Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

YleX Nosteessa: Esittelyssä Pass, jonka tyylikäs elektropop on tuttua Pykärin levyltä

Pass-yhtyeen laulaja Saara Moisio yhtyeen promokuvassa.
Pass-yhtyeen muodostavat Saara Moisio ja Arttu Hokkanen. Pass-yhtyeen laulaja Saara Moisio yhtyeen promokuvassa. YleX,Saara Moisio

Uuden musiikin X -ohjelman Anne Lainto ja Ida Karimaa valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei ole vielä levytyssopimusta. Tällä viikolla vuorossa on Pass.

Saara Moision ja Arttu Hokkasen muodostama Pass tekee tyylikästä elektropoppia.

Uuden musiikin ohjelmien toimittajat Ida Karimaa ja Anne Lainto kommentoivat:
– Ihastuimme Pass-yhtyeen soundiin jo Pykärin Wish-biisillä ja olemme odottaneet innolla Good Enough -debyyttisinkkua. Biisi on kaunis, vähäeleinen, mutta silti tarttuva kappale, joka hurmaa kepeällä tunnelmallaan. Saaran ääni on upea yhdistelmä suloisuutta ja haikeutta. Voimme nähdä tämän soivan Berliinin kahviloissa ja Tokion vaatekaupoissa.

Mikä sai teidät aloittamaan musiikin tekemisen?

– Olemme olleet parhaita ystäviä viimeiset yhdeksän vuotta. Molemmat ovat halunneet tehdä musiikkia ja ystävyys laajeni bändikaveruudeksi. Pykärin levyllä oleminen viime vuonna sinetöi bändin perustamisen, kaksikko sanoo.

Minkälainen musiikillinen tausta teillä on?

– Olen kirjoittanut pitkään pöytälaatikkoon musiikkia uskaltamatta soittaa sitä kenellekään. Aikoinaan lauloin myös taustoja siskoni Laura Moision bändissä, Saara sanoo.

– Olen alun perin rumpali ja soittanut parissa eri bändissä. Viime vuosina rumpujen soitto on jäänyt ja olen halunnut keskittyä muuten musan tekemiseen, Arttu jatkaa.

Miten kuvailette musiikkianne?

– Teemme sellaista musiikkia, joka tuntuu hetkessä hyvältä. Ehkä seuraavien julkaisujen jälkeen meidän musiikille alkaa löytyä tarkempia määritelmiä, jos joku edes sellaisia kaipaa.

‪Mitkä ovat tähänastisen uranne suurimmat saavutukset?

– Viime vuonna esiinnyimme Pykärin ja upean 35-henkisen Ahjo Ensemble –kamarikuoron kanssa muun muassa Flow-festivaaleilla. Vaikka Flow’n päälavalla esiintyminen ei ole ikinä ollutkaan unelma, tuntui siistiltä päästä ison festarin päälavalle laulamaan. Merkityksellisemmältä tuntui ensimmäisen oman biisin julkaiseminen, Saara kommentoi.

Mitä keikkaa olette jännittäneet eniten?

– Soitin aiemmin rumpuja Shine 2009 -yhtyeen livekokoonpanossa. Muutamia vuosia sitten kiersimme Cut Copyn Euroopan kiertueella lämppärinä. Kiertueen ensimmäisellä ja loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa jännitin niin paljon, että jalkani vapisivat ensimmäiset pari biisiä ja bassorummun polkeminen oli hankalaa, Arttu sanoo.

Mistä sanoituksesta olette erityisen ylpeitä ja miksi?

– Good enough sanapari toimii ylipäätänsä biisin tekstissä hyvin. Se kuulostaa ja näyttää meistä hyvältä, ja siksi valikoitui kappaleen nimeksi.

Jos Good Enough soisi elokuvassa, mitä kohtauksessa tapahtuisi?

– Kohtauksessa ajettaisiin täysillä moottoripyörällä.

Miten kappale syntyi?

– Good Enough syntyi eräänä lauantaiaamuna Saaran kotona. Biisin demo ja sanat syntyivät mutkattomasti muutamassa tunnissa. Halusimme säilyttää mutkattomuuden loppuun asti.

Minkälaisia tulevaisuuden haaveita ja suunnitelmia teillä on?

– Uusien biisien loppuunsaattaminen ja ehkä ensimmäiset keikat lähitulevaisuudessa.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!