Hyppää pääsisältöön

Heli Nevakare teki Rockstopista sukupolvikokemuksen

Toimittaja, juontaja ja muusikko Heli Nevakare muistetaan etenkin 1980- ja 1990-luvuilla esitetystä Rockstop-musiikkisarjasta. Nevakareen persoonallinen tyyli jakoi mielipiteitä jo ohjelmien esitysaikana.

Ei kai sitä oikein muuta voi tehdä, kuin mitä osaa.― Heli Nevakare Arkistovieraana vuonna 2018

Heli Nevakare aloitti työuransa Ylellä vuonna 1986 Kamoon – kielet poikki -ohjelmassa. Tätä ennen hän oli työskennellyt radiotoimittajana mm. Radio Jyväskylässä ja Radio Cityssa. TV 1:ssä esitetyn sarjan jälkeen toimittajalle tarjottiin mahdollisuutta siirtyä Tampereelle ja käynnistää uusi musiikkiohjelma: Rockstop.

Yleisradion televisio-ohjelma Rockstop. Toimittaja, ohjaaja Matti Grönberg ja toimittaja, juontaja Heli Nevakare ohjaamossa 1990.
Ohjaaja Matti Grönberg ja toimittaja Heli Nevakare pelleilevät ohjaamossa 1990. Yleisradion televisio-ohjelma Rockstop. Toimittaja, ohjaaja Matti Grönberg ja toimittaja, juontaja Heli Nevakare ohjaamossa 1990. Kuva: Yle/Antero Tenhunen Heli Nevakare,Matti Grönberg,Rockstop,Yle Elävä arkisto

Nevakareen luotsaama Rockstop oli lopulta 1980-luvulla alkaneista pop-ohjelmista pitkäikäisin. Sarjaa lähetettiin viiden ja puolen vuoden ajan vuosina 1987–1992 yhteensä 76 jaksoa. Rockstop erottautui aikakauden muista musiikkiohjelmista ennen kaikkea keveydellään ja itseironiallaan. Katsojat eivät voineet koskaan tietää mitä ohjelmassa tapahtuu. Nevakare itse tasapainotteli ohjelmasarjan välijuonnoissaan eri alter egojen ja sketsihuumorin rajamailla.

Vitsaileva tyyli oli usein ohjelman työryhmän tietoinen valinta ja sillä yllätettiin paitsi tv-katsojat, myös haastatteluihin saalistetut muusikkoparat.

Do you know Cisse Häkkinen?

Do I know... What?

― Heli Nevakare uteli Stingin Hurriganes-tietoisuutta 1988

Sisäpiirin vitseistä kenties suurimmaksi ponnisti jo Rockstopin ensimmäisenä keväänä esitetty jakso mukamas maailmanmaineeseen nousseesta Ismo Selin Group -yhtyeestä. Silkka sisäpiirin pila herätti hämmennystä muun muassa Dingo-yhtyeen jäsenissä ja tv-yleisö närkästyi.

Katso-lehden katsojapalaute maaliskuussa 1988.
Katso-lehden katsojapalaute maaliskuussa 1988. Katso-lehden katsojapalaute maaliskuussa 1988. Kuva: Ville Matilainen Rockstop,Yle Elävä arkisto,lehtileikkeet

Haastattelemistaan maailmantähdistä Nevakareen mieleen ovat jääneet etenkin Keith Richards, Phil Collins, Sting sekä Paul McCartney. Viimeksi mainittu joutui esittelemään itsensä ymmyrkäisenä tuijottavalle toimittajalle "noin 30 kertaa". KISS-yhtyeen basisti Gene Simmonsin kanssa laulaja taas päätyi mittailemaan kieliä.

KISS-yhtyeen Gene Simmons flirttailee Rockstopin juontaja Heli Nevakareelle.
Naamioita tai ei, KISS on KISS. KISS-yhtyeen Gene Simmons flirttailee Rockstopin juontaja Heli Nevakareelle. Kuva: Yle kuvanauha Kiss,Yle Elävä arkisto,Rockstop,elävä arkisto

Juontaja oli itsekin osaava muusikko ja toi tätä osaamistaan Rockstopiin eri cover-kappaleiden muodossa. Nevakare oli tehnyt tv-debyyttinsä Ylellä jo vuonna 1983, chanson-laulukilpailuissa Helsingissä.

Vive la Chanson -nimisessä ohjelmassa Nevakare esitti kappaleensa La chanson des vents. Laulajana hän esiintyi myös taiteilijanimellä Helen West.

Rockstopin jälkeen Nevakare ryhtyi työstämään lisää ohjelmia Yleisradiolle. Musiikkiohjelmien ja eri juontokeikkojen lisäksi hän oli vuosia mukana tekemässä Markus Kajon juontamaa Naurun paikka -sarjaa.

Nevakareen ura Yleisradiolla päättyi lopullisesti vuoden 2001 yt-neuvotteluiden myllerryksessä. Toimittaja jätti jälkeensä satoja musiikki- ja viihdeohjelmia sekä kilometreittäin materiaalinauhoja. Kaikki Rockstopit on julkaistu pysyvästi katsottaviksi Elävään arkistoon.

Toimittaja ja juontaja Heli Nevakare vuonna 1990.
Heli Nevakare vuonna 1990 kuvattuna. Toimittaja ja juontaja Heli Nevakare vuonna 1990. Kuva: Yle/Kalevi Laine Heli Nevakare,Yle Elävä arkisto,Rockstop

Lue lisää:

Rockstopin ensimmäinen vuosi

Rockstopin ensimmäisen kauden 1987–88 herkullisimpiin kohtauksiin kuuluvat mm. Sex Pistolsista tutun Johnny Rottenin ketään kumartelematon haastattelu sekä toimittaja Heli Nevakaren kömmähdys kanadalaisrokkari Bryan Adamsin esittelyssä.

Lue lisää:

Rockstopin toinen vuosi

Vauhti kiihtyi ja jaksomäärä kasvoi, kun Rockstop palasi ensimmäiseltä kesätauoltaan televisioruutuihin. Ohjelmaa lähetettiin nyt kahdesti kuussa ja syksystä 1988 kevääseen 1989 pyörineellä toisella kaudella lanseerattiin erikoisjaksot eli specialit, joista tuli olennainen osa Rockstopia.

Lue lisää:

Rockstopin kolmas vuosi

Musiikkiohjelmasarjan kolmannella kaudella vuosina 1989–1990 nähtiin peräti 21 ohjelmaa. Erikoisimmat jaksot olivat hard rock -yhtye Skid Row'lle räätälöity yleisötoivejakso sekä tunnin mittainen videoteatteri ranskalaislaulaja Édith Piafin elämästä.

Lue lisää:

Rockstopin neljäs vuosi

Kauden 12 jaksossa artisteilta kysyttiin muun muassa heidän unelmistaan, uriensa huippukohdista ja jopa elämän tarkoituksesta. Myös kylmän sodan päättyminen ja juontaja Heli Nevakareen viehtymys ympäristöasioihin näkyivät ohjelmassa.

Lue lisää:

Rockstopin viides vuosi

Rock- ja pop-maailman ajankohtaisohjelma Rockstopin viides vuosi nähtiin televisiossa syksystä 1991 kevääseen 1992 saakka. Yksitoista jaksoa sisältäneellä kaudella 1980-luvun glamourin ja hiusspraylla kuorrutetujen tukkapehkojen tilalle oli tullut maallisempaa ilmaisua ja tyyliä. Erikoisohjelmia omistettiin muun muassa ajankohtaiselle Guns N' Rosesille, mystiselle The Doorsille ja suomalaiselle Hurriganesille. Juontajana toimi tuttuun tapaan Heli Nevakare.

Lue lisää:

Rockstopin kuudes ja viimeinen vuosi

Rockstopin kuudes vuosi jäi lopulta vain puolikkaaksi. Varsinaisia jaksoja nähtiin syksyn 1992 aikana viisi. Tammikuussa 1993 esitettiin vielä ohjelmasarjan koko viiden ja puolen vuoden lähetysajalta koottu muistokooste. Erikoisjaksossa kaudella nähtiin maineikas jenkkiyhtye Toto, lisäksi vierailtiin ulkomailla Yhdysvalloissa ja Englannissa sekä Pohjoismaissa kesäfestareilla. Ohjelmasarjan vihoviimeiset jaksot on koottu tähän artikkeliin.

Keskustele