Hyppää pääsisältöön

Lakkiaislahjaksi asiantuntijoiden valitsemaa uutta suomalaista designia

Antrei Hartikaisen suunnittelema Fiori.pöytä, jossa kukka koristeena pöydässä kiinni.
Antrei Hartikaisen suunnittelema Fiori-pöytä sopisi hyvin lakkiaislahjaksi. Kukat ovat valmiiksi istutetut tammesta ja pähkinäpuusta valmistettuihin pöytiin. Antrei Hartikaisen suunnittelema Fiori.pöytä, jossa kukka koristeena pöydässä kiinni. Kuva: Arsi Ikäheimonen design

Suomalainen design yhdistetään metsänjumalannäköisen, parrakkaan Tapio Wirkkalan, Ultima Thule-esineisiin, laseihin jotka muistuttavat jääpuikkoja. Melkein jokaisesta suomalaisesta kodista löytyy, usein lahjaksi saatu, Alvar Aallon ikoninen Savoy-maljakko ja Kaj Franckin pelkistetyt Teema-juomalasit. Tämän hetken suomalaisten suosikki on Oiva Toikan vuonna 1964 suunnittelema Kastehelmi-sarja, jossa puristelasin saumakohdat peittyvät lasihelmillä. Kulttuuriykkönen haastoi asiantuntijat löytämään uutta suomalaista designia kevään tärkeimpään juhlaan. Mikä on kenties tulevaisuuden Aalto-maljakko tai Ultima Thule.

Helsinkiläisen Lokal-gallerian vetäjä, Katja Hagelstam, valitsi Nathalie Lautenbacherin käsintehdyt keraamiset kahvikupit. Niissä on tuo käsityölle tyypillinen aitouden tunne. Kun pitää kädessä nudenväristä, hieman rosoista kuppia, se tuntuu täysin erilaiselta kun teolliselta tuotetusta mukista joisi kahvinsa, Katja Hagelstam kuvailee.

Nathalie Lautenbacherin keramiikassa on rosoinen pinta ja pehmeät värit.
Nathalie Lautenbacherin keramiikassa on rosoinen pinta ja pehmeä väri. Nathalie Lautenbacherin keramiikassa on rosoinen pinta ja pehmeät värit. Kuva: Nathalie Lautenbacher keramiikka

Avotakan päätoimittaja Kari-Otso Nevaluoma näkee useita suomalaisia koteja työkseen. Hän ihastui Kustaa Saksin luomaan psykedeelisiin kuvakudoksiin. Niistä tulee mieleen migreeni, Kari-Otso Nevaluoma toteaa. Kustaa Saksin printeissä on sadunomainen tunnelma.
Kustaa Saksin suunnittelema kuvakudos on kuin osa luontoa.
Kustaa Saksin suunnittelema moderni kuvakudos on kuin osa luontoa. Kustaa Saksin suunnittelema kuvakudos on kuin osa luontoa. Kuva: Kustaa Saksi Kuvakudos

Habitare-messujen vetäjä Laura Sarvilinnan suosikki on Aamu Songin ja Johan Olinin suunnittelema pöytäkoriste, patsas Three of Life. Se perustuu venäläisen Maatuska-nuken rakenteeseen. Pienemmät esineet voidaan koota aina suuremman sisään. Laura Sarvilinnan mielestä esine sopii hyvin herättämään keskustelua, sijoitettuna vaikka ruokapöydän keskelle koristeena. hän pitää myös esineen pedagoogisuudesta.
Three of life-veistos on satumainen katseenvangitsija kodissa.
Aamu Songin ja Johan Olinin Three of Life-veistos saa vieraat keskustelemaan ruokapöydän äärellä. Three of life-veistos on satumainen katseenvangitsija kodissa. Kuva: AAmu Song ja Johan Olin taideteos

Laura Sarvilinnan toinen valinta on Tero Kuitusen myyttiset Mix & Match-ruukut. Punasaviset ruukut tuovat mieleen antiikin kreikan. Suomalainen nykydesign on saanut entistä globaalisempia piirteitä.
Punasavesta tehdyt ruukut petroolinsinistä seinää vasten.
Tero Kuitusen punasavesta tehdyt ruukut ovat saaneet nimekseen Mix & Match. Punasavesta tehdyt ruukut petroolinsinistä seinää vasten. Kuva: (C) Maija Astikainen Ruukku

Kun tutkin suomalaista uusinta designia, löysin yhden esineen, joka nousi kaikkien muiden yläpuolelle, Ilkka Suppasen suunnitteleman One-nimisen yhden kukan maljakon. Siro maljakko on tehty kuparista ja lasista. Siinä yhdistyy herkkyys ja maltillisuus, jotain mitä maailmamme juuri nyt kaipaa.
Ilkka Suppasen One-nimisen yhden kukan maljakossa yhdistyy herkkyys ja maltillisuus.
Ilkka Suppasen One-nimisen yhden kukan maljakossa yhdistyy herkkyys ja maltillisuus. Kuva: Ilkka Suppanen Maljakko

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri