Hyppää pääsisältöön

Nettihuijarit vievät vanhuksilta miljoonia - 75-vuotias nettietsivä iskee takaisin

Kuvituskuva. Vanhempi nainen istuu tietokoneen ääressä, taustalla musta sydän ja rahaa.
Kuvituskuva. Vanhempi nainen istuu tietokoneen ääressä, taustalla musta sydän ja rahaa. Kuva: Camilla Arjasmaa MOT

Rakkaudennälkäisiltä ikäihmisiltä vedätetään isoja rahoja netin valeprofiileilla, arvioiden mukaan viidestä kymmeneen miljoonaa euroa viime vuonna. Mutta jotkut vanhukset taistelevat vastaan. Yksi heistä on helsinkiläinen Tuula Visa, 75 vuotta.

Ikääntyneet ovat muuta väestöä kokemattomampia ja epävarmempia netinkäyttäjiä, mikä tekee heistä otollisia uhreja huijareille. Internet onkin tuonut huijareille valtavat markkinat. Yksi esimerkki tästä on ilmiö nimeltä rakkaushuijaukset.

Netin rakkaushuijaukset

  • Varastetulla profiilikuvalla koetetaan tehdä vaikutus uhriin.
  • Huijarit käyttävät usein korkea-arvoisen upseerin kuvaa.
  • Vedotaan romantiikan nälkään ja auttamisen haluun.
  • Ensin luvataan maat ja taivaat, sitten pyydetään rahaa.
  • Tekijät usein Afrikan maista, esim. Nigeriasta tai Ghanasta.

Tuula Visa on helsinkiläinen eläkeläinen, joka istuu läppärin äärellä puolet vuorokaudesta käräyttämässä netin rakkaushuijareita. Hän hankki ensimmäisen tietokoneensa vähän alta 70-vuotiaana muutama vuosi sitten. Hän huomasi heti, että verkko on vaaroja täynnä.

Osa ulkomaille rahansa lähettäneistä naisista on naimisissa. Kun uhri on lopulta ymmärtänyt tulleensa huijatuksi, häpeä estää usein tunnustamasta asiaa läheisille ja niin rikosilmoituskin saattaa jäädä tekemättä.

Maksuja lainarahalla

Tuula Visan tuntemat naiset ovat lähetelleet tuntemattomille netti-ihastuksilleen rahaa 1 500 eurosta 270 000 euroon. Jotkut ovat ottaneet rakkauden huumassa tätä varten lainaa tai pikavippejä.

Eräs 77-vuotias nainen Pohjois-Suomesta oli netin kautta rakastunut henkilöön, joka esitti olevansa Kabulissa toimiva amerikkalainen lääkäri. Nainen yritti sitkeästi lähettää netti-ihastukselleen rahaa, mutta pankki ei suostunut.

Pankki varoitti

– Ni pankis oli sanottu täl kyseisel naisel viis kertaa, et sua huijataan, et he ei halua sitä rahaa lähettää. Ja pankis oli sanottu, et ota Visan Tuulaan yhteyttä.

Nainen teki työtä käskettyä ja kirjoitti viestin Tuula Visalle. Pahaksi onneksi Visalla oli juuri sinä iltana virolaisia vieraita ja tietokone kiinni.

” Ei tuu kuule ukkoo etkä sä mee naimisiin sen kanssa.
― Tuula Visa

– Ja ku mä luin sen, ni mul meinas sydän pysähtyy. Ja mä sanoin sit, et kuule nyt oikeesti, menepäs siihen pankkiin kipin kapin takaisin ja sano, et se keskeytetään se rahalähetys, et ku se on tänä aamuna lähteny.

Rakastuneen leskirouvan rahat säästyivät, kun lähetys onnistuttiin perumaan. Naisen oli vaikea uskoa, että hän on tullut huijatuksi. Amerikkalainen lääkäri oli luvannut muuttaa Suomeen ja mennä naimisiin leskirouvan kanssa.

– Ja mää sanoin, et ei tuu kuule ukkoo etkä sä mee naimisiin sen kanssa.

Jäi koukkuun lepertelyihin

Moni huijatuksi tullut nainen on tunnustanut Tuula Visalle, että kahdessa viikossa he jäivät koukkuun huijareiden lepertelyihin. Niin taitavasti nämä osaavat käyttää hyväkseen yksinäisten tai parisuhteessa onnettomien naisten rakkaudennälkää.

” He on ihan suoraan sanonu, et he harkitsee itsemurhaa.
― Tuula Visa

Tuula Visasta on tullut huijattujen naisten eräänlainen valtakunnan terapeutti. Tuula saattaa olla ensimmäinen ulkopuolinen, jolle uhrit ovat tunnustaneet tulleensa huijatuksi.

– Siin on käyty viikkotolkul keskustelui ja puhelinkeskustelui heiän kans. He on ihan suoraan sanonu, et he harkitsee itsemurhaa.

Johtaja Risto Karhunen Finanssiala ry:stä on entinen poliisi ja petosrikosten asiantuntija. Hänen mukaansa rakastuminen kypsässä iässä vaarantaa pitkän työuran aikana hankitut eläkesäästöt.

“Rakastunut ihminen on oikeustoimikelvoton, kiteyttäisin näin.
― Risto Karhunen

Vanhukset valikoituvat petosten uhreiksi

Suomessa asuu runsaat 1,1 miljoonaa yli 65-vuotiasta seniorikansalaista. Määrä vastaa reilua viidennestä koko kansasta. Yhä useampi näistä mummoista ja papoista surffaa netissä.

Neljä viidestä 65-74-vuotiaista suomalaisista käyttää verkkopankkia. Yli puolet 75-79-vuotiaista maksaa jo laskunsa verkkopankissa. Verkossa kokemattomat vanhukset ovat helppoja saaliita huijareille.

Tämä näkyy jo petosrikostilastoissa. Yli 65-vuotiaissa kasvua on eri petoslajeissa sadasta prosentista lähes tuhanteen prosenttiin vuodesta 2010 vuoteen 2017. Seuraavan 15 vuoden aikana yli 80-vuotiaiden määrä tulee kolminkertaistumaan. Se tarkoittaa sitä, että vanhusten määrä myös rikosten uhreina tulee kasvamaan.

Valepersoonat riesana

Verkkohuijareiden lisäksi yksinäisten vanhusten riesana ovat erilaiset valepersoonat. On valepoliiseja, valehoitajia, valetaksikuskeja ja valehuoltomiehiä, jotka soittavat ovikelloa tai lyöttäytyvät vanhusten seuraan kaupungilla.

Huijareiden ideana on ottaa raha sieltä, mistä sen helpoimmin saa, pienimmällä mahdollisella kiinnijäämisriskillä.

Petosmiesten kohteiksi vanhuksia altistaa heikentynyt fyysinen tai psyykkinen kunto, yksinäisyys, syrjäytyminen, muistihäiriöt, tapa hoitaa raha-asioita ja riippuvaisuus muiden avusta.

Jutussa käytetty lähteenä Rikoksentorjuntakatsaus 2017

Kommentit