Hyppää pääsisältöön

Väkivaltainen, naisia esineellistävä, moraaliton - Mitä Marko Turusen sarjakuva ADHD-Sheikki tarkoittaa?

Marko Turunen on ADHD-Sheikin tekijä.
Marko Turunen on ADHD-Sheikin tekijä. Kuva: Marko Turunen/Zum teufel Marko Turunen

Sheikkipukuinen huumehuuruinen pikkurikollinen seikkailee Lahdessa, sekoilee, nai ja tappaa. Marko Turusen ADHD-Sheikki näyttää hyvin provosoivalta poliittisesti epäkorrektilta, maaniselta sarjakuvalta, mutta kuten taiteessa usein, sillä onkin salattu merkitys.

Sarjakuvataiteilija Marko Turunen on tekemässä neliosaista ADHD-Sheikki-sarjaa, joka näyttää päälle päin surrealistiselta rikostarinalta. Sarjakuvan tarinat pohjaavat kuitenkin oikeaan henkilöön ja Turusen tekemiin haastatteluihin. Turusen tyylinä on aikaisemminkin ollut pukea dokumentaarinen ja elämäkerrallinen materiaali fantasia-asuun, muun muassa omaelämäkerrallisessa sarjakuvassa Ufoja Lahdessa.

Katso videolta, mistä on kyse!

Marko Turunen sai ADHD-Sheikki -sarjan juuri valmiiksi. Nyt kortit ovat paljaana esillä. Osa 4 Itsemurhabileet -albumi alkaa skitsofrenia-infolla, jossa sairauden psykiatrinen määritelmä ja kuvaus esitellään tietäjää tai velhoa muistuttavan hahmon suulla.

Juttu jatkuu mustan humoristisesti ADHD-Sheikin mielikuvituksellisten tekstarien ja kuvan humoristisella ristiriidalla. Sen jälkeen ADHD-Sheikin lapsuus ja kehitys nähdään omaisten, lähinnä pandakarhuhahmoisen äidin silmin. ADHD-Sheikin kohellus alkaakin näyttää nyt tragedialta eikä huvittavalta sketsiltä.

Marko Turunen on ADHD-Sheikin tekijä.
Marko Turunen julkaisi toukokuussa 2018 ADHD-Sheikki-tetralogian päätösosan Itsemurhabileet. Marko Turunen on ADHD-Sheikin tekijä. Kuva: Olli Kangassalo/Yle Marko Turunen

Lopussa tulee kohtaus, jossa Turusen pienikokoinen alter ego Alien keskustelee sarjakuvasta todellisen ADHD-Sheikin kanssa parkkipaikalla. Yllättäen kohtaus on juuri sama, joka on mukana myös Sarjakuvaelämää -dokumentissa, joka esitetään Yle Teemalla 12.6.2018. Tässä tulee esiin Turusen sarjakuvan tarkka dokumentaarisuus, vaikka visuaalinen ilmiasu onkin fantasiaa. Neliosaisen ADHD-Sheikin rakenne on ovela ja vuosia hitaasti kehittyneen sarjakuvan vakavan pointin hahmottaminen on ollut varmasti hankalaa, kun skitsofreniakäänteen paljastuminen tapahtuu vasta kolmososan lopussa.

Marko Turunen on yksi Sarjakuvaelämää -dokumenttisarjan päähenkilöistä. Turunen-jakso esitetään Yle Teemalla 12.6.2018.

TÄÄLLÄ LISÄÄ ARTIKKELEITA SUOMALAISESTA NYKYSARJAKUVASTA:

Hanneriina Moisseinen piirtää järven rannalla
Hanneriina Moisseinen piirtää järven rannalla Kuva: Erik Vierkens/Yle Hanneriina Moisseinen
Ville Pirinen piirtää Yhesti yhes paikas -sarjakuvaa.
Ville Pirinen piirtää Yhesti yhes paikas -sarjakuvaa. Kuva: Erik Vierkens/Yle Ville Pirinen
Emmi Valveen sarjakuvaromaani Armo.
Emmi Valveen sarjakuvaromaani Armo. Kuva: Emmi Valve/Asema Emmi Valve
Matti Hagelberg piirtää Läskimooses-sarjakuvaa
Matti Hagelberg piirtää Läskimooses-sarjakuvaa Kuva: Erik Vierkens/Yle Matti Hagelberg
Tiitu Takalo tekee Memento mori -sarjakuvaa
Tiitu Takalo tekee Memento mori -sarjakuvaa Kuva: Erik Vierkens/Yle Tiitu Takalo
Viivi Rintanen tekee Hulluussarjakuvia
Viivi Rintanen tekee Hulluussarjakuvia Kuva: Viivi Rintanen/Suuri Kurpitsa sarjakuvat

TÄÄLLÄ LISÄÄ SARJAKUVAVIDEOITA!

Keskustele