Hyppää pääsisältöön

Nettiä ikä kaikki: Sadattuhannet ikäihmiset tarvitsevat digiapua – Yle haastaa sinut mukaan talkoisiin!

Nettiä ikä kaikki -kampanjan kärkihahmot Anna-Liisa Tilus ja Mikko Kekäläinen katsovat älypuhelimen ruutua yhdessä eläkeikäisen naisen kanssa. Kuvassa on teksti Nettiä ikä kaikki.
Nettiä ikä kaikki -kampanjan kärkihahmot Anna-Liisa Tilus ja Mikko Kekäläinen katsovat älypuhelimen ruutua yhdessä eläkeikäisen naisen kanssa. Kuvassa on teksti Nettiä ikä kaikki. Kuva: Ilmari Fabritius Nettiä ikä kaikki,Anna-Liisa Tilus,Mikko Kekäläinen

Opeta hyödyllinen digitaito vanhemmillesi, isovanhemmillesi tai vaikka naapurillesi. Nettiä ikä kaikki -haaste aukeaa 13.8. ja kestää neljän viikon ajan. Kampanjan suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Suomen kaikista eläkeikäisistä noin puoli miljoonaa on pudonnut digitaalisen kehityksen vauhdista: 65-74-vuotiaista suomalaisista neljännes eli noin 170 000 ihmistä ei asioi verkossa, ja 75-vuotiaista ja heitä vanhemmista yli 300 000 ei käytä internetiä.

"Digitalisaatio muuttaa maailmaa ja sitä kautta ihmisten arkea, siksi meidän on tärkeä edes vähän opetella netin käyttöä", kampanjassa mukana oleva Ylen kuuluttaja Anna-Liisa Tilus sanoo.

Ylen Nettiä ikä kaikki -kampanja haastaa kaikki digitaitoiset auttamaan niitä, jotka ovat pudonneet tai vaarassa pudota digikelkasta. Moni tarvitsee vain ripauksen rohkeutta ja hitusen apua päästäkseen mukaan kyytiin.

Kampanjan suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Haasteessa neljä helppoa ja hyödyllistä tehtävää

Haasteeseen osallistuvat auttaja ja autettava yhdessä. Ota padi, kännykkä tai tietokone kainaloosi, marssi vanhempiesi, isovanhempiesi tai vaikka naapurisi luo ja näytä, miten homma toimii!

Jos kotona ei ole älylaitetta tai nettiyhteyttä, seniorin voi viedä lähimmän kirjaston tietokoneelle. Haasteesta löytyvät ohjeet neljän arjessa hyödyllisen digitaidon opettelemiseen. Haaste käynnistyy maanantaina 13.8.

Samana päivänä Yle TV1:ssä pyörähtää uusintakierrokselle suosittu Seniorit somessa -sarja, jossa nuoret tubettajat opastavat eläkeläisiä netin saloihin.

Jokaisen jakson perässä nähdään uusi lyhytsarja Nettiä ikä kaikki, joka herättelee nostalgian keinoin niitä, jotka eivät ole vielä digimaailmaan uskaltautuneet.

10 paikkakunnan kiertue elokuussa – mukana Ylestä tuttuja kasvoja!

Apua digitaitojen kanssa saa myös kampanjan kiertueelta, joka pysähtyy elo-syyskuun taitteessa kymmenessä kaupungissa: Espoossa, Turussa, Tampereella, Joensuussa, Kuopiossa, Kajaanissa, Rovaniemellä, Oulussa, Jyväskylässä ja Vaasassa. Tapahtumapaikkana ovat pääkirjastot ja Espoossa Sellon kirjasto.

Yle lähtee kiertueelle yhdessä seuraavien digitukea edistävien toimijoiden kanssa: SeniorSurf / Vanhustyön keskusliitto, Väestörekisterikeskus, valtiovarainministeriö ja Digi arkeen -neuvottelukunta, Suomen kirjastoseura ja ikäihmisten tietotekniikkayhdistys ENTER ry.

Mukana kiertueella on iso joukko Ylestä tuttuