Sheikkipukuinen huumehuuruinen pikkurikollinen seikkailee Lahdessa, sekoilee, nai ja tappaa. Marko Turusen ADHD-Sheikki näyttää hyvin provosoivalta poliittisesti epäkorrektilta, maaniselta sarjakuvalta, mutta kuten taiteessa usein, sillä onkin salattu merkitys.
Sarjakuvataiteilija Marko Turunen on tekemässä neliosaista ADHD-Sheikki-sarjaa, joka näyttää päälle päin surrealistiselta rikostarinalta. Sarjakuvan tarinat pohjaavat kuitenkin oikeaan henkilöön ja Turusen tekemiin haastatteluihin. Turusen tyylinä on aikaisemminkin ollut pukea dokumentaarinen ja elämäkerrallinen materiaali fantasia-asuun, muun muassa omaelämäkerrallisessa sarjakuvassa Ufoja Lahdessa.
Katso videolta, mistä on kyse!
Marko Turunen sai ADHD-Sheikki -sarjan juuri valmiiksi. Nyt kortit ovat paljaana esillä. Osa 4 Itsemurhabileet -albumi alkaa skitsofrenia-infolla, jossa sairauden psykiatrinen määritelmä ja kuvaus esitellään tietäjää tai velhoa muistuttavan hahmon suulla.
Juttu jatkuu mustan humoristisesti ADHD-Sheikin mielikuvituksellisten tekstarien ja kuvan humoristisella ristiriidalla. Sen jälkeen ADHD-Sheikin lapsuus ja kehitys nähdään omaisten, lähinnä pandakarhuhahmoisen äidin silmin. ADHD-Sheikin kohellus alkaakin näyttää nyt tragedialta eikä huvittavalta sketsiltä.

Lopussa tulee kohtaus, jossa Turusen pienikokoinen alter ego Alien keskustelee sarjakuvasta todellisen ADHD-Sheikin kanssa parkkipaikalla. Yllättäen kohtaus on juuri sama, joka on mukana myös Sarjakuvaelämää -dokumentissa, joka esitetään Yle Teemalla 12.6.2018. Tässä tulee esiin Turusen sarjakuvan tarkka dokumentaarisuus, vaikka visuaalinen ilmiasu onkin fantasiaa. Neliosaisen ADHD-Sheikin rakenne on ovela ja vuosia hitaasti kehittyneen sarjakuvan vakavan pointin hahmottaminen on ollut varmasti hankalaa, kun skitsofreniakäänteen paljastuminen tapahtuu vasta kolmososan lopussa.
Marko Turunen on yksi Sarjakuvaelämää -dokumenttisarjan päähenkilöistä. Turunen-jakso esitetään Yle Teemalla 12.6.2018.
TÄÄLLÄ LISÄÄ ARTIKKELEITA SUOMALAISESTA NYKYSARJAKUVASTA: