Hyppää pääsisältöön

Avara luonto: Villi Venetsia – kanaalien kaupunki on täynnä salaperäistä luontoa

Itävaltalaisessa luontodokumentissa tutustutaan Venetsian luontoon, jota harva pääsee näkemään.
Venetsian tutuissa maisemissa elää runsaasti erilaisia eläimiä. Itävaltalaisessa luontodokumentissa tutustutaan Venetsian luontoon, jota harva pääsee näkemään. Kuva: Pink Badger - Fotolia Yle TV1,Avara luonto: Villi Venetsia

TV1 lauantaina 2.6.2018 klo 18.45 - 19.40, uusinta sunnuntaina 3.6. klo 8.05
Katsottavissa Areenassa

Veden päällä sijaitseva Venetsia on romantiikan ja kauneuden kaupunki. Palatsit, kirkot ja kanaalit houkuttelevat miljoonia kävijöitä joka vuosi.

Venetsian uskomattomien kulttuuriaarteiden lisäksi sillä on salattu puolensa. Vain lyhyen matkan päässä turistien reiteiltä, kohtaa kaupungin, jonka ovat vallanneet kiehtovat eläimet.

Asumattomien saarten labyrintti

Venetsian laguuni kattaa 550 neliökilometriä ja se on Välimeren suurimpia kosteikkoalueita. Laguuni on asumattomien saarten labyrintti, joka koostuu lukuisista kanaaleista ja soista.

Laguunissa ja saaristossa asuu monipuolinen eläimistö kuten harvinainen myrkyllinen nisäkäs, vesipäästäinen.

Pienet kahlaajat, suosirrit, saavat runsaasti syötävää ravinteikkaasta lietteestä. Merimetsoilla riittää seuraa kesälläkin. Flamingoja on alkanut poiketa Venetsian vesissä vasta varsin hiljattain.

Venetsian laguunissa ja saaristossa asuu runsas eläimistö.
Venetsian laguunissa ja saaristossa asuu runsas eläimistö. Kuva: Angelo Giampiccolo - Fotolia Yle TV1,Avara luonto: Villi Venetsia

Ensimmäinen luontodokumentti Venetsiasta

Aivan kaupungin kupeessa pesii lintuja yhdyskunnittain kuten pikkutiiroja, riuttatiiroja ja meriharakoita. Maassa pesivien lintujen pahin vihollinen on laguunin isoin saalistaja, kettu.

Esihistoriallisen otuksen näköinen viherkonna etsii kumppania romanttisessa puistossa. Kun ilta hämäsrtyy, on gekolle oivallinen hetki tulla esiin.

Avaran luonnon itävaltalaisessa dokumentissa tutustutaan Venetsiaan, jota harva pääsee näkemään. Kyseessä on ensimmäinen kaupungista tehty luontodokumentti.

Wild Venice. Ohjaus: Klaus T. Steindl. Tuotanto: ORF, Itävalta, 2014. HD.

Keskustele