Hyppää pääsisältöön

T-luupihvi on maukas ruhonosa – kokeile grillattuna maa-artisokkien ja sienivoin kera

Grillat t-bone steak med svampsmör
Grillat t-bone steak med svampsmör Kuva: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-ohjelma)

Jos haluat syödä lihaa, voit ostaa vähän mutta laadukasta. T-luupihvi on maukas ruhonosa, jossa on sekä sisä- että ulkofileelihaa.

Pane mausteet lisukkeisiin ja anna lihan maistua lihalta. Maustamiseen riittävät pelkkä suola ja mustapippuri sekä halutessasi pohjoismaiset havumetsän aromit.

Ainekset, 4 annosta:

  • 1 T-luupihvi (noin 1 kg)
  • suolaa
  • mustapippuria
  • (3 kuusenhavua)
  • 8 isoa maa-artisokkaa
  • 1 salottisipuli hienoksi silputtuna
  • ½ dl sherryviinietikkaa
  • 100 g luomuherkkusieniä viipaloituina
  • 2 rkl kuusenkerkkä- tai rosmariiniöljyä
  • 150 g voita
  • 1 tl makeuttamatonta sinappia
  • suolaa
  • oliiviöljyä ja voita paistamiseen
T-Luupihvi paistolämpömittarilla
T-Luupihvi paistolämpömittarilla Kuva: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-ohjelma),pihvi,liha

Tee näin:

  1. Ota liha ajoissa jääkaapista ja temperoi se huoneenlämpöiseksi kelmulla peitettynä.
  2. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
  3. Anna maustua 20 minuuttia.
  4. Grillaa lihaa suoralla lämmöllä (ja laita halutessasi kuusenhavut ritilälle), kunnes sen sisälämpötila on 52–54 astetta. Mittaa lämpötila paistomittarilla luun vierestä.
  5. Ota liha grillistä ja anna levätä, kunnes sisälämpötila on noin 45 astetta.
  6. Leikkaa liha irti luusta.
  7. Lämmitä liha uudelleen ennen tarjoilua grillissä, uunissa tai paistinpannulla 45-asteiseksi.
  8. Leikkaa liha viipaleiksi.

Maa-artisokkapihvit

Maa-artisokkapihvit pannussa.
Maa-artisokkapihvit pannussa. Kuva: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-ohjelma),ruokaohjeet,maa-artisokka

Tee näin:

  1. Kuumenna vettä höyrykattilassa tai laita terässiivilä tavallisen kattilan päälle niin, ettei sen pohja koske veteen.
  2. Höyrytä maa-artisokkia kannen alla noin 20 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.
  3. Maa-artisokat ovat kypsiä, kun veitsi uppoaa niihin pehmeästi.
  4. Ota maa-artisokat kattilasta ja litistä ne varovasti paksuiksi pihveiksi esimerkiksi kattilan pohjalla. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Paista pihvejä oliiviöljyssä ja nokareessa voita, kunnes niiden pinta on rapea.

Herkkusieni-kuusenkerkkävoi

Herkkusieni-kuusenkerkkävoita tarjottimella
Herkkusieni-kuusenkerkkävoita tarjottimella Kuva: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-ohjelma),ruokaohjeet,voi,ruokasienet

Tee näin:

  1. Paista herkkusieniviipaleet ja puolet salottisipulisilpusta kullankeltaisiksi.
  2. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
  3. Keitä loppu salottisipulisilppu sherryviinietikassa. Anna jäähtyä.
  4. Sekoita kaikki ainekset sileäksi voiksi monitoimikoneessa ja kääri voipaperin välissä rullaksi.
  5. Laita jähmettymään jääkaappiin tai pakastimeen ja leikkaa viipaleiksi ennen tarjoilua.
Portion med grillad T-bone steak med jordärtskocka och svampsmör
Portion med grillad T-bone steak med jordärtskocka och svampsmör Kuva: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-ohjelma),ruokaohjeet,liha,grilliruoat

Lisätietoja:

  • Ota liha grillistä, kun sen sisälämpötila luun vierestä mitattuna on 52 astetta. Lämpötila nousee vielä 4–6 astetta, eli 58 asteeseen, jolloin naudanlihan kypsyysaste on medium. Anna lihan levätä, kunnes sisälämpötila on 45 astetta, jotta lihasneste ei valu ulos, ja lämmitä liha halutessasi juuri ennen tarjoilua.
  • Voit hyvin korvata sherryviinietikan samppanjaviinietikalla tai punaviinietikalla.
  • Voit korvata kuusenkerkkäöljyn tuoreella rosmariiniöljyllä.
  • Rosmariiniöljy tehdään näin: sekoita rosmariinia ruokaöljyyn, anna maustua hetki ja siivilöi. Öljy on heti käyttövalmista. Säilytä sitä tiiviissä astiassa.
  • Kuusenkerkkäöljy tehdään keväällä: sekoita tuoreita kuusenkerkkiä ja ruokaöljyä, anna maustua 10 kuukautta ja siivilöi. Käytä myös siivilöimisestä jääneet kerkät ruoanlaitossa. Muista pyytää kuusenkerkkien keräämiseen maanomistajan lupa.

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa