Emmi Valveen omaelämäkerrallinen Armo-sarjakuvaromaani tarjoaa pelottavaa psykoosikuvastoa, mutta myös lohduttavan selviytymistarinan. Viivi Rintanen kuvaa sarjakuvassa syömishäiriötään ja ihmisten hänelle lähettämiä hulluustarinoita. Sarjakuvaopettaja Matti Hagelberg rohkaisee käyttämään omia kokemuksia taiteen aiheena.
Emmi Valve kuvaa Armossa nuoruutensa vakavia mielenterveysongelmia. Omaan kokemukseen pohjautuvan sarjakuvan tekemiseen tarttuminen vei kauan.
-Halusin olla varma että olen terve, ennen kuin alan käsitellä niitä asioita, ja voin tehdä sen tervehtyneen ihmisen näkökulmasta.
Emmi Valve ei kokenut, että sarjakuvan tekeminen olisi hävettänyt.
-Olen kai sen verran tyhmä, että minua ei kiinnosta, mitä ihmiset minusta ajattelee eikä mua kiinnosta tehdä hyvää vaikutusta, naurahtaa Valve.
Viivi Rintanen kuvasi Mielisairaalan kesätyttö -sarjakuvakirjassa havaintojaan mielisairaalaelämästä, mutta päätyi myös käsittelemään omaa syömishäiriötään.
-Miten olisin voinut kuvata muita, jos en olisi uskaltanut paljastaa omia ongelmiani. Ja jos tämä tuntuu suurelta häpeältä, niin ehkä on myös vapauttavaa päästä siitä eroon.
Viivi Rintanen ei kuvitellut sarjakuvan tekemistä terapiaksi, mutta hänelle luomistyö lopulta toimi siten. Myös Armo on selvitymistarina, mutta Valve varoi tarjoamasta mitään parantumisniksejä. Hän ei myöskään halua sekoittaa terapiaa ja taidetta toisiinsa.
Kuuntele mitä taiteilijat sanovat taiteen terapeuttisuudesta ja parantumisnikseistä.
Sarjakuvaelämää -dokumenttisarja Yle Teemalla 12.6. lähtien. Laaja kuva kotimaisesta nykysarjakuvasta!