Hyppää pääsisältöön

Kutukoskien hävittäminen ja vaellusesteet uhkaavat kalojamme - nyt on aika auttaa!

Kaksi taimenen poikasta purossa
Taimenen poikaset ovat palanneet kunnostettuihin virtavesiin Kaksi taimenen poikasta purossa Kuva: Yle/Hannamari Vallila taimen,kalat,lohikalat

Suomi on tuhansien järvien maa, mutta myös usean uhanalaisen kalalajin maa. Haluaisitko sinä tehdä jotakin kalojen hyväksi? Jos omistat virtaavaa vettä tai asut sellaisen lähellä, voit hyvinkin auttaa vaelluskaloja. Perattuja koskia voi kunnostaa kutualueiksi ja kalojen vaellusesteitä voidaan poistaa.

Kalojen pitäisi päästä liikkumaan vapaasti meren ja jokien välillä

Virtaavien vesien patoaminen ja kutukoskien perkaaminen ovat saaneet useat vaelluskalamme sukupuuton partaalle. Moni vaeltava lohikala viettää elämänsä osittain joissa ja osittain meressä. Kalat tulevat kutemaan jokiin, poikaset kasvavat turvallisessa jokiympäristössä kunnes muuttavat aikuisina merelle kasvamaan. Sieltä ne saapuvat takaisin jokiin kutemaan. Joelle rakennettu vaelluseste, kuten pato, estää kalan matkan kutupaikoille. Myös matka joelta mereen, voi olla mahdoton. Useiden kalojen kutu tapahtuu soraikon suojissa, siellä mätimunat voivat kehittyä hapekkaassa, virtaavassa vedessä. Koskien perkaaminen kivistä ja sorasta ovat tuhonneet monia tärkeitä lisääntymisalueita.

Soraa laipoidaan ämpäriin
Kalojen hyväksi talkoileminen on hauskaa Soraa laipoidaan ämpäriin Kuva: Yle/Houman Taleghani lapiot,sora

Esimerkiksi Saimaassa elävä järvilohi ei pääse enää liikkumaan syönti- ja lisääntymisalueilleen ja on tällä hetkellä äärimmäisen uhanalainen. Myös merelle vaeltavan taimenen monet kutukosket on tuhottu ja vaellusreitit tukittu, sekin on määritelty äärimmäisen uhanalaiseksi. Sargassomerellä lisääntyvä ankerias on vähentynyt koko maailmassa, se ei pääse kasvualueiltaan joista patojen ohi lisääntymään merelle.

Ennen ajateltiin, että vesien patoamisesta ja koskialueiden perkaamisesta kärsivien kalojen kantaa pidetään yllä istutuksilla. Nykyään ymmärretään yhä paremmin kalojen luonnollisen lisääntymisen ja vaeltamisen tärkeys. Kutualueita kunnostetaan yhä enemmän ja pieniä sekä suuria kalojen vaellusesteitä pyritään poistamaan.

Uskalla selvittää vesialueen kunnostamisen mahdollisuuksia

Kalat tarvitsevat ihmisten apua ympäri Suomen. Jos omistat vesialueen, jota voitaisiin kunnostaa lisääntymisalueeksi esimerkiksi soraa lisäämällä tai haluaisit poistaa kalojen vaellusesteen, tartu rohkeasti toimeen. Esimerkiksi taimenet saattavat lisääntyä hyvinkin pienissä puroissa, jopa peltojen keskellä, joten kunnostuksia kannattaa miettiä varsin yllättävänkin tuntuisiin paikkoihin. Kunhan joki tai puro on sellainen, jossa vesi selkeästi virtaa ja se ei kuivu kesällä.

Koskea kunnostetaan kaatamalla sinne soraa
Koskea kunnostetaan lisäämällä siihen soraa Koskea kunnostetaan kaatamalla sinne soraa Kuva: Yle/Houman Taleghani Ulos luontoon,Ulos luontoon Kevätseuranta,kosket,kunnostus

Kunnostuksen tekeminen on paljon helpompaa, kuin miltä saattaa äkkiseltään kuulostaa!

  1. Ensiksi lupa töihin täytyy saada maa- ja vesialueen omistajilta.
  2. Voit tässä vaiheessa pyytää apua kunnostuksen suunnitteluun esimerkiksi kunnan ympäristöpuolelta, ELY-keskuksilta tai virtavesien hoitoyhdistykseltä.
  3. Tämän jälkeen kunnan ympäristöpuolelle ja ELY-keskukseen tehdään suunnitelma kunnostuksesta.
  4. Sitten eikun hommiin ja kalat kiittävät!

Pienimuotoisen kunnostuksen suunnitelmaan riittää tiedoksi se mitä aikoo tehdä, missä ja milloin. Tämä tehdään sen takia, että ympäristöviranomaiset voivat varmistaa, että aiotut kunnostukset tai vaellusesteen purkutyöt sopivat kokonaisuuteena vesialueen käyttöön ja hoitoon. Viranomaisten on myös hyvä tietää tehdyistä kunnostuksista, jotta ne pystytään ottamaan huomioon muissa aluetta koskevissa suunnitteluissa. Lähtökohtaisesti hommaa ei ole tehty vaikeaksi, tärkeintä on, että viranomaisilla on kokonaiskuva vesialueen hoidosta.

Joissamme on todella suuri määrä vaellusesteitä, jopa täysin turhia patoja. Jos tällainen sattuu olemaan vesialueellasi, voit saada sen purkamiseen avustuksia.

Vaellusesteet pois kalojen tieltä

Lähes kaikki suuret jokemme on padottu ja myös pienemmät joet ovat täynnä kalojen liikkumista häiritseviä esteitä. Viime vuosina näitä esteitä on alettu purkaa niin Suomessa kuin maailmallakin.

Suurten patojen purkaminen vaatii perusteellisen suunnittelun ja yhteistyön monien tahojen kanssa. Pienempien vaellusesteiden kuten tierumpujen ja myllypatojen purkaminen on yksinkertaisempaa, mutta niiden poistaminen voi olla kalan kannalta erittäin merkittävää. Suurin osa vesivoimalaitoksista tuottavat niin vähän sähköä, etteivät ne ole merkityksellisiä energiajärjestelmän kannalta. Tällaisten esteiden purkamista pitäisi edistää koko maassa. Siinä voimme olla kaikki avuksi, esimerkiksi tuomalla tällaisten esteiden sijainteja selville ja osallistumalla purkutalkoisiin.

Heittele soraa veteen, kalojen hyväksi!

Aikoinaan monia kauniita koskiamme on perattu, eli sieltä on poistettu kiviä ja soraa, samalla tultiin tuhonneeksi kalojen lisääntymisalueita. Varsinkin eteläisessä Suomessa luonnontilaisia uomia on jäljellä erittäin vähän, siksi kutualueiden kunnostaminen on erityisen tärkeää. Monet kunnostukset tehdään talkoina, joihin pääsee mukaan kuka tahansa asiasta innostunut.

Koskeen kaadetaan soraa ämpäristä
Koskeen kaadetaan soraa ämpäristä Kuva: Yle/Houman Taleghani kosket,kunnostus

Kutualueiden kunnostamisessa virtaan lisätään soraa ja kiviä. Näin saadaan luotua kutemiselle ja mädin kehittymiselle optimaaliset olosuhteet. Samalla saatetaan kunnostaa sivu-uomia, jotka toimivat usein kalanpoikasten lastentarhoina.

Pirkka-Pekka Petelius heittää kiveä veteen
Sivu-uoma on ihanteellinen ympäristö taimenen poikasille. Sen suuaukolta poistetaan kivia, jotta vesi virtaa kesälläkin Pirkka-Pekka Petelius heittää kiveä veteen Kuva: Yle/Houman Taleghani kosket,vesistöjen kunnostus

Minna Pyykkö ja Pirkka-Pekka Petelius pääsivät kunnostamaan kutukoskea taimenille Karkkilassa. Vesialueen omistaja Tapio Helenius on todella tyytyväinen työhön kalojen puolesta.

- Monimuotoisuus vähenee maailmassa koko ajan, meidän täytyy pitää huolta eri eläinlajeista. Niinpä tällaisia kohteita kannattaa ilman muuta kunnostaa! Tämänkin työn tulokset säilyvät pitkälle meidän jälkeemme.

Suurin työ kosken kunnostamisessa Tapiolle oli reitin auraaminen talvella sorakuormaa varten, Virtavesien hoitoyhdistys hoiti muut käytännön työt.

Tulevaisuudessa toiveissa on saada koskeen kutemaan jopa uhanalainen merivaeltainen taimen. Tämä onnistuu, jos matkalle saadaan rakennettua kalatiet suuriin voimalaitoksiin, suunnitelmat näistä ovat jo olemassa.

Katso miten upea koski kunnostettiin.

Juttua varten on haasteltu erikoissuunnittelija Harri Aulaskaria Uudenmaan ELY-keskuksesta.

edit 11/22: lisätty uusi Areenalinkki