Hyppää pääsisältöön

Älykkäät esineet kommunikoivat keskenään ja muuttavat mediankäyttöä – Yle Beta kokeilee uusia teknologioita tarinankerrontaan

Kuvassa Yle Betan päällikkö Anssi Komulainen.
Kuvassa Yle Betan päällikkö Anssi Komulainen. Kuva: Ilmari Fabritius / Yle Yle Beta,anssi komulainen

Yle Beta syventyy tulevaisuuden innovaatioihin ja pohtii, minkä junan kyytiin kannattaa hypätä. Seuraavassa Yle Betadayssa 7.6. tutkitaan esineiden internetiä.

“Pari vuotta sitten puhuttiin, voisiko jääkapeissa olla Ylen sisältöä, mutta eipä sitä ole vieläkään”, nauraa Yle Betan päällikkö Anssi Komulainen.

Esineiden internetillä (Internet of things) viitataan älykkäiden laitteiden verkostoon, jossa esineet kommunikoivat keskenään, mittaavat käyttäytymistä ja yrittävät keräämänsä tiedon perusteella helpottaa käyttäjän elämää. Verkostoon voi kuulua esimerkiksi älypuhelin taskussasi, mainostaulu bussipysäkillä – ja vaikkapa jääkaappi.

Kesäkuun Yle Betaday -tapahtuman pääpuhujaksi saapuu esineiden internetin edelläkävijä, käyttöliittymäsuunnittelija ja yrittäjä Alexandra Deschamps-Sonsino.

Miten Yle Areena ymmärtää käyttäjää?

Miten esineiden internetiä voisi hyödyntää mediassa? Komulainen avaa joitakin mahdollisuuksia:

“Jos esimerkiksi ravaat tarpeeksi pitkään vaikka puolen tunnin pituista työmatkaa, jossa vaihdat bussia välissä, niin esimerkiksi Areena voi alkaa pikkuhiljaa tajuamaan, että kulutat 30 minuuttia mediaa kahdessa eri pätkässä. Alamme tarjoamaan oikean mittaista sisältöä, oikeassa hetkessä, oikeaan kontekstiin ja oikeaan mielentilaan.”

Betaday on avoin kaikille kiinnostuneille niin Ylessä kuin talon ulkopuoleltakin. Päivän aikana lähdetään puhtaalta pöydältä kartoittamaan tietyn teknologian, tällä kertaa esineiden internetin, tarjoamia vaihtoehtoja mediatoteutukselle. Tapahtumassa puidaan sitä, mikä on mahdollista nyt, mikä on tai saattaisi olla mahdollista tulevaisuudessa.

Iso kysymys kuuluu myös, onko koko hommassa mitään järkeä.

“Eihän kukaan välttämättä halua sellaista jääkaappia, joka kertoo, että mitä siellä on sisällä, jos siellä on kuitenkin aina sama sisältö”, Komulainen sanoo.

Teknologian kypsyyttä mitataan

Yle Beta sai alkunsa kaksi vuotta sitten, kun Ylessä mietittiin, miten pysyä ajan tasalla digitalisaation ja teknologian uusissa innovaatioissa. Tai miten kokeilla uusia tarinankerronnan mahdollisuuksia?

Mediateknologinen kilpailu on maailmanlaajuista, eikä uusien ilmiöiden vauhtiin pääse, jos ei ole alkuvaiheesta asti mukana.

“Jos Teslassa on jokin käyttöliittymä ja soittelet Elonille, että ‘Hei, Anssi from Finland”, niin eihän se vastaa puhelimeen. Meidän pitää olla tosi varhain liikenteessä ja kartalla siitä, mitä tapahtuu.”

Yle Beta ei suoranaisesti kehitä Ylelle uusia median toteutustapoja, vaan tavoitteena on selvittää eri innovaatioiden kypsyysastetta ja päätellä sen perusteella, kannattaako teknologiaan satsata.

“Onko liian varhaista lähteä investoimaan niin, että rahat ja energia loppuvat ennen kuin saadaan mitään aikaan? Vai toisaalta: onko liian myöhäistä alkaa opetella uutta, jos juna on jo liikkeellä? Pitää löytää sweet spot.”

Aleppo–Helsinki -sovellus ja muita kokeiluja

Yle Betassa on tehty jo 25 kokeilua, joista osaan voi tutustua ajatushautomon blogissa. Ensimmäisessä projektissa luotiin virtuaalitodellisuus, jossa Syyrian sodan tuhot näyttäytyivät osana Helsingin keskustan katukuvaa. Aleppo–Helsinki -kokeilu saa tulevaisuudessa jatkoa ilmastonmuutoksen ympäristövaikutuksia valottavalla virtuaalitodellisuudella.

Automaattisen sisällönanalyysin tavoitteena oli puolestaan kerätä tekoälyllä Areenan videoiden metatietoja, kuten avainsanoja, jotta käyttäjä löytäisi helpommin itseään kiinnostavaa sisältöä. Kokeilun myötä tekniikka otettiin myös käyttöön Areenan suosittelussa.

Kokeiluihin on osallistunut tekijöitä Ylen eri yksiköistä ja talon ulkopuolelta. Anssi Komulainen toivoo, että useampi yleläinen innostuisi mukaan jakamaan ajatuksia siitä, millainen on tulevaisuuden media.

"Tämä on myös tapa tunnistaa Ylessä edelläkävijöitä, joilla on kykyjä, joita Yle ei vielä tänään osaa hyödyntää, mutta jotka ovat huomenna yhtiölle timanttia."