Hyppää pääsisältöön

Prisma: Pysy nuorena – dokumenttisarja paljastaa keinot, joilla hidastat vanhenemista

Kaksiosainen BBC:n dokumenttisarja paljastaa käytännön keinoja, joilla voi hidastaa vanhenemista.
Japanissa Okinawan saaressa asuu yli satavuotiaita enemmän kuin muualla maailmassa. Kaksiosainen BBC:n dokumenttisarja paljastaa käytännön keinoja, joilla voi hidastaa vanhenemista. Kuva: BBC 2016 Yle TV1,Prisma: Pysy nuorena

TV1 keskiviikkoisin 6. - 13.6.2018 klo 19.00 - 19.50, uusinta lauantaisin klo 9.05 ja tiistaisin klo 22.50
Katsottavissa Areenassa

Vaikka ikää karttuu, tahtia ei saisi hidastaa! Itse asiassa pitäisi olla entistä aktiivisempi. Kaksiosainen BBC:n dokumenttisarja paljastaa käytännön keinoja, joilla voi hidastaa vanhenemista.

Vanhuuden vaivoja voi ehkäistä muutenkin kuin liikunnalla. Kuinka paljon ruokavaliolla on merkitystä? Mahdollisimman stressitön elämä, mieliala ja asenne ovat myös merkittävässä roolissa. Voiko myönteinen ajattelu nuorentaa jopa seitsemällä vuodella?

Miten sinua kohdellaan vanhana?

Dokumenttisarjan juontaja, tohtori Chris van Tulleken on kiinnostunut siitä, miten vanhoihin ihmisiin suhtaudutaan ja miten heitä kohdellaan. Hän haluaa itse tutkia, kohdellaanko häntä eri tavalla, kun hän on vanha mies.

Koetta varten 36-vuotias lääkäri maskeerataan iäkkääksi mieheksi. Miten muodonmuutos onnistuu? Miten Chrisiä kohdellaan vanhuksena päivän aikana Lontoossa?

Kaksiosainen BBC:n dokumenttisarja paljastaa käytännön keinoja, joilla voi hidastaa vanhenemista.
Lääkäri Chris van Tulleken tekee muodonmuutoksen ja testaa, miten vanhaan mieheen suhtaudutaan Lontoon kaduilla. Kaksiosainen BBC:n dokumenttisarja paljastaa käytännön keinoja, joilla voi hidastaa vanhenemista. Kuva: BBC 2016 Yle TV1,Prisma: Pysy nuorena

Tanssi jumppaa aivojakin

Kaikki ikääntyvät, mutta voimme vaikuttaa siihen, miten vanhenemme. Miten uusimmat tutkimukset voivat auttaa hidastamaan ikääntymistä?

Saksan Magdeburgissa tehdään uraauurtavaa tutkimusta siitä, minkälainen liikunta on tehokkainta vanhuudenheikkoutta vastaan.

Tutkimuksessa yksi ryhmä harrasti kävelyä, hölkkää ja uintia ja toinen tanssi puolen vuoden ajan, kolme tuntia viikossa. Lopputulos oli se, että tanssijoiden lihakset olivat vahvistuneet kuntoilijoita enemmän. Tutkijoiden viesti ikääntyvälle onkin: harrasta liikuntaa, joka haastaa sekä kehoa että aivoja!

Harvinainen oireyhtymä kiinnostaa tutkijoita

Chris van Tulleken vierailee Yhdysvalloissa kuulemassa ruokavalion muutoksista, jotka auttavat pysymään terveenä ja terävänä yli 100-vuotiaanakin.

Ecuadorissa tavataan 17-vuotias nuori mies, joka näyttää korkeintaan kymmenvuotiaalta.

Tutkijat ovat kiinnostuneita tästä harvinaisesta ominaisuudesta, Laronin oireyhtymästä, joka hidastaa ihmisen ikääntymistä sekä suojaa vanhuusiän sairauksilta kuten syövältä ja diabetekselta.

Kaksiosainen BBC:n dokumenttisarja paljastaa käytännön keinoja, joilla voi hidastaa vanhenemista.
Satavuotias Ellsworth Wareham asuu Yhdysvalloissa. Kaksiosainen BBC:n dokumenttisarja paljastaa käytännön keinoja, joilla voi hidastaa vanhenemista. Kuva: BBC 2016 Yle TV1,Prisma: Pysy nuorena

Okinawa, satavuotiaiden saari

Sarjan toisessa osassa vieraillaan muun muassa Japanissa Okinawan saarella, jossa asuu yli satavuotiaita enemmän kuin muualla maailmassa. 85-vuotias mestarikarateka ei ole mitenkään tavatonta, eikä sekään, että satavuotias liikkuu valppaasti mopolla.

Japanista etsitään vastausta siihenkin, miten ruoan ja sosiaalisen elämän yhdistelmä mahdollistaa miellyttävän vanhuuden.

Huippututkijoilla on meneillään tutkimuksia, joissa dementiaa yritetään torjua antamalla potilaalle nuoren ihmisen verta. Löytyykö tästä vastausta maailmanlaajuisesti yleistyvän dementian hoitoon?

How To Stay Young. Tuotanto: BBC, Britannia, 2016.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.