Nuorisosäätiö haluaa perua entisten johtajiensa tekemät asuntokaupat GF Moneyn kanssa "epäselvyyksien" kuten korkean kauppahinnan vuoksi.
Nuorisosäätiö haluaa eroon asunnoista, jotka se osti yli 12 miljoonalla eurolla. Kaupan rahoittajana ja yhtenä myyjänä on toiminut varjopankki GF Money. Säätiö haluaa purkaa asuntokaupat niissä ilmenneiden epäselvyyksien vuoksi.
Asunnot soveltuvat varsin huonosti Nuorisosäätiön toimintatarkoitukseen eli kohtuuhintaisten asuntojen tarjoamiseen nuorille kaupunkilaisille. Nuorisosäätiössä kritisoidaan myös kauppahintaa, jota pidetään kohteisiin nähden liian korkeana.
Kaupat on tehty Nuorisosäätiön edellisten johtajien aikana.

Kauppojen purkamisella voisi olla merkittäviä vaikutuksia GF Moneyn taloudelliseen asemaan. Varjopankilla on ollut käynnissä listautumisanti, jossa se pyrkii listautumaan Helsingin pörssin First North -kauppapaikalle.
GF Money keskeytti listautumisantinsa tiistaina väliaikaisesti. Tämä johtuu juuri yhtiön liiketoimista Nuorisosäätiön kanssa.
Asuntokauppojen lisäksi GF Money on luotottanut Nuorisosäätiötä useilla miljoonilla euroilla. Lainoista 5,2 miljoonaa euroa on edelleen maksamatta, selviää GF Moneyn tiistaina julkaisemasta tiedotteesta.
Nuorisosäätiön entisiä johtajia Aki Haaroa ja Perttu Nousiaista epäillään lahjusten ottamista. Kaksikko on ajanut myös Nuorisosäätiön vakaviin taloudellisiin ongelmiin tekemällä useita kalliita liiketoimia, jotka hyödyttivät lähinnä säätiön johtokaksikon lähipiiriin kuuluneita liikemiehiä.
Taloudellisesti kuralla oleva Nuorisosäätiö aiheuttaakin GF Moneylle merkittävän luottoriskien keskittymän.
Mikä ihmeen varjopankki?
- GF Moneyn tapaisia rahoitusyhtiöitä kutsutaan usein varjopankeiksi.
- Termillä tarkoitetaan luottoja myöntäviä yrityksiä, joilla on pankkimaista toimintaa, mutta jotka eivät kuulu perinteisen pankkisäätelyn piiriin.
- Suomen Finanssivalvonta ja muiden maiden viranomaiset ovat varoitelleet varjopankkien riskeistä rahoitusjärjestelmälle.
Taustalla rakennusliikkeiden talousvaikeuksia
Asuntokaupat, jotka Nuorisosäätiö haluaa purkaa, syntyivät erikoisen kuvion kautta.
MOT:n hankkimien asiakirjojen mukaan GF Money oli luotottanut rakennusliikkeitä, jotka urakoivat muun muassa rivitalotalokohteita pääkaupunkiseudulla. Asuntoja on yhteensä 26 kappaletta muun muassa Espoossa ja Vantaalla.
Rakennusliikkeet ajautuivat taloudellisiin vaikeuksiin ja urakoitsijoita jouduttiin vaihtamaan. GF Moneyn kannalta hankkeiden loppuun saattaminen oli tärkeää, jotta se ei kärsisi luottotappioita.
Asuntojen valmistuttua rakennusliike myi ne eteenpäin. Uusiksi omistajiksi tulivat GF Money sekä sijoitusyhtiö H&R Properties, jonka omistusosuus asunnoista on 75 prosenttia.
H&R Propertiesin omistavat puoliksi Juha-Matti Huhtanen sekä GF Moneyn rahoitusjohtaja Harri Romppanen. Huhtanen on sijoitusyhtiö Huhtanen Capitalin pääomistaja.
H&R Properties osti asunnot GF Moneylta saadulla lainalla. Lainoitus- ja omistusjärjestelyiden takia GF Moneylla on merkittävät taloudelliset riskit hankkeessa.

Kauppoja hierottiin yli vuosi
MOT:n tietojen mukaan asuntojen myymisestä Nuorisosäätiölle oli neuvoteltu jo vuonna 2016. Virallisesti kauppa toteutettiin kuitenkin vasta joulukuussa 2017. Vaikka GF Money omistaa asunnoista vain 25 prosenttia, oli yhtiö MOT:n tietojen mukaan taho, joka käytännössä järjesteli kaupat.
Kauppahinta oli yli kaksitoista miljoonaa euroa. Nuorisosäätiössä kauppoihin alettiin kiinnittää huomiota toden teolla vasta kun sen johtajakaksikko Aki Haaro ja Perttu Nousiainen joutui jättämään säätiön lahjusepäilyjen takia.
MOT:n tietojen mukaan Nuorisosäätiön nykyisen johdon mielestä asuntokaupat ovat säätiön kannalta epätarkoituksenmukaisia. Kohteet soveltuvat huonosti Nuorisosäätiön asuntotarjontaan, ja myös niiden kauppahintaa pidetään säätiössä liian korkeana.
Nuorisosäätiön uusi johto riitautti kaupat
Nuorisosäätiön taloudellinen tilanne oli erittäin vaikea joulukuussa 2017, jolloin asuntokaupat tehtiin.
Nuorisosäätiö ei kyennyt esimerkiksi maksamaan työeläkemaksuja ja kiinteistöjen ylläpitoon liittyviä maksuja ajallaan. Perintäyhtiö Lindorffin tilastojen mukaan Nuorisosäätiön maksuviiveet ovat olleet viime aikoina pahimmillaan lähes yhdeksänkymmentä päivää.
Nuorisosäätiö ei ole kyennyt maksamaan sopimuksen mukaisesti kauppahinnan eriä. Maksamattomien laskujen takia H&R Properties on lähettänyt asiassa ulosottokelpoisen maksuvaatimuksen. Nuorisosäätiö on riitauttanut maksuvaatimuksen kauppaan liittyvien epäselvyyksien johdosta.
Vyyhtiä yritetään MOT:n tietojen mukaan ratkaista niin, että asuntokaupat mahdollisesti perutaan. GF Money kommentoi kauppoja tiistaina lähettämässään tiedotteessa.
– Yhtiö pitää saamaansa purkuvaatimusta perusteettomana ja pyrkii neuvottelemaan H&R Properties Oy:n ja Asuntokaupan ostajien kanssa asiassa sovinnollisen ratkaisun. Sovinnon saavuttamisesta ei ole takeita ja on mahdollista, että Yhtiö tulee kiistämään purkuvaatimuksen tarvittaessa oikeusteitse, GF Money sanoi tiedotteessa.
MOT ei tavoittanut GF Moneyn toimitusjohtaja Kari Keskitaloa tai Nuorisosäätiön entisiä johtajia Aki Haaroa ja Perttu Nousiaista kommentoimaan asiaa.
Nuorisosäätiö ei antanut MOT:lle haastattelua.
Poliisi kiinnostunut GF Moneyn ja Nuorisosäätiön suhteista
Nuorisosäätiön entisiin johtajiin ja lahtelaiseen rakennusliike Salpausselän Rakentajiin liittyvää rikosvyyhtiä tutkii Helsingin poliisi.
Poliisi epäilee rakennusliikkeen entisiä johtajia esimerkiksi törkeistä veropetoksista, törkeistä kirjanpitorikoksista sekä lahjusten maksamisesta elinkeinotoiminnassa.
MOT:n tietojen mukaan poliisi on esittänyt kuulusteluissa useita kysymyksiä myös GF Moneyn ja Nuorisosäätiön välisistä liiketoimista. GF Money on kertonut, ettei poliisi ole kuullut sen edustajia.
– Yhtiön tiedossa ei ole, että Yhtiötä, sen johtoa tai työntekijöitä epäiltäisiin rikoksesta tai että näitä kohtaan olisi käynnistetty asiassa esitutkinta, GF Money totesi tiistaina julkaisemassa tiedotteessa.
MOT:n tiedossa ei ole, että GF Moneyn edustajia epäiltäisiin tällä hetkellä rikoksista.
Yle kertoi kesällä 2016 GF Moneyn lainanneen 750 000 euroa Nuorisosäätiön entisten johtajien Aki Haaron ja Perttu Nousiaisen yhtiölle.
Nuorisosäätiö on ollut myös edesauttamassa tonttikauppoja Espoossa, joissa GF Money teki useiden miljoonien eurojen voitot.
Kulutusluottoja ja yrityslainoja
- Suomalainen varjopankki GF Money myöntää luottoja sekä yrityksille että kuluttajille.
- GF Money myöntää lainoja myös yrityksille, jotka eivät ole saaneet rahoitusta pankeilta.
- Vuonna 2016 yhtiö osti enemmistöosuuden kulutusluottoja myöntävästä Lainasto Oy:stä.
- Vuonna 2017 GF Money aloitti toimintansa myös Ruotsissa.
- Konserni on mukana myös asuntobisneksessä ja -välityksessä.
- Yhtiön suurin omistaja on GF Moneyn toimitusjohtaja Kari Keskitalo. Muut omistajat ovat yksityisiä sijoittajia sekä GF Moneyn johtajia.

Nuorisosäätiö selvittää entisten johtajiensa toimia
Vuosikausia Nuorisosäätiötä johtaneet Aki Haaro ja Perttu Nousiainen jättivät keväällä tehtävänsä säätiössä.
Nyt Nuorisosäätiössä on käynnissä selvitys siitä, mitä kaikkea kaksikko on tehnyt viime vuosina.
Selvityksissä on tähän mennessä käynyt ilmi, että Aki Haaro ja Perttu Nousiainen ovat käyttäneet säätiön omaisuutta holtittomalla tavalla. Kaksikko on tehnyt useita liiketoimia, jotka ovat taloudellisesti surkeita Nuorisosäätiön kannalta.
Entisen johtokaksikon toimien seurauksena Nuorisosäätiö on joutunut muun muassa taloudellisin ongelmiin. Nuorisosäätiö kauppaa esimerkiksi useita vapaarahoitteisia kerrostalojaan.
Nuorisosäätiö näyttää ottaneen tilanteen vakavasti, ja pyrkivän selvittämään mitä säätiössä tapahtui Haaron ja Nousiaisen valtakauden aikana.