Kesäkuun 2. päivänä kuoronjohtaja Väinö Pesola valmistuu Helsingin yliopistosta musiikkitieteen maisteriksi. #musiikinkevät1918
Touko-kesäkuun vaihteessa Helsingin Työväenyhdistyksen kuoronjohtaja, säveltäjä ja filosofian ylioppilas Väinö Pesola ei ehtinyt pitää päiväkirjaa. Hän keskittyi täysillä yliopisto-opintoihinsa, jotta valmistuisi maisteriksi vielä kevään aikana.
”Maisteri Väinö Pesola
On siis tästä lähin virallinen tunnustittelini toispäivästä alkaen, siksi, kunnes ensi sanan asemessa on säveltäjä, tai jos Kohtalo niin suo, tohtori.
Äidin palava toive, jonka luin etupäässä hänen katseestaan ja äänestään jo monien vuosien kuluessa, on nyt täyttynyt.

Ja myös Isää vuosia kaivellut suorittamattomuuteni ja sen tuottama ent. ylioppilasasema on nyt loppu. Ja lopussa pitäisi olla myös Isän myrkylliset ja loukkaavat pistosanat kyvyistäni ja tulevaisuudestani, joitten latelemiseen hän aina otti itselleen tilaisuuden ja oikeuden, kun olin pakotettu turvautumaan vippeihin - hänen rahapussistaan.
Myös tanttien tuumailut "deekistilastani" ja siitä "tuleeko Väinöstä mitään" lienevät nyt päätöksessä.
Suhteen Vilhoon [veli Vilho A. Pesola] pitäisi myös ruveta normalistumaan, hänellä kun ei tule olemaan entisen paljon aihetta raatelevan "veljensuoruuteen".
Siis sielunrauhan, vain pinnalta tosin katsottuna, pitäisikö olla tulos uudesta tittelistä.

Pääasia on, että yhteiskunnassamme asemani nyt on askelella kohonnut ja että, jos esim. Kuisman [kuoronjohtaja Heikki Klemetti] jäljiltä tulisi kuoronjohtaja paikkoja vapaaksi, minäkin entistä paremmin voisin tulla vaalissa kysymykseen.
Samalla arvostelutoimintani tulee saamaan lisää painavuutta ja letkausten kuten Viljo M:n "musiikkiopiston oppilaasta" on nyt vaiettava.
Puhtaasti taloudelliselta kannalta on askel myös merkittävä. Luottoni on vahvistunut. Takaajaa kehtaa pyytää "häpeämättä" ja vekseliinkin rupeaa nimi soveltumaan.
Sisäisessä kehityskulussa ei "titteli" merkitse mitään. Tyhjä korukapine vain!
Kun pari viikkoa on kulunut päiväkirjalehtien tyhjyysiin jäädessä on välttämättä heitettävä silmäys taaksepäin. Siis.
Tenttiluku. Tentti. Naivisuutta. Jupileerauksia. Asevelvollisuustarkastus.”
Seuraa Väinö Pesolan päiväkirjaa keväällä 1918 ja lue mitä hänelle seuraavaksi tapahtuu 9. kesäkuuta.
Lähteet
Pesola, Väinö: Päiväkirja 1918. Käsikirjoitus. Kansalliskirjasto.
Wikipedia Väinö Pesola
Linkit
Ylen verkkoartikkelikokoelma Haluatko ymmärtää mitä Suomessa oikein tapahtui vuonna 1918?