Hyppää pääsisältöön

GF Moneyn taival pörssiin katkesi Nuorisosäätiön kanssa tehtyihin kauppoihin

GF Moneyn pääkonttori Helsingin keskustassa.
Varjopankki GF Moneyn pääkonttori sijaitsee Helsingin keskustassa. GF Moneyn pääkonttori Helsingin keskustassa. Kuva: Yle pikalainat,MOT,GF Money

Varjopankki peruutti listautumisensa Helsingin pörssiin. Osakkeita jo merkinneet sijoittajat saavat rahansa takaisin.

Varjopankki GF Money ilmoitti torstaina peruuttavansa listautumisantinsa. Yhtiön oli tarkoitus listautua Helsingin pörssin First North -listalle.

GF Money keskeytti antinsa jo tiistaina. Syynä oli Nuorisosäätiön tekemä ilmoitus, että se haluaa purkaa yli kahdentoista miljoonan euron arvoiset asuntokaupat. Niiden rahoittaja ja järjestelijä on ollut GF Money.

– Meille on erittäin tärkeää toimia vastuullisesti sijoittajiamme, asiakkaitamme ja henkilöstöämme kohtaan. Koemme velvollisuudeksemme hoitaa kaikki sopimusasiat Nuorisosäätiön kanssa päätökseen ja uskomme tämän vaikuttavan jatkossa positiivisesti yhtiön riskiprofiiliin, sanoi GF Moneyn hallituksen puheenjohtaja Antti Kemppi yhtiön lähettämässä tiedotteessa.

Keskiviikkona analytiikkayhtiö Inderes ilmoitti myös vetävänsä pois sijoitustutkimuksensa, joka käsitteli GF Moneyn taloudellista tilannetta.

Yhtiön mielestä GF Moneyn ja Nuorisosäätiön liiketoimista tulleet tiedot ovat niin merkittäviä, ettei sijoitustutkimus ole enää pätevä.

Yle kertoi ensimmäisen kerran Nuorisosäätiön ja GF Moneyn välisistä liiketoimista jo kesällä 2016. Nuorisosäätiö on lainannut useita miljoonia euroja GF Moneylta. Lisäksi keskustataustainen säätiö on ollut muun muassa järjestelemässä kiinteistökauppoja, joissa GF Money on tehnyt miljoonien eurojen voittoja.

Mikä ihmeen varjopankki?

  • GF Moneyn tapaisia rahoitusyhtiöitä kutsutaan usein varjopankeiksi.
  • Termillä tarkoitetaan luottoja myöntäviä yrityksiä, joilla on pankkimaista toimintaa, mutta jotka eivät kuulu perinteisen pankkisäätelyn piiriin.
  • Suomen Finanssivalvonta ja muiden maiden viranomaiset ovat varoitelleet varjopankkien riskeistä rahoitusjärjestelmälle.

Rahat takaisin sijoittajille

Muun muassa pikalainoja sekä yritysluottoja myöntävän GF Moneyn oli tarkoitus kerätä listautumisannilla enintään 40 miljoonan euron pääomat.

Annin oli määrä päättyä huomenna perjantaina.

GF Money kertoo tiedotteessaan, että sijoittajien tekemät merkintäsitoumukset raukeavat ilman erillistä ilmoitusta. Osakkeistaan jo maksaneille sijoittajille GF Money lupaa palauttaa rahat viimeistään 11. kesäkuuta.

Kulutusluottoja ja yrityslainoja

  • Suomalainen varjopankki GF Money myöntää luottoja sekä yrityksille että kuluttajille.
  • GF Money myöntää lainoja myös yrityksille, jotka eivät ole saaneet rahoitusta pankeilta.
  • Vuonna 2016 yhtiö osti enemmistöosuuden kulutusluottoja myöntävästä Lainasto Oy:stä.
  • Vuonna 2017 GF Money aloitti toimintansa myös Ruotsissa.
  • Konserni on mukana myös asuntobisneksessä ja -välityksessä.
  • Yhtiön suurin omistaja on GF Moneyn toimitusjohtaja Kari Keskitalo. Muut omistajat ovat yksityisiä sijoittajia sekä GF Moneyn johtajia.

Nuorisosäätiö

Kommentit