnä mekaanisen musiikin laitteita, jotka soittavat musiikkia Mozartista Lady Gagaan
 • Ensimmäinen esine oli gramofoni, jonka Jürgen löysi kirpputorilta
 • Museo muutti Saksasta Suomeen vuonna 1981 ja on vuosien varrella kasvanut alun harrastuksesta Pohjoismaiden suurimmaksi mekaanisen musiikin museoksi
 • Museo toimi ensin Tuusniemellä Pohjois-Savossa, mutta muutti Varkauteen vuonna 1988
 • Museo täyttää tänä vuonna 30 vuotta (2018) ja tätä kirjoitettaessa kokoelmissa on noin 400 esinettä
 • Pienimmät soittimet mahtuvat taskuun, suurin, Goljath, painaa 5000 kiloa
Meillä on hullujen vapaus, ollaan vähän erikoisia tässä kaupungissa.― Pavel Kempf

Huvipuistossa tekee hurjimpien laitteiden jälkeen mieli mennä heti uudestaan. Tässä museossa käy samoin. Lisää!

Museo on värikäs, iloinen, makaaberi - ja hetkeksi voi kokonaan unohtaa ulkopuolisen maailman.

Pari gramofoonia ja urut.
Tässä museossa urut soittavat itse itseään. Pari gramofoonia ja urut. Kuva: Yle/Harri Anttila Varkaus,Mekaanisen musiikin museo,egenland_varkaus
Erillaisia gramofooneja.
Gramofoni-torvien vuosikokous. Erillaisia gramofooneja. Kuva: Yle/Harri Anttila Varkaus,Mekaanisen musiikin museo,egenland_varkaus
Jürgen Kempf huoltaa mekaanisen musiikin koneitaan.
Laitteet vaativat jatkuvaa huolenpitoa. Jürgen huoltaa yhtä rakkaista esineistään. Jürgen Kempf huoltaa mekaanisen musiikin koneitaan. Kuva: Yle/Harri Anttila Varkaus,Mekaanisen musiikin museo,egenland_varkaus
Jürgen Kempf huoltaa mekaanisen musiikin koneitaan.
Verstaassa tuoksuu liima ja öljy. Erilaisia tuttuja ja outoja työkaluja lojuu pitkin poikin lattiaa. Jürgen Kempf huoltaa mekaanisen musiikin koneitaan. Kuva: Yle/Harri Anttila Varkaus,Mekaanisen musiikin museo,egenland_varkaus

"Museo"

Museoissa kaikki ovat käyneet, mutta harvempi on käynyt “museossa.”

– Jotkut sanovat että tämä on hullujenhuone ja tämä varmaan pitää jollain tavalla paikkansa. Tämä ei ole ihan normaali museo.

Sanoo Pavel Kempf, joka omistaa museon yhdessä isänsä Jürgenin kanssa. Hän jatkaa:

– Joskus laitoimme museo-sanankin lainausmerkkeihin, koska se mitä täällä tapahtuu on vähän erilaista kuin museoissa yleensä, esimerkiksi se miten soittimet esitellään show-tyyppisesti.

Papukaija Iivo istuu oven päällä.
Papukaija Iivo toivottaa sinut tervetulleeksi kun astut sisään museoon. Papukaija Iivo istuu oven päällä. Kuva: Yle/Harri Anttila Varkaus,Mekaanisen musiikin museo,egenland_varkaus

Ja siinä hän on oikeassa. Vastaava museokäyntiä emme ole koskaan kokeneet.

– Tarkoitus on saada ihmiset nauramaan, sekä laitteille että laitteiden takia, mutta ehkä myös vähän itselleen. Ehkä ihminen muuttuu vähän täällä käytyään, Pavel sanoo.

– Tai no, ainakin he poistuvat täältä tunnin vanhempina kuin kierrosta aloittaessaan, jos ei sitten muuta, Pavel jatkaa naama peruslukemilla.

Koneet ovat kuin perheenjäseniä

Pavel Kempf on elänyt soittolaitteiden keskellä kymmenvuotiaasta lähtien.

– Nämä soittimet ovat minun lapsiani ja sisaruksiani. Ja samoin kuin sisarusten kanssa, joskus sujuu paremmin ja joskus huonommin. Mutta rakkaita persoonallisuuksia nämä kojeet minulle ovat, Pavel sanoo.

Aikaisemmin perhe kierteli ympäri Eurooppaa tutkimassa antiikkimarkkinoita ja kirpputoreja laitteita etsimässä. Nykyään uusien soittimien etsiminen on Pavelin mukaan yksinkertaisempaa - ja hieman tylsempää.

– Istun tietokoneen kanssa kotisohvalla ja parin viinilasillisen jälkeen painan klik klik. Muutaman päivän kuluttua laite on täällä, ja sitten voi miettiä, että mitä tuli taas tilattua.

Shown tähti

Pavel ja Jürgen Kempf katsovat kameraan. Iivo papukaija istuu Pavelin hartialla.
Poika, isä ja papukaija. Pavel ja Jürgen Kempf. Pavelin hartialla istuu museon lemmikki Iivo. Pavel ja Jürgen Kempf katsovat kameraan. Iivo papukaija istuu Pavelin hartialla. Kuva: Yle/Harri Anttila Varkaus,Mekaanisen musiikin museo,egenland_varkaus

Vierailumme aluksi kohtaamamme Pavelin isä Jürgen on sitten aivan oma lukunsa. Kuten kaikki suuret tähdet, hän ei anna haastatteluja.

Jürgen ei nimittäin halua selitellä. Hän haluaa antaa esityksensä ja soittimien puhua. Ja siksi poika Pavel saa olla museon puhemies.

Seuraava ryhmä astuu sisään museoon. Jürgen toivottaa heidät tervetulleiksi, avaa oven ja päästää ryhmän edellään sisään.

Hän tulee sisään viimeisenä ja sulkee oven perässään. Sisällä show alkaa uudestaan: hän hoilottaa ja huutaa kilpaa koneen kanssa, jonka sisuksista alkaa kuulua vauhdikas versio Porilaisten marssista. Seuraava huone, seuraava soitin, seuraava tarina.

Käännös: Jouko Salokorpi

Varkauden ehdoton erikoisuus on mekaanisen musiikin museo. Mieletön kompleksi täynnä upeita mekaanisia soittimia. Vastaavanlaisia museoita ei ole kuin muutama koko maailmassa.― Yleisövinkki / Egenland
Finlands karta som visar Varkaus position.
Karttaa klikkaamalla pääset Google Maps -karttaan, jossa ovat kaikki Egenland-kohteet. Finlands karta som visar Varkaus position. kartat


Egenland – yleisön matkaopas Suomeen kahdella kielellä

 • Egenland on kaksikielinen televisio-ohjelma ja kulttuurimatkaopas, jossa yleisö päättää, mitä kulttuuri tarkoittaa.
 • Tähän mennessä olette lähettäneet Egenlandille yli 4000 vihjettä vierailun arvoisista paikoista, henkilöistä ja tapahtumista. Niiden joukosta valitsemme kiinnostavimmat.
 • Kohteet esitellään tässä netin matkaoppaassa suomeksi ja ruotsiksi. Kaikki kohteet ovat nähtävissä tällä kartalla.
 • Egenlandin kaikki videot ovat katsottavissa Yle Areenassa.
 • Seuraa meitä Instagramissa!