Hyppää pääsisältöön

Mielensäpahoittajan matka radion ympäri – Tuomas Kyrön hahmo palaa juurilleen ja lähtee ulkomaille

Tuomas Kyrö nojaa kiviseinään karvalakki päässänsä.
Tuomas Kyrö nojaa kiviseinään karvalakki päässänsä. Kuva: Alkuperäinen / Mika Tuominen, muokattu / Inka Hannonen Tuomas Kyrö,Mielensäpahoittaja

Tiesitkö, että Mielensäpahoittaja on aloittanut aikoinaan radiosta? Nyt se palaa juurilleen ja painelee siltä istumalta Fuengirolaan. Hahmon luoja Tuomas Kyrö kertoo itse, miten Mielensäpahoittajan taival alkoi, miten siitä kasvoi tunnettu ja tykätty hahmo kautta Suomen ja miten Heikki Kinnusesta tuli Mielensäpahoittaja. Artikkelin lopussa tarjoamme mahdollisuuden kertoa, mistä pahoitit mielesi!

Mielensäpahoittajan matka radion ympäri

Tutkin vanhoja sähköposteja. Elokuulta 2009 löysin seuraavan Radioteatterin dramaturgille Outi Vallelle lähetetyn meilin, jossa tarjosin henkilömonologia.

"Tervehdys Outi, liitteenä uusi Pätkäkokonaisuus nimellä Kyllä minä niin mieleni pahoitin. Kertoja on yli 80-vuotias mies, itse asiassa edellisten Isänpäivä-juttujen kertojan isä, vaikkei se mitenkään tarkasti noista selviä, tai ole kuulijalle olennaista tietää. Minulle vain oli. Eikä sekään ole olennaista kuin itselleni, että noita kirjoittaessani kuulin lukijana Antti Litjan tai Oiva Lohtanderin..."

Kuunnelmat ovat olleet kirjailijanurani alusta saakka kiinnostavaa vaihtelua ja tulonlisä romaanien kirjoittamiselle.

Isäni Pekka Kyrö oli työskennellyt 1980-luvun lopulta saakka Radioteatterissa ensin dramaturgina ja sitten päällikkönä. Tämä mahdollisti vahingon ja tarkoituksen kautta tutustumisen kuunnelmatuotantoon. Lukion jälkeen olin yhden kesän nauhastossa merkitsemässä C-kasetteihin kuunnelmien nimiä ja täyttämässä tekijäkortteja, mutta jälkikäteen arvokkainta oli, että kuuntelin laajasti ja vapaasti assosioiden kuunnelmia.

Tällainen tyhmempikin ymmärsi tuosta listasta, että kuunnelma sopii myös pitkän proosan kirjoittajalle.― Tuomas Kyrö

Eeva-Liisa Manner, Veijo Meri, Paavot Rintala ja Haavikko, Maria Jotuni, Arto Paasilinna, Mari Mörö, Riikka Ala-Harja, Hannu Raittila, Jouko Turkka, Juha Seppälä, Kristian Smeds, Kari Hotakainen ja monta muuta pääosin kotimaista kirjoittajaa. Tällainen tyhmempikin ymmärsi tuosta listasta, että kuunnelma sopii myös pitkän proosan kirjoittajalle.

Uskottava, lähelle arkikieltä tuleva puhe, piilossa tai päällä oleva huumori, kiinnostavat päähenkilöt, rönsyävät sivukertomukset. Näyttelijällä on käytössään ääni ja tauot. Sanottu menee kuulijan korviin, sieltä aivoihin. Äänistä syntyy kuvia.

Yhtä tärkeä vaikutin Mielensäpahoittajalle kuin kuunnelmat on stand-up-komiikka. Monologia ja lavakomiikkaa yhdistää se, että yleisö on otettava mukaan ensimmäisellä lauseella ja säilytettävä kiinnostus loppuun asti. Keinoilla ei ole väliä, yleisö päättää toimiiko tavara vai palautetaanko se lähettäjälle. Tilanne viritetään, tilanne laukaistaan. Komiikassa laukaisu tarkoittaa naurua, Mielensäpahoittaja-tekstissä se voi tarkoittaa myös oivallusta: joo, noin se on. Tai: noin se nyt ei ainakaan ole.

Kuulijat tunnistivat Mielensäpahoittajasta isänsä, enonsa, isoisänsä, mutta myös isoäitinsä tai tätinsä.― Tuomas Kyrö

Silloin 2009 lukijaksi saatiin Antti Litja. Nopeasti huomasin, että jotain kummallista tapahtuu. Sain viikossa saman verran kuulijapalautetta kuin koko tätä edeltäneen 10-vuotisen kirjailijanurani aikana. Kuulijat tunnistivat Mielensäpahoittajasta isänsä, enonsa, isoisänsä, mutta myös isoäitinsä tai tätinsä. Hahmon konservatiivisuus yhdistettynä anarkistisuuteen ja piilotettuun lämpöön ilmeisesti toimi.

Hetkelliseksi välityöksi tarkoitetusta 20 tekstin sarjasta tuli 40 tekstin sarja. Tuli toinen kuunnelmasarja. Sitten kirja, josta otettiin 5000 kappaleen painos. Pidin sitä vahvana liioitteluna. Nyt kirjasta on 35 painosta ja myyntiluku on ylittänyt satatuhatta aikaa sitten. Mielensäpahoittaja lähti teattereihin, on tehty kaksi elokuvaa, joista toinen tulee ensi iltaan elokuussa.

Antti Litja teki Mielensäpahoittajan tunnetuksi. Hänen sairastuttuaan oli mietittävä, kuinka hahmo jatkaa äänenä ja kuvana vai jatkaako lainkaan. Uuden elokuvan päärooliin valittiin Heikki Kinnunen, joka tekee Mielensäpahoittajaa aivan omalla, mutta hahmolle uskollisella tavalla. Kun valitaan oikeat ihmiset, lopputulos on aina enemmän kuin osiensa summa.

Litjan muistin Risto Jarvan elokuvista, Heikki Kinnusta katsoin lapsena Veikko Huovisen teosten filmatisoinneista ja tv-sarjoista. Lapsuudesta tutut merkkihenkilöt ovat antaneet omalle tekstille ja fiktiiviselle henkilölle elämän.

Viime syksynä lähetin taas Radioteatteriin sähköpostia. Olin kirjoittanut vuoden aikana Mielensäpahoittajaa näyttämölle, elokuvaksi ja kirjaksi, ja jotenkin sitä materiaalia oli vieläkin olemassa. Viimeisimmästä radiotekstistä oli kulunut useampi vuosi.

Monologipaikkaa ei enää ole, joten päädyimme 10 x 20 minuuttiseen sarjan. Ohjaajaksi tuli Matti Ijäs, ja hänenkin tuotantoaan olen kahlannut kakarasta asti. Tunnistan lämmön, lakonisen huumorin, ymmärryksen elämän oudoille yksityiskohdille ja ihmisten vilpittömälle mutta ymmärrettävälle typeryydelle.

Nyt Mielensäpahoittaja joutuu lähtemään ulkomaille. Veli on kuolemansairaana Fuengirolassa ja haluaa nähdä vielä kerran, 37 vuoden tauon jälkeen. Ytimessä on veljesten suhde, mutta Euroopan näkeminen ilmasta, autosta, raiteilta ja helikopterista on tarinan olennainen osa. Mielensäpahoittaja kohtaa turismia, pakolaisuutta, yhdentymistä ja erkaantumista. Matkakumppanina hänellä on Rouva Insinööri, joka edustaa tämän päivän todellisuutta. Koulutettua naista, jolle matka maailmalle on lyhyempi kuin matka Kainuuseen. Kuunnelmaan tällaisen matkan voi kirjoittaa, koska ei ole sen kalliimpaa lähettää Mielensäpahoittajaa omalle postilaatikolleen kuin ulkomaille.

Tuomas Kyrö, kirjailija

Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun...

kerro alla, missä kohdassa paloi käämi?

minun mielipidettäni tähän ei kysytty ollenkaan!
50% (154 ääntä)
kyllä ei voi Mielensäpahoittaja lähteä ulkomaille!
19% (59 ääntä)
Antti Litjan ääni on vaihdettu Heikki Kinnuseen.
12% (37 ääntä)
minulle ei ole aiemmin kerrottu, että tämä oli ensin kuunnelma, eikä kirja.
10% (32 ääntä)
Tuomas Kyrö kirjoitti omasta jutustaan.
7% (22 ääntä)
kyseessä on kuunnelma.
2% (5 ääntä)
Ääniä yhteensä: 309

Kymmenosainen Mielensäpahoittaja 2.6. alkaen kokonaan Areenassa ja lauantaisin Yle Radio 1:ssä klo 15!

Kuvassa Heikki Kinnunen (Mielensäpahoittaja) ja Emilia Sinisalo (Rouva Insinööri)
Mielensäpahoittaja (Heikki Kinnunen) ja Rouva Insinööri (Emilia Sinisalo) päätyvät matkustamaan samaan aikaan Fuengirolaan. Kuvassa Heikki Kinnunen (Mielensäpahoittaja) ja Emilia Sinisalo (Rouva Insinööri) Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu kuunnelmat,Mielensäpahoittaja,Tuomas Kyrö,Heikki Kinnunen,Emilia Sinisalo,radio
Keskustele