Hyppää pääsisältöön

Itsekkyys on vapautta sanoa

Kuvassa Jarmo Laitaneva
Kuvassa Jarmo Laitaneva Kuva: Jukka Lintinen / Yle Yle Puhe,Kevyet mullat,itsekkyys

Joskus ennen mielipiteitä saivat sanoa lähinnä vain hallitsijat tai aateliset, nyt mielipiteensä saavat sanoa kaikki. Ei siis voida suoraan väittää, että itsekkyys ihmisessä on lisääntynyt, vaan vapaus sanoa on lisääntynyt.

Entistä useammalla ihmisellä on mahdollisuus olla itsenäinen – ja itsekäs. Itsekkyys on demokratisoitunut. Ovatko meiltä unohtuneet muut? Yle Puheen Kevyet mullat -ohjelmassa keskusteltiin itsekkyydestä. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

Itsekkyyden vastakohta on epäitsekkyys, joka ilmenee mm. yhteisöllisyytenä, mutta iso osa siitä on siirtynyt nettiin. Esimerkiksi Facebook-päivitysten lähtökohta on kysymys ’mitä ajattelet’, silloin on selvää, että päivitykset ovat minun kuulumisiani, minun mielipiteitäni ja minun kokemuksiani.

Piittaamattomuus luonnon monimuotoisuuden säilymisestä ja maapallon tilasta ovat yksi merkki ihmisen itsekkyydestä. Toisaalta, myös tietyssä tilanteessa tai tietyllä tavalle esiintyvä ja esitetty huoli voi olla merkki itsekkyydestä:

Sehän se on itsekkyyttä: Me ollaan huolestuneita maapallosta vain siltä osin, kun se tuntuu vaarantavan meidän oman etumme. Me ei olla luonnon ehdoilla, vaan omilla ehdoillamme.― Professori Timo Airaksinen.

Vapaudessa sanoa sanottavansa, piilee myös nykyajan kompastuskivi – vastuu. Kirjailija Jukka Koskelainen muistuttaa, että olemme pyrkineet vapauteen ja sen myös saavuttaneet. Mutta vapauden huumassa meiltä helposti unohtuu vastuu tekemisistämme ja sanomisistamme.

Itsekkyyden määrää on vaikea mitata tieteellisesti. Kuitenkin meiltä tuntuu olevan hukassa ainakin vuoropuhelun taito. Empatiaa kyllä tunnetaan, mutta sekin on usein tunneperäistä, autetaan mieluusti söpöä eläintä tai yhtä lasta, mutta kokonaisuus voi jäädä meiltä hämäräksi.

 • Äänestä! Kirja vs. Leffa: Muumipeikko ja pyrstötähti

  Kirjavs.Leffa: Muumipeikko ja pyrstötähti, kirja vai leffa?

  Jarmo Laitanevan toimittaman Kirja vs. Leffa -ohjelmasarjan kolmannessa jaksossa puhuttaa Tove Janssonin vuonna 1946 kirjoitettu Muumipeikko ja pyrstötähti ja siitä vuonna 1992 julkaistu ensimmäinen kokoillan Muumi-elokuva, tekijöinä Muumilaakson tarinat -animaatiosarjankin käsikirjoittanut Akira Miyazaki ja ohjaaja Hiroshi Saito. Kumpi on parempi, kirja vai leffa?

 • Äänestä! Kirja vs. Leffa: Aamiainen Tiffanylla

  Kirja vs. Leffa: Aamiainen Tiffanylla, kirja vai leffa?

  Jarmo Laitanevan toimittaman Kirja vs. Leffa -ohjelmasarjan toisessa jaksossa keskiössä on Aamiainen Tiffanylla. Truman Capoten luoma elegantti mutta hieman paheellinen Holly Golightly on yksi modernin naisen esikuvista, jota Audrey Hepburn tulkitsi hienosti ja mieleenpainuvasti Blake Edwardsin samannimisessä elokuvassa. Kumpi on parempi, kirja vai leffa?

 • Äänestä! Kirja vs. Leffa: Taru sormusten herrasta

  Kirja vs. Leffa: Taru sormusten herrasta, kirjat vai leffat?

  Jarmo Laitanevan toimittaman Kirja vs. Leffa -ohjelmasarjan ensimmäisessä jaksossa seikkaillaan Keskimaassa, kun käsittelyssä ovat Taru sormusten herrasta -kirjaklassikkotrilogian kaikki osat Sormuksen ritarit, Kaksi tornia ja Kuninkaan paluu sekä kirjoista tehdyt elokuvat.