Hyppää pääsisältöön

Heli Nevakare teki Rockstopista sukupolvikokemuksen

Toimittaja, juontaja ja muusikko Heli Nevakare muistetaan etenkin 1980- ja 1990-luvuilla esitetystä Rockstop-musiikkisarjasta. Nevakareen persoonallinen tyyli jakoi mielipiteitä jo ohjelmien esitysaikana.

Teeman Elävässä arkistossa 7.6.2018

Teeman Elävä arkisto sukeltaa touko-kesäkuussa kolmen ohjelmakokonaisuuden voimin Heli Nevakareen ohjelmiin. Järjestyksessään toisessa kattauksessa näemme Heli Nevakareen käsikirjoittaman ja ohjaaman videoteatterin ranskalaisen chanson-laulaja Édith Piafin (1915–1963) elämästä. Nevakare myös näytteli videoteatterin nimiosan itse.

Toinen Heli Nevakare -ohjelmapaketti Teemalla: Torstaina 7.6. klo 22:40, perjantaina 8.6. klo 15:00 ja maanantaina 11.6. klo 12:00.

Ei kai sitä oikein muuta voi tehdä, kuin mitä osaa.― Heli Nevakare Arkistovieraana vuonna 2018

Heli Nevakare aloitti työuransa Ylellä vuonna 1986 Kamoon – kielet poikki -ohjelmassa. Tätä ennen hän oli työskennellyt radiotoimittajana mm. Radio Jyväskylässä ja Radio Cityssa. TV 1:ssä esitetyn sarjan jälkeen toimittajalle tarjottiin mahdollisuutta siirtyä Tampereelle ja käynnistää uusi musiikkiohjelma: Rockstop.

Yleisradion televisio-ohjelma Rockstop. Toimittaja, ohjaaja Matti Grönberg ja toimittaja, juontaja Heli Nevakare ohjaamossa 1990.
Ohjaaja Matti Grönberg ja toimittaja Heli Nevakare pelleilevät ohjaamossa 1990. Yleisradion televisio-ohjelma Rockstop. Toimittaja, ohjaaja Matti Grönberg ja toimittaja, juontaja Heli Nevakare ohjaamossa 1990. Kuva: Yle/Antero Tenhunen Heli Nevakare,Matti Grönberg,Rockstop,Yle Elävä arkisto

Nevakareen luotsaama Rockstop oli lopulta 1980-luvulla alkaneista pop-ohjelmista pitkäikäisin. Sarjaa lähetettiin viiden ja puolen vuoden ajan vuosina 1987–1992 yhteensä 76 jaksoa. Rockstop erottautui aikakauden muista musiikkiohjelmista ennen kaikkea keveydellään ja itseironiallaan. Katsojat eivät voineet koskaan tietää mitä ohjelmassa tapahtuu. Nevakare itse tasapainotteli ohjelmasarjan välijuonnoissaan eri alter egojen ja sketsihuumorin rajamailla.

Vitsaileva tyyli oli usein ohjelman työryhmän tietoinen valinta ja sillä yllätettiin paitsi tv-katsojat, myös haastatteluihin saalistetut muusikkoparat.

Do you know Cisse Häkkinen?

Do I know... What?

― Heli Nevakare uteli Stingin Hurriganes-tietoisuutta 1988

Sisäpiirin vitseistä kenties suurimmaksi ponnisti jo Rockstopin ensimmäisenä keväänä esitetty jakso mukamas maailmanmaineeseen nousseesta Ismo Selin Group -yhtyeestä. Silkka sisäpiirin pila herätti hämmennystä muun muassa Dingo-yhtyeen jäsenissä ja tv-yleisö närkästyi.

Katso-lehden katsojapalaute maaliskuussa 1988.
Katso-lehden katsojapalaute maaliskuussa 1988. Katso-lehden katsojapalaute maaliskuussa 1988. Kuva: Ville Matilainen Rockstop,Yle Elävä arkisto,lehtileikkeet

Haastattelemistaan maailmantähdistä Nevakareen mieleen ovat jääneet etenkin Keith Richards, Phil Collins, Sting sekä Paul McCartney. Viimeksi mainittu joutui esittelemään itsensä ymmyrkäisenä tuijottavalle toimittajalle "noin 30 kertaa". KISS-yhtyeen basisti Gene Simmonsin kanssa laulaja taas päätyi mittailemaan kieliä.

