Hyppää pääsisältöön

Television tiiliskivet esittää: viisi huippusarjaa ja puhetta tv-draamasta

Kuvia sarjoista Happy Valley, Huuto syvyydestä, The Handmaid's Tale, Perilliset
Kuvia sarjoista Happy Valley, Huuto syvyydestä, The Handmaid's Tale, Perilliset Television tiiliskivet,teeman sarjat

Viisi laatudraamasarjaa televisiossa ja Areenassa, puhetta tv-draamasta Radio 1:ssä kesällä 2018.
Teemalla The Handmaid's Tale, The Young Pope, Huuto syvyydestä ja Happy Valley. Yle Femillä Perilliset.

Television tiiliskivet esittää Teemalla, Femillä ja Areenassa

The Handmaid's Tale – Orjattaresi (16), 1. kausi

Sarja esitetään Teemalla tiistaisin 5.6.–7.8. klo 22.00.
Sopimussyistä sarja julkaistaan Areenassa kolme jaksoa kerrallaan. Areena-julkaisun takia jaksot 2 ja 3 esitetään televisiossa myös jo tiistaina 5.6., jaksot 5 ja 6 tiistaina 26.6. ja jaksot 8 ja 9 tiistaina 17.7.

The Young Pope – piru vai pyhimys (16), 1. kausi

Sarja esitetään Teemalla perjantaisin 22.6.–24.8. noin klo 22–23.
Lisäksi se esitetään kahdessa paketissa: osat 1–5 pe 15.6. klo 23.05 alkaen ja osat 6–10 la 16.6. klo 23.55 alkaen.
Koko sarja on Areenassa katsottavana la 16.6. – pe 15.7. Lisäksi kukin jakso on katsottavana 30 päivää jokaisen tv-lähetyksen jälkeen.

Huuto syvyydestä (12), 1. kausi

Teemalla keskiviikkoisin 20.6.–22.8. klo 22.00.
Koko sarja Areenassa 5.6.–1.12.

Happy Valley, varjojen laakso (16), 2. kausi

Teemalla torstaisin 28.6.–2.8. noin klo 22–23.
Kukin jakso Areenassa 7 päivää tv-lähetyksen jälkeen.

Perilliset (12), 3. kausi

Yle Femillä perjantaisin 22.6–17.8. klo 18.30.
Kukin jakso Areenassa tv-lähetyksen jälkeen 16.9. asti.

Television tiiliskivet

Uudet osat Yle Radio 1:ssä maanantaisin 4.6. alkaen klo 13.00 ja Areenassa 4.6.
Koko sarjan kaikki jaksot vuodesta 2009 alkaen Areenassa pysyvästi.

J. P. Pulkkisen toimittamassa Television tiiliskivet -sarjassa Yle Radio 1:ssä on jo vuodesta 2009 keskusteltu laadukkaista tv-draamoista, Dennis Potterista House of Cardsiin. Television tiiliskivissä tv-draama otetaan vakavasti taiteenlajina ja sitä tarkastellaan samalla tasolla kuin kaunokirjallisuutta tai elokuvaa.

Sarjan uusia jaksoja kuullaan kesällä 2018, ja samalla Teema, Fem ja Areena esittävät viisi draamasarjaa, jotka ovat keskustelun aiheina radiossa.

Ensiesityksensä Ylen kanavilla saa Teemalla 5.6. alkaen The Handmaid's Tale – Orjattaresi, josta nähdään ensimmäinen tuotantokausi. Useilla Emmy-patsailla palkittu sarja perustuu Margaret Atwoodin vuonna 1984 julkaistuun dystooppiseen tulevaisuuskuvitelmaan, jossa USA on hajonnut ja sen raunioille on noussut vanhoillinen, kiihkouskonnollinen orjavaltio. Eletään sotatilassa, jossa vallitsee kaikkialle ulottuva valvonta ja sensuuri. Tässä uudessa yhteiskunnassa kaikki hedelmälliset naiset on alistettu "palvelijoiksi" tuottamaan lapsia hallinnon valitsemien miesten perheille.

Offred/June (Elisabeth Moss) ja komentaja Waterford (Joseph Fiennes) pelaavat sanapeli Scrabblea sarjassa The Handmaid's Tale - Orjattaresi
Offred/June (Elisabeth Moss) ja komentaja Waterford (Joseph Fiennes) pelaavat sanapeli Scrabblea sarjassa The Handmaid's Tale - Orjattaresi Offred/June (Elisabeth Moss) ja komentaja Waterford (Joseph Fiennes) pelaavat sanapeli Scrabblea sarjassa The Handmaid's Tale - Orjattaresi Kuva: Hulu The Handmaid’s Tale – Orjattaresi,Television tiiliskivet,teeman sarjat

Sarjan päähenkilö on Elisabeth Mossin esittämä Offred eli "Frediläinen", oikealta nimeltään June, joka on nimetty korkea-arvoisen virkamiehen "palvelijaksi". Hänen oma perheensä ajalta ennen uutta hallintoa on hajotettu väkivalloin. Normaali, arkinen menneisyys on aivan lähellä, mutta kaikki on nyt toisin.

Teemalla nähdään lisäksi tiistaina 14.8. Volker Schlöndorffin vuonna 1990 ohjaama elokuvasovitus Atwoodin romaanista.

J. P. Pulkkisen vieraana Television tiiliskivet -sarjassa The Handmaid's Talesta keskustelemassa on elokuvatutkimuksen professori Anu Koivunen.

Kymmenosainen sarja The Young Pope – piru vai pyhimys nähdään Teemalla 22.6. alkaen (sekä paketissa 15. ja 16.6.). Siinä katolisen kirkon johtajaksi on valittu amerikkalainen pappi, josta tuleekin kovin erilainen paavi: nuori ja komea mutta ankaran konservatiivinen, sisäisten ristiriitojen repimä ja julkisuutta välttelevä.

draamasarja The Young Pope – piru vai pyhimys haastaa käsityksiämme katolisen kirkon johtajasta.
Jude Law on nuori paavi draamasarja The Young Pope – piru vai pyhimys haastaa käsityksiämme katolisen kirkon johtajasta. Kuva: Gianni Fiorito yle tv1

Italialaisen elokuvaohjaajan Paolo Sorrentinon kirjoittaman ja ohjaaman draaman nimiosassa on Jude Law.

Miksi Young Popen paavi haluaa olla näkymätön? kysyy J. P. Pulkkisen kanssa Television tiiliskivet -sarjassa Kaarina Hazard.

Uskontoteemaa lähestyy toisenlaisesta näkökulmasta tanskalainen Huuto syvyydestä, joka alkaa Teemalla 20.6. Tanskan television draamavelhon Adam Pricen johdolla tuotetun sarjan keskiössä on Kroghin suku, jossa uskonto ja pappisura ovat kulkeneet perintönä sukupolvien ajan. Mutta 250 vuodessa suku ei ole tuottanut yhtään piispaa.

Huuto syvyydestä on uusi tanskalainen kymmenosainen perhedraama uskosta ja epäluulosta.
Poika August (Morten Hee Andersen) ja isä Johannes Krogh (Lars Mikkelsen) Huuto syvyydestä on uusi tanskalainen kymmenosainen perhedraama uskosta ja epäluulosta. Kuva: Tine Harden Yle TV1,Huuto syvyydestä

Sarjan päähenkilö on Lars Mikkelsenin esittämä Johannes Krogh, joka on viimein päättänyt saada piispan viran. Samalla hänen pitäisi viedä suvun perintöä eteenpäin ja huolehtia, että hänen pojastaan kasvaa perinteen jatkaja.

Sarjan toinen tuotantokausi nähdään Ylen kanavilla myöhemmin vuonna 2018.

Kirjailija Sirpa Kähkönen ja J. P. Pulkkinen keskustelevat sarjasta ja kysyvät, mitä Huuto syvyydestä kertoo suurten aatteiden tuhosta.

Yle Femillä nähdään 22.6. alkaen kolmas ja toistaiseksi viimeinen tuotantokausi tanskalaisesta sarjasta Perilliset, jonka tapahtumat saivat alkunsa nimekkään taiteilijan kuolemasta. Yllättäen kuollut Veronika Grønnegaard oli juuri ennen kuolemaansa testamentannut suvun kartanon biologiselle tyttärelleen, jonka hän oli luovuttanut adoptoitavaksi. Veronikan neljälle itse kasvattamalle lapselle tieto uudesta sisaresta ja äidin testamentista on järkytys, joka panee sisarusten jo ennestään vaikeat välit sekaisin.

Gro, Emil, Signe & Frederik
Perilliset: Gro, Emil, Signe & Frederik Gro, Emil, Signe & Frederik Kuva: Per Arnesen Yle Fem,Arvingerne,Trine Dyrholm,Mikkel Følsgaard,Marie Bach Hansen,Carsten Bjørnlund,3. kausi

Sarjan kolmannen kauden alussa on kulunut kolme vuotta edellisen päättymisestä. Sisarukset ovat tehneet rauhan keskenään, mutta vanhoja vääryyksiä on hyvin vaikea antaa anteeksi lopullisesti.

Teatterin ja draaman tutkimuksen professori Hanna Suutela ja J. P. Pulkkinen vertaavat Perilliset-sarjaa norjalaiseen nuorten menestyssarja Skamiin – perhe on pahin.

Viides sarja, Teemalla 28.6. alkava Happy Valley, varjojen laakso on brittiläinen poliisisarja, mutta omanlaisensa sellainen. Siinä ei selvitetä murhaa maalaiskartanossa eikä tehdä verisiä ruumiinavauksia kylmässä suurkaupungissa. Happy Valley on pieni paikka pohjoisessa Englannissa, ja sarjan päähenkilö, Sarah Lancashiren esittämä ylikonstaapeli Catherine Cawood, on ihminen, joka ei yritä miellyttää ketään. Sarjan on kirjoittanut Sally Wainwright.

Sarah Lancashire Happy Valley -tv-sarjassa.
Ylikonstaapeli Catherine Cawood (Sarah Lancashire) Sarah Lancashire Happy Valley -tv-sarjassa. Kuva: Ben Blackall / Yle Kuvapalvelu KulttuuriCocktail,Happy Valley, varjojen laakso,Sarah Lancashire

Television tiiliskivien toimittaja J. P. Pulkkinen on nostanut Happy Valleyn omalle 2000-luvun viiden parhaan sarjan listalleen.

Television tiiliskivet -sarjassa Happy Valleysta keskustelemassa J. P. Pulkkisen kanssa on Tove Idström, jota sarjassa miellyttää se, että naispäähenkilöstä ei ole tehty "vahvaa naista".

Lisää ohjelmasta

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa