Hyppää pääsisältöön

RSO:n 90-vuotiskausi on ollut tiukkojen tilanteiden ja menestysten vuosi – ensi kaudella soi Mahler

Hannu Lintu ja Magnus Lindberg 6.12.2017 Magnus Lindbergin Tempus fugit -teoksen kantaesityksen jälkeen.
Hannu Lintu ja Magnus Lindberg 6.12.2017 Magnus Lindbergin Tempus fugit -teoksen kantaesityksen jälkeen Hannu Lintu ja Magnus Lindberg 6.12.2017 Magnus Lindbergin Tempus fugit -teoksen kantaesityksen jälkeen. Kuva: Jukka Lintinen / Yle Radion sinfoniaorkesteri,Hannu Lintu,Magnus Lindberg,rso

Ylen Radion sinfoniaorkesteri on viettänyt kuluneella kaudella 90-vuotisjuhlaa ja samalla on juhlistettu 100-vuotiasta Suomea. Kausi päättyi 25.5. loppuunmyydyllä konsertilla ja muutoinkin Musiikkitalon sali on ollut lähes poikkeuksetta täysi.

Tiukkoja paikkoja ja täpäriä tilanteita on juhlakauteen kuitenkin mahtunut.

“Kevään kapellimestareista neljä peruutti tulonsa viime hetkellä, mutta onnistuimme löytämään heille hyvät korvaajat. Saimme näin myös hienosti esiin nuoret suomalaiset kapellimestarilahjakkuudet Klaus Mäkelän ja Taavi Oramon. Myös Fidelio-oopperan pääroolin laulaja peruutti konserttipäivänä. Korvaaja saapui taloon 10 minuuttia ennen esityksen alkua, tapasi kapellimestarin 3 minuutissa ja lauloi loistavasti”, kertoo RSO:n intendentti Tuula Sarotie.

Kiitosta ja kasvavaa kiinnostusta

Orkesterille on sadellut kiitosta meiltä ja maailmalta. Konsertteja on rankattu maailman kärkisijoille ja kriitikot ovat kiittäneet:

“RSO oli suurenmoisessa vireessä. Yksilöt ja soitinryhmät loistivat, koko orkesteri hehkui. Soitto oli sitä laatua, että jos kyseessä olisi ollut vieraileva orkesteri, olisi kadehtien äimistelty suuren maailman menoa”, kirjoitti Jukka Isopuro Helsingin Sanomissa Leonard Bernstein -konsertin jälkeen toukokuun puolivälissä.

Ylikapellimestari Hannu Lintu palkittiin työstään Suomi-palkinnolla lokakuussa 2017. Vuonna 2013 RSO:n ylikapellimestarina aloittanutta Lintua kiitettiin myös monipuolisuudesta kotimaisen kulttuurin kentällä – Lintu on mielipidevaikuttaja ja kulttuurin puolestapuhuja.

RSO on kovassa maineessa myös soittajien keskuudessa. Tuula Sarotien mukaan muusiikkokiinnitykset kansainvälistyvät. Soittajiksi hakee kilpailuvoittajia ja parhaista musiikkiyliopistoista valmistuneita huippuja. “Viimeksi rekrytoimme klarinetin soittajaksi korealaisen muusikon ja hakijoita oli noin 200.”

Lisäksi uusia kokeiluja on luvassa. “Yhteistyö Yle Draaman kanssa mahdollistaa jatkossa uudenlaisia musiikin, draaman ja visualisoinnin yhdistelmiä. Tästä syntyy aivan uusi avaus, jossa Yle Draaman päällikkö Jarmo Lampela on tiiviisti mukana”, Tuula Sarotie ennakoi.

Hannu Lintu ja Radion sinfoniaorkesteri 6.12.2017 konsertin päätyttyä.
Hannu Lintu ja Radion sinfoniaorkesteri 6.12.2017 konsertin päätyttyä. Hannu Lintu ja Radion sinfoniaorkesteri 6.12.2017 konsertin päätyttyä. Kuva: Jukka Lintinen / Yle Hannu Lintu,Radion sinfoniaorkesteri,rso

Ensi kaudella Musiikkitalossa soi Mahler x 10

RSO esittää kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa kaudella 2018–2019. Mahler x 10 -nimeä kantava sarja on ensimmäinen Mahlerin sinfonioiden kokonaisuus Musiikkitalossa.

”Mahler on mitä täydellisin eurooppalaisuuden symboli. Hänen elämässään ja työssään kietoutuvat toisiinsa kaikki ne kansojen väliset traumat ja unelmat, jotka ovat muokanneet modernin ja sivistyneen Euroopan”, toteaa ylikapellimestari Hannu Lintu.

Mahlerin lisäksi tulevan kauden kohokohtia ovat huippupianistien vierailut – RSO:n solistiksi saapuvat mm. Jevgeni Kissin, Sir András Schiff, Yuja Wang ja Fazil Say.

Ohjelmassa on myös aikamme suuria orkesteriteoksia ja kotimaisia kantaesityksiä. Bernd Alois Zimmermannin Die Soldaten -oopperan vokaalisinfoniaversio, Mahlerin manttelinperijäksi mainitun Thomas Larcherin 2. sinfonia ja Tyondai Braxtonin TELEKINESIS kuullaan ensimmäistä kertaa Suomessa.

Lisäksi New Yorkin filharmonikkojen nimikkotaiteilijaksi nimitetty baritoni Matthias Goerne laulaa Šostakovitšin sarjan, joka perustuu Michelangelon runoihin. Aikamme suurista orkesterifreskoista ohjelmassa ovat myös Lutoslawskin 2. ja 3. sinfonia, Rautavaaran 6. sinfonia sekä Thomas Adès’n Totentanz, jonka säveltäjä itse johtaa.

Kimmo Hakolalta vuosia sitten tilattu 1. sinfonia saa joulukuussa kantaesityksensä. Lisäksi uusia orkesteriteoksia kuullaan Sebastian Hilliltä ja Ville Raasakalta. Jukka Tiensuun pasuunakonserton kantaesittää RSO:n soolopasunisti Darren Acosta ja yhdessä Hampurin radion sinfoniaorkesterin kanssa Sebastian Fagerlundilta tilattu sellokonsertto saa Suomen ensiesityksen Nicolas Alstedtin esittämänä.

RSO konsertoi Hannu Linnun johdolla Pietarsaaressa, Kauhajoella, Forssassa ja Lahdessa 1.–5.3.2019. Ohjelmassa on Debussyn La mer, Ville Raasakan uusi orkesteriteos, Brahmsin 1. sinfonia sekä Bartókin 3. pianokonsertto, jonka solistina soittaa Olli Mustonen.

Tiesitkö tämän RSO:sta?

Vuonna 1926 perustetun Yleisradion radio-ohjelmissa musiikin osuus oli suuri. Pian huomattiin, ettei tarpeeseen pystytty vastaamaan ilman omaa orkesteria ja niin kapellimestari Erkki Lingon kokoama, kymmenhenkinen Radio-orkesteri aloitti toimintansa 1927.

Muutama vuosi myöhemmin aloitettiin myös julkinen konserttitoiminta ja sinfoniaorkesterin mitat RSO saavutti Paavo Berglundin ylikapellimestarikaudella 1960-luvulla.

Kaikki RSO:n kausisarjoihin kuuluvat konsertit lähetetään suorina lähetyksinä Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa, jossa ne ovat katsottavissa myös jälkikäteen. Lisäksi konserttien yksittäisiä teoksia tai osia konserteista nähdään sunnuntaisin Yle Teemalla ja uusintana lauantaisin Yle TV1:ssä. Osa taltioinneista on myyty myös kansainväliseen levitykseen ARTE Concert -verkkopalveluun.

RSO on merkittävin kotimaisen ja ulkomaisen nykymusiikin tilaaja ja esittäjä Suomessa. Orkesteri on soittanut yli 600 kantaesitystä historiansa aikana – näistä suurin osa Yleisradion tilauksia.

RSO 90 vuotta

  • Konserttien kauden täyttöaste oli 97 %.
  • Sinfoniakonsertteja oli yhteensä 45, kamarimusiikkikonsertteja 7 ja lastenkonsertteja 4 sekä lisäksi kolmipäiväinen kamarimusiikkifestivaali. Kiertueilla RSO kävi Saksassa (Berliini, München, Heidelberg, Köln) ja Espanjassa (Madrid, Zaragoza).
  • RSO järjesti ensimmäistä kertaa oman kolmiviikkoisen festivaalin Beethoven-teemalla tammikuussa.