Hyppää pääsisältöön

Summeri teki ilmeisiin perustuvan AR-filtteristoorin

Kolme Summerin Ilmeesku-filtterillä otettua kuvaa
Kolme Summerin Ilmeesku-filtterillä otettua kuvaa Kuva: Yle Summeri,lisätty todellisuus,ilmeesku

Summeri on julkaissut AR-teknologiaa eli lisättyä todellisuutta hyödyntävän filtterin. Filtteri muokkaa käyttäjän kasvoja ja ilmeitä vastaamaan erilaisia tilanteita.

Filtteri toimii Facebookin käyttäjillä mobiilisti osoitteessa yle.fi/ilmeesku. Filtteriä voi käyttää Facebook-sovelluksella. Filtteri on ns. stoorimuotoinen, eli se tarjoaa käyttäjälle useita filttereitä, jolloin kokemuksesta muotoutuu tarina.

“Halusimme tehdä koulujen päättymisen tunnelmiin tarinan, ei vain työkalua tai pelkkää hassuttelua. Omilla kasvoilla koettu tarina mahdollistaa täysin uudenlaisen tunne-elämyksen”, kertoo Ylen nuorten toimituksen suunnittelija Wesa Aapro.

Lisätyn todellisuuden AR-filttereitä on maailmalla tehty jo jonkin aikaa, mutta varsinaisia filtteristooreja vähemmän.

“En tiedä olemmeko aivan ensimmäisiä, mutta ainakin ensimmäisten joukossa”, Wesa Aapro sanoo.

Uudenlaisen tarinankerronnan välineen kunnianhimoinen tavoite on vastaisuudessa hyödyntää AR-kokeilua esimerkiksi lasten empatiataitojen kehittämiseen ja tukemaan autismissa.

Projektin on tuottanut erilaisia ideoita ja teknologioita kokeileva Yle Sandbox. Kokeilun tavoitteena on tutkia, kuinka paljon AR-filtteritarinan käyttö kiinnostaa ihmisiä. Kokeilussa mitataan anonyymisti mm. filtterin empatiavaikutusta, montako ihmistä käyttää filtteriä yhtäaikaisesti ja miten pitkään filtteriä katsotaan.

Yle Sandbox raportoi kokeilun tuloksista kesäkuun lopussa.

Yle on tehnyt yhteistyötä Helsingin yliopiston kognitiivisen aivotutkimuksen yksikön HUMEX-hankkeen kanssa, jossa tutkitaan vuorovaikutuksen ja tunteiden mekanismeja verkossa. Yhteistyötä on tehty jo vuodesta 2014, jolloin Yle oli mukana Helsinki Challengen voittaneessa NEMO-projektissa.