Hyppää pääsisältöön

Pyhimys ja Juulia Opiumista: “Tämä on vähän kuin se harrastus lapsena, johon vanhemmat eivät pakottaneet”

Pyhimys, Juulia ja OP Beats eli yhtye Opium
OP Beats, Juulia ja Pyhimys Pyhimys, Juulia ja OP Beats eli yhtye Opium Opium

Opiumia kuvataan kolmen artistin sulavaksi yhteistyöprojektiksi, eräänlaiseksi rinnakkaistodellisuudeksi, jota symboloi tekijöiden käyttämät virtuaalilasit.

Mitä tulee kun yhdistää monilahjakkaan Pyhimyksen, raikkaan ja omaehtoisen laulaja / lauluntekijä Juulian, sekä pitkän linjan tuottaja / biisintekijä OP Beatsin?

Vastaus on yhtye nimeltä Opium.

Nokkelasti ja monipuolisesti jokaisen artistin vahvuuksiin nojaava kolmikko peräänkuuluttaa yhtenäisyyttä ja tasaisesti jakautuvaa kunniaa musiikissa. Artistit eivät siksi halua erottua Opium-projektissaan erillisinä tekijöinä vaan korostavat yhteistä, samanarvoista osallistumistaan.

– Tämä on musiikintekijöille usein selvää, mutta musiikin kuuntelijoille joskus vähän haastavaa ymmärtää. Tilanne ei toki yhdellä tiedotteella muutu, mutta ei ole kenenkään edun mukaista asettaa yhtyeen sisäisesti artisteja eri arvoon, Pyhimys valaisee.

Tasa-arvoisuutta myös kappaleissa

Yhtyeen 30.5. julkaisema Extended Virtual Reality Play vol 1 -EP sisältää viisi kappaletta. Kolmikko haluaa antaa musiikin puhua puolestaan, eikä siksi aio nostaa mitään niistä selkeästi sinkuksi. Jokaisesta kappaleesta julkaistaan musiikkivideo Pyhimyksen, Juulian ja OP Beatsin Instagram-tileillä. Videoiden tekijöinä on Pieruperse, Julius Konttinen, Nana Simelius, Munalissu ja Jannika Nyqvist.

Vapauden tärkeys luovuudelle

Opium tarjoaa haastattelun antaneille Pyhimykselle ja Juulialle vapauden luoda ja julkaista musiikkia ilman paineita omista projekteistaan. Sanat “virtual reality” onkin laitettu EP:n nimeen viestittämään kuulijalle, että tämä musiikki on täysin artistien muusta tuotannosta irrallista. Nämä biisit eivät osallistu vuoden kesähitti-kilpailuun ja niiden tarvitsee olla olemassa vain niitä kuunteleville.

– Minulle Opiumista opittu vapaus on tuonut tietynlaista varmuutta myös omaan musiikkiin. Omia kappaleita tehdessäni minulla on tapana olla vähän perfektionisti ja hioa niitä loputtomiin, jolloin mikään ei tule valmiiksi. Opiumin kanssa olen oppinut päästämään siitä irti – tämä on vähän kuin se harrastus lapsena, johon vanhemmat eivät pakottaneet, Juulia kertoo.

Monissa ammateissa erikoistumisesta on hyötyä, mutta sama ei artistien mukaan päde musiikkiin. Jos kehittyy vain yhdessä asiassa, alat helposti toistaa samaa kaavaa ja silloin kuuntelijat turhautuvat. Luovuus on asia, jota täytyy ruokkia moninaisesti.

– Uskon, että artisteilta löytyisi paljon laajempi spektri erilaisia juttuja, jos he eivät olisi niin lukkiutuneita vain omaan musiikkiinsa. Se on kaventavaa, jolloin saatat alkaa pitämään omaa tapaasi tehdä musiikkia ainoana oikeana ja muita vääränä. Tärkeämpää olisi pyrkiä ymmärtämään muita, Pyhimys kiteyttää.

Aitous bisnestä oleellisempaa

Universal Musicin julkaisemassa tiedotteessa Pyhimys on kertonut, ettei hänellä ole mitään kaupallista menestystä vastaan, mutta hän on tullut allergiseksi jo musiikin tekovaiheessa valmiiksi mietittyyn kohderyhmään ja mediakenttään. Myös Juulian ajatukset ovat vahvasti samalla linjalla:

– Viesti jonka tämän avulla haluan antaa on, että kaikista parhaiten pärjäät kun löydät oman vahvuuden ja jutun ja vahvistat sitä, etkä yritä mennä sieltä kädenlämpöisestä keskitiestä. Haluan lisää aitoa.

– En tiedä onko tämä hyvää, mutta ainakin se on aitoa. Se on minulle tärkeää, Pyhimys jatkaa.