Hyppää pääsisältöön

Gettomasa on raivannut tiensä suomiräpin kärkeen: “Tuntuu, että jengi saa levydiilejä muropaketista”

Rap-artisti Gettomasa istuu tuolilla kyynärpäähänsä nojaten.
Gettomasa yllättyi, miten Lössin kaltainen rujo räppibiisi löysi yleisön valtavirrasta. Rap-artisti Gettomasa istuu tuolilla kyynärpäähänsä nojaten. Kuva: Juuli Aschan / YleX Gettomasa

Gettomasalle kultalevyt ovat “ihan kiva juttu”, mutta enemmän hänelle merkitsee räppipäiden arvostus.

Gettomasa istahtaa mukavasti sohvalle ja alkaa tiirailla takanaan seinällä komeilevia kultalevyjä.

– Onks Ilta saanut kultalevyn? Kaikilla on nykyään kultalevy, Gettomasa toteaa silmäillessään seinämää.

Keväällä julkaistu Lössi nousi poikkeukselliseen suosioon, vaikka kappale kulkee vahvasti vastavirtaan olemalla rujo räppibiisi ilman laulettua kertosäettä. Kesän aikana Gettomasa esiintyy lähes kaikilla suurilla festareilla.

Gettomasa alkoi räpätä 17-vuotiaana, minkä jälkeen hän on voittanut kertaalleen freestylen Suomen mestaruuden ja julkaissut kaksi levyä, joita molempia on tituleerattu suomiräpin klassikoiksi.

Toisaalta Lössi ei ole ensimmäinen kerta, kun Gettomasa herättää huomiota biisillä, joka on jollain tavalla poikkeuksellinen. Chosen one -albumilla ollut Pelkuri-kappale nostettiin julkaisun aikana esille monessakin eri yhteydessä ja kanavassa.

Perheväkivallasta ja alkoholismista kertova kappale on 9-minuuttinen suorasanainen tilitys, jonka sanoma on puhutellut ihmisiä.

Gettomasa istuu lattialla ja nojaa polveensa.
Nyt on vähän kultalevy-inflaatio menossa, jotkut gettomasatkin saavat kultalevyjä, Gettomasa tuhahtaa. Gettomasa istuu lattialla ja nojaa polveensa. Kuva: Juuli Aschan / YleX Gettomasa

Kappaleesta puhuminen ei ole Gettomasalle helppoa, koska Pelkurissa käsitellyt asiat ovat niin lähellä häntä itseään.

– Emmä halua keskustella siitä kappaleesta ollenkaan. Se on siellä levyllä, mutta mä en halua enää ikinä kuulla sitä kappaletta.

Kolme kulta levyä on “ihan kiva juttu”

Takaseinän kultalevyt eivät herätä Gettomasassa enää sen suurempaa kunnioitusta. Hän on itse saanut kolme kultalevyä, mikä on “ihan kiva juttu”, muttei tunnu oikeastaan miltään.

– Ennen piti olla joku ihminen, joka on laittamaan rahansa juuri tähän tuotteeseen ja ostamaan se. Nyt kultalevyt tulevat klikeistä ja soittolistoilta.

Kun Chosen onen jälkeen sain vihdoin kiinni langanpäästä musahommassa, olin joutunut tekemään valtavan määrän töitä sen eteen.― Gettomasa

Nykyään artistit striimaavat Gettomasan mukaan kultaa vain sillä, että ne nostetaan suoratoistopalveluissa sopiville soittolistoille rullaamaan ja keräämään tarpellisen määrän kuunteluja.

– Nyt on vähän kultalevy-inflaatio menossa, jotkut gettomasatkin saavat kultalevyjä. Ei kultalevyn arvo merkkaa niin paljon kuin joskus ennen, kun on oikeasti myyty kultaa.

Enemmän Gettomasalle merkitsee se, että hän saa osakseen arvostusta siltä porukalta, joka on yhtä vihkiytynyttä hip hopiin kuin hän itsekin on, eli räppipäiltä.

“Kun sain kiinni langanpäästä, niin en varmana päästä irti”

Räppärille tämänhetkinen tilanne on työvoitto, josta Gettomasa on ylpeä. Chosen one -levyn hän teki ilman rahaa vähällä määrällä keikkoja ajatellen, että tässä on hänen saumansa tehdä läpimurto.

– Nythän uusia räppäreitä sainataan kuin sieniä sateella. Tuntuu, että jengi saa levydiilejä muropaketista, Gettomasa sanoo.

Gettomasa istuu tuolilla ja nojaa sivulle.
Gettomasalle nousu suomiräpin huipulle on työvoitto, josta hän aikoo pitää kiinni. Gettomasa istuu tuolilla ja nojaa sivulle. Kuva: Juuli Aschan / YleX Gettomasa

Gettomasan mukaan nykymeno on sellaista, ettei nuorille artisteille ehdi karttua kokemusta musiikin tekemisestä ennen bisnesmaailmaan sekoittumista.

– Junnut heitetään heti leijonan kitaan, ja se muovaa nuorten motiiveja koko musiikin tekemiseen. Oon ilonen siitä, että kun aloin räpätä, tää buumi ei ollut siinä vaiheessa, että ois heti saatu diilejä.

Ennen kuin diili osui omalle kohdalle Gettomasa ehti tehdä pitkään töitä sen eteen, että joku noteeraisi. Lopulta VilleGalle huomasi jyväskyläläisen artistin ja otti hänet PME:n suojiin.

– Kun Chosen onen jälkeen sain vihdoin kiinni langanpäästä musahommassa, olin joutunut tekemään valtavan määrän töitä sen eteen. Oon oppinut, että kun sain kiinni, niin en varmana päästä irti, Gettomasa sanoo.

Uutta albumia ei vielä näköpiirissä

Graciaksen kanssa julkaistu Ei mitää järkee -kappale on Gettomasa kolmas kevään aikana julkaisema biisi. Siitä huolimatta uutta albumia ei tällä hetkellä ole näköpiirissä.

Juuri nyt Gettomasa ei jaksa sitoutua levyn tekemiseen. Albumin työstämiseen menisi vähintään puolitoista vuotta eikä hän halua tehdä 10 biisin levyä, jolta yli puolet biiseistä on julkaistu etukäteen.

Rap-artisti Gettomasan kasvokuva.
Gettomasa Rap-artisti Gettomasan kasvokuva. Kuva: Juuli Aschan / YleX Gettomasa

– Ei se ole albumi. Haluan julkaista sellaisen levyn, jolla on sinkkuja yksi tai kaksi ja 10 täysin uutta biisiä. Sen voi kerralla kuunnella läpi ilman, että siellä on välissä biisejä, jotka ovat jo entuudestaan liian tuttuja ja kuultuja.

Gettomasa sanoo haluavansa hallita koko suomiräpin kentän kuin Michael Jordan, joka ei pidetä parhaana koripalloilijana vain siksi, että hän upotti kolmoset tai puolusti hyvin tai donkkasi parhaiten. Michael Jordan hallitsi kaikki osa-alueet.

Juuri nyt hän kuitenkin haluaa vain olla ja katsoa mitä tapahtuu, ilman suuria visioita tulevaisuudesta.

Vaikka uutta levyä ei ole näköpiirissä, räppäri ei aio vielä kadota mihinkään. Hän vakuuttaa vielä olevan nälkää jäljellä kehittyäkseen yhä paremmaksi räppäriksi.

– Toistaiseksi raja ei ole tullut vastaan. Jos se tulee, voin kertoa, että nyt olen käynyt nämä tyylilajit läpi, eikä mulla enää riitä, Gettomasa kuittaa.