Kesäkuun 2.-3. päivinä sota ja kuolinuutiset ahdistavat Sibeliusta, joka säveltää viidettä sinfoniaansa. #musiikinkevät1918
Kesäkuun alussa Suomen sisällissota oli ohi, mutta maassa oli useita vankileirejä. Euroopassa jatkui suursota neljättä vuotta.
Säveltäjä Jean Sibelius oli palannut huhtikuun lopulla kotiinsa Järvenpään Ainolaan oltuaan yli kaksi kuukautta evakossa Helsingissä. Kevään hiljaisuuden jälkeen säveltäjän päiväkirja alkoi täyttyä jälleen merkinnöistä. Sibelius oli palannut viidennen sinfoniansa sävellystyön pariin.
Toukokuun lopulla oli haudattu Viipurissa vappuna ammuttu, myöhemmin vammoihinsa menehtynyt säveltäjä Toivo Kuula. Sibelius ei osallistunut Kuulan hautajaisiin.
Ensimmäisenä kesäkuuta kuoli Sibeliuksen opettaja Richard Faltin. Syntyjään saksalainen Faltin, Leipzigin konservatoriosta valmistunut säveltäjä, urkuri ja kapellimestari oli kuollessaan 83-vuotias. Hän oli tullut Suomeen ensin Viipuriin 1856 ja siirtynyt sitten Helsinkiin 1869. Faltin oli toiminut Nikolain kirkon urkurina, Kaarlo Bergbomin johtaman Suomalaisen Oopperan kapellimestarina 1870–79, yliopiston musiikinopettajana 1871–1896 ja Helsingin Musiikkiopiston opettajana. Myöskään Faltinin hautajaisiin Sibelius ei aio osallistua.
Näyttelijä Elli Tompurin ideasta Suomen Kansallisteatterissa oli järjestetty 2. toukokuuta hyväntekeväisyysjuhla, jossa kerättiin varoja hätääkärsivien hyväksi. Sibelius oli ollut mukana sekä suunnittelemassa tilaisuutta että esiintymässä siinä. Elli Tompuri kirjoitti juhlan valmisteluista päiväkirjassaan 22. huhtikuuta ja itse juhlasta 2. toukokuuta 1918.

Sibeliusten keskimmäistä 15-vuotiasta tytärtä Katarinaa kutsuttiin lempinimillä Kaisa tai Kai. Katarina oli lahjakas pianisti, joka ylioppilaaksi tultuaan 1920 jatkoi piano-opintojaan Stuttgartissa. Katarina opiskeli pianonsoittoa Helsingissä Martha Tornellin johdolla.

”Kirjoittanut B et H:lle [kustantaja Breitkopf & Härtel Leipzigissa] ja lähettänyt pianolaitoksen Jääkärimarssista (Teksti saksaksi, suomeksi ja ruotsiksi) sekä ehdottanut palkkiota (10 a 15 % sekä sen lisäksi heti 2000 Rmk). En tosin usko että sitä hyväksytään. Minun on voitettava ”vaatimattomuuteni”, joka ei ole muuta kuin ”herabgesetztes Selbstgefühlia”.
Faltin kuoli tänään.
Arvi [Paloheimo, vanhimman tyttären Evan puoliso] täällä ja meillä oli viihtyisää.
Elli Tompuri, näyttelijätär, kävi täällä tänään.
Kylmää (+9°) mutta mahtavia pilvimuodostelmia.
Politiikka huolta herättävää. Kuluuko elämäni loppuun sodan vallitessa maissa ja merellä? Ja eikö tätä roihua koskaan saada sammumaan? Ja miten elää kun ei ole millä elää! Kun lähteet ehtyvät!
Uskon pystyväni vähitellen toipumaan pitkään vaivanneesta heikkoudentilasta ja siitä johtuneesta alakulosta.”
”Annoin Kain soittaa pari kolme tuntia Marthan tähden. Eihän sovi että hänen tuntinsa menevät hukkaan.
Työn alla oli I t.s. V.
Epäilyksiä mitä talouteeni tulee.
Samoin klassisesta suuntauksestani. Kiinnostaako sellainen enää? Toisella puolen ovat nykyajan makumieltymykset, joihin wagneriaaninen paatos on vaikuttanut, ja jotka minun mielestäni ovat teatraalisia ja kaikkea muuta kuin sinfonisia. Siis minun ”ristini” taasen.
Faltinin hautajaiset ahdistavat minua, sillä minun on mahdotonta osallistua. Ja hänen toivomuksensa oli, että minun elegiani soitettaisiin matkaansaaton yhteydessä. Mutta minä en voi enää nykyisin osallistua hautajaisiin.”
Seuraa Jean Sibeliuksen päiväkirjaa keväällä 1918 ja lue mitä hän kirjoittaa seuraavaksi 8. kesäkuuta.
Lähteet
Dahlström, Fabian (toim.): Jean Sibelius. Päiväkirja 1909–1944, suom. Juha Saikkonen ja Arja Gothoni, Svenska litteratursällskapet i Finland. Porvoo 2015.
Salmenhaara, Erkki: Jean Sibelius. Tammi. Helsinki 1984.
Sirén, Vesa: Aina poltti sikaria. Jean Sibelius aikalaisten silmin. Otava. Keuruu 2000.
Tawaststjerna, Erik: Jean Sibelius 4. Otava. Keuruu 1978.
Katsele & Kuuntele
Yle Areena Sibelius, Jean: Sinfonia nro 5. Radion sinfoniaorkesteri joht. Hannu Lintu.
Linkit
Wikipedia Richard Faltin vanhempi
Ylen verkkoartikkelikokoelma Haluatko ymmärtää mitä Suomessa oikein tapahtui vuonna 1918?