KISS-yhtyeen Gene Simmons flirttailee Rockstopin juontaja Heli Nevakareelle.
Naamioita tai ei, KISS on KISS. KISS-yhtyeen Gene Simmons flirttailee Rockstopin juontaja Heli Nevakareelle. Kuva: Yle kuvanauha Kiss,Yle Elävä arkisto,Rockstop,elävä arkisto

Juontaja oli itsekin osaava muusikko ja toi tätä osaamistaan Rockstopiin eri cover-kappaleiden muodossa. Nevakare oli tehnyt tv-debyyttinsä Ylellä jo vuonna 1983, chanson-laulukilpailuissa Helsingissä.

Vive la Chanson -nimisessä ohjelmassa Nevakare esitti kappaleensa La chanson des vents. Laulajana hän esiintyi myös taiteilijanimellä Helen West.

Rockstopin jälkeen Nevakare ryhtyi työstämään lisää ohjelmia Yleisradiolle. Musiikkiohjelmien ja eri juontokeikkojen lisäksi hän oli vuosia mukana tekemässä Markus Kajon juontamaa Naurun paikka -sarjaa.

Nevakareen ura Yleisradiolla päättyi lopullisesti vuoden 2001 yt-neuvotteluiden myllerryksessä. Toimittaja jätti jälkeensä satoja musiikki- ja viihdeohjelmia sekä kilometreittäin materiaalinauhoja. Kaikki Rockstopit on julkaistu pysyvästi katsottaviksi Elävään arkistoon.

Heli Nevakareen ohjelmia touko-kesäkuussa Teeman Elävässä arkistossa

Elävän arkisto esittää touko- ja kesäkuussa kolme valikoitua ohjelmakokonaisuutta Heli Nevakareen uralta. Ohjelmat esitetään Yle Teemalla torstain myöhäisilloissa.

31.5. Sata salamaa: Kaija Koo (mukana Andy McCoy)

Sata salamaa -sarjan jakso on Heli Nevakareen oma suosikki. Vastakkain esitettyinä Suomen tuon hetken suosituin laulajatähti ja aina niin arvaamaton Hanoi-rokkari, joka ei kumartele televisiokameroiden saati vaimonsa edessä.

6.6. Rocktop: Piaf

Toukokuussa 1990 moni Rockstopin katsoja saattoi luulla valinneensa erehdyksessä väärän televisiokanavan. Ruutuihin jysähti Heli Nevakareen käsikirjoittama ja ohjaama videoteatteri ranskalaisen chanson-laulaja Édith Piafin (1915–1963) elämästä. Nevakare myös näytteli videoteatterin nimiosan itse.

14.6. Rockstop - koostejakso

Koostejakso koko Rockstopin tv-taipaleen ajalta. Jaksossa esitetään sarjaan parhaita paloja, pahoja mokia, hyvää ja erittäin kummallista musiikkia, melkoista musiikkivideosilppua, sketsejä, kyyneliä ja videonauhaa.

Toimittaja ja juontaja Heli Nevakare vuonna 1990.
Heli Nevakare vuonna 1990 kuvattuna. Toimittaja ja juontaja Heli Nevakare vuonna 1990. Kuva: Yle/Kalevi Laine Heli Nevakare,Yle Elävä arkisto,Rockstop

Lue lisää:

Rockstop"-ohjelman juontaja Heli Nevakare vuonna 1990.

Rockstopin ensimmäinen vuosi

Rockstopin ensimmäisen kauden 1987–88 herkullisimpiin kohtauksiin kuuluvat mm. Sex Pistolsista tutun Johnny Rottenin ketään kumartelematon haastattelu sekä toimittaja Heli Nevakaren kömmähdys kanadalaisrokkari Bryan Adamsin esittelyssä.

Lue lisää:

Irwin Goodman Yle TV 2:n studiolla 1988.

Rockstopin toinen vuosi

Vauhti kiihtyi ja jaksomäärä kasvoi, kun Rockstop palasi ensimmäiseltä kesätauoltaan televisioruutuihin. Ohjelmaa lähetettiin nyt kahdesti kuussa ja syksystä 1988 kevääseen 1989 pyörineellä toisella kaudella lanseerattiin erikoisjaksot eli specialit, joista tuli olennainen osa Rockstopia.

Lue lisää:

Heli Nevakare (oik.) Markku Hyvärinen (vas.) ja Eero sekä Viivi Eräpuu.

Rockstopin kolmas vuosi

Musiikkiohjelmasarjan kolmannella kaudella vuosina 1989–1990 nähtiin peräti 21 ohjelmaa. Erikoisimmat jaksot olivat hard rock -yhtye Skid Row'lle räätälöity yleisötoivejakso sekä tunnin mittainen videoteatteri ranskalaislaulaja Édith Piafin elämästä.

Lue lisää:

Rockstop-ohjelman ohjaaja Matti Grönberg ja Heli Nevakare ohjaamossa.

Rockstopin neljäs vuosi

Kauden 12 jaksossa artisteilta kysyttiin muun muassa heidän unelmistaan, uriensa huippukohdista ja jopa elämän tarkoituksesta. Myös kylmän sodan päättyminen ja juontaja Heli Nevakareen viehtymys ympäristöasioihin näkyivät ohjelmassa.

Lue lisää:

Rockstopin Heli Nevakare ja ohjaaja Matti Grönberg.

Rockstopin viides vuosi

Rock- ja pop-maailman ajankohtaisohjelma Rockstopin viides vuosi nähtiin televisiossa syksystä 1991 kevääseen 1992 saakka. Yksitoista jaksoa sisältäneellä kaudella 1980-luvun glamourin ja hiusspraylla kuorrutetujen tukkapehkojen tilalle oli tullut maallisempaa ilmaisua ja tyyliä. Erikoisohjelmia omistettiin muun muassa ajankohtaiselle Guns N' Rosesille, mystiselle The Doorsille ja suomalaiselle Hurriganesille. Juontajana toimi tuttuun tapaan Heli Nevakare.

Lue lisää:

Rockstopin lavasteet studiossa.

Rockstopin kuudes ja viimeinen vuosi

Rockstopin kuudes vuosi jäi lopulta vain puolikkaaksi. Varsinaisia jaksoja nähtiin syksyn 1992 aikana viisi. Tammikuussa 1993 esitettiin vielä ohjelmasarjan koko viiden ja puolen vuoden lähetysajalta koottu muistokooste. Erikoisjaksossa kaudella nähtiin maineikas jenkkiyhtye Toto, lisäksi vierailtiin ulkomailla Yhdysvalloissa ja Englannissa sekä Pohjoismaissa kesäfestareilla. Ohjelmasarjan vihoviimeiset jaksot on koottu tähän artikkeliin.

Kommentit
 • A Finnish take on "Y.M.C.A."

  NMKY became the world's most popular music video

  NMKY, a music video shown in the Finnish television show Hepskukkuu, became the world’s most popular online video on 24 August, 2007. The video amassed hundreds of thousands of views in a single day.

 • Suomen ensimmäinen musikaali Ruma Elsa filmatisoitiin musiikkielokuvaksi

  Ruma Elsa tallentui filmille toistamiseen 1965.

  Ensio Rislakin kirjoittama näytelmä Ruma Elsa hurmasi filmillä toistamiseen 1965, kun suomalaisen nukketeatterin uranuurtaja Sirppa Sivori-Asp ohjasi sukupolvien välistä kuilua kuvaavan ilottelun – ja samalla Suomen ensimmäisen musikaalin – musiikkielokuvaksi.

 • Finland’s First Dogs and other presidential pets

  Pets have accompanied Finnish presidents for decades.

  Though Lennu the Boston Terrier is probably Finland’s most-beloved First Dog, Finnish heads of state have been known animal lovers since Marshal Mannerheim, whose trusty steed Käthy even attended the marshal’s funeral at his request.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • A Finnish take on "Y.M.C.A."

  NMKY became the world's most popular music video

  NMKY, a music video shown in the Finnish television show Hepskukkuu, became the world’s most popular online video on 24 August, 2007. The video amassed hundreds of thousands of views in a single day.

 • Suomen ensimmäinen musikaali Ruma Elsa filmatisoitiin musiikkielokuvaksi

  Ruma Elsa tallentui filmille toistamiseen 1965.

  Ensio Rislakin kirjoittama näytelmä Ruma Elsa hurmasi filmillä toistamiseen 1965, kun suomalaisen nukketeatterin uranuurtaja Sirppa Sivori-Asp ohjasi sukupolvien välistä kuilua kuvaavan ilottelun – ja samalla Suomen ensimmäisen musikaalin – musiikkielokuvaksi.

 • Tylsät kesäpäivät muuttuvat ravisuttaviksi seikkailuiksi – Pertsa ja Kilu, Susikoira Roi ja muut sankarit nyt Areenassa

  Areenassa on julkaistu lapsuudesta tuttuja seikkailuja.

  Joskus eivät aikuisten taidot riitä ja silloin tarvitaan lasten neuvokkuutta. Areenan kesäkuun Toivotut-paketin katsoja saa apetta mielikuvitukselleen, kun Pertsa ja Kilu nuuskivat hämäräpuuhien jäljille tai hyväsydäminen Tomi pelastaa susikoira Roin.

  Toivotut: Pertsa, Kilu ja Roi – lapsia seikkailuissa Yle Areenassa

 • Finland’s First Dogs and other presidential pets

  Pets have accompanied Finnish presidents for decades.

  Though Lennu the Boston Terrier is probably Finland’s most-beloved First Dog, Finnish heads of state have been known animal lovers since Marshal Mannerheim, whose trusty steed Käthy even attended the marshal’s funeral at his request.

 • "Radiokin renkkailee" – yleisökirje 60 vuoden takaa avasi ikkunan menneisyyteen

  Nuori perheenäiti Aili kirjoitti Yleisradiolle runon 1951.

  Saimme yleisökirjeen. Nuori perheenäiti Aili, Nokian kupeesta Sarkolan kylästä, on kirjoittanut Yleisradiolle viisisivuisen kalevalamittaisen runon, jossa hän kertoo radion ohjelmavirran merkityksestä omassa arjessaan. Viiden pojan äitinä maalla, kiireisenä emäntänä, hänen sivistyksensä, virkistyksensä ja seuransa ovat pitkälti pohjautuneet radioon. Kirje on mummini kirjoittama vuonna 1951, hänen ollessaan 35-vuotias.

 • Turpaanvetoa taiteen eteen – Luomisen tuskaa Kummelissa

  Autertaiteilija Martti Hakonen on ehdoton taiteessaan.

  Auter-taiteilija Martti Hakonen on äärimmäisen ehdoton taiteessaan. Mies ei emmi kokeilla siipiään juuri minkään taidelajin saralla. Avustajaparat voisivat tosin olla hieman kykenevämpiä. Onneksi luovuus valuu neron mielestä myös yksinkertaisempien sielujen hyödynnettäväksi – joko täyttä kurkkua huutamalla tai viimeistään luuvitosen kultaisella kosketuksella. Artikkeliin on koottu kaikki Martti Hakosen taidekokeilut.

 • Charles Dickensin riemukas esikoisromaani kääntyi kesäiseksi kuunnelmaksi 1961

  Veijariromaani julkaistiin aluksi 19-osaisena jatkotarinana.

  Pickwick-kerhon jälkeenjääneet paperit kertoo hupaisista hahmoista koostuvasta, “tieteellisille” tutkimuksille pyhitetystä seurasta ja sen tutkimusmatkoista ympäri vanhaa ja iloista Englantia. Tarina valloitti lukijoita aluksi kirjallisuuslehden jatkokertomuksena vuosina 1836–37. Reilu vuosisata myöhemmin veijariromaani sovitettiin kuunnelmaksi suomalaisille radioaalloille.

 • Tampereella sijainnut puuvillatehdas jätti jälkensä Suomen historiaan – ja sulkeutuessaan useat työttömäksi

  Finlaysonin tehdasalue oli merkittävä työllistäjä naisille.

  Tampereen Finlaysonin tehdasalue oli yli vuosisadan ajan suuri työllistäjä pääasiassa sikäläisille naisille. Tehtaassa valmistettiin erilaisia kangastuotteita sekä lankaa. Jylhät tiiliseinät kätkivät sisälleen monenlaista tarinaa ja tarjosivat myös omanlaisen yhteisönsä asumisjärjestelyineen ja palveluineen. Alueella toimi muun muassa oma sairaala, päiväkoti sekä poliisi ja palokunta. Vuonna 1999 julkaistu Naisia, pumpulia, ompelukoneita -dokumentti kertoo tehdasalueesta ja sen sydämestä – uutterista naistyöntekijöistä.

 • Heli Nevakare teki Rockstopista sukupolvikokemuksen

  Toimittaja teki Ylelle musiikkiohjelmia 1980- ja 90-luvuilla

  Toimittaja, juontaja ja muusikko Heli Nevakare muistetaan etenkin 1980- ja 1990-luvuilla esitetystä Rockstop-musiikkisarjasta. Nevakareen persoonallinen tyyli jakoi mielipiteitä jo ohjelmien esitysaikana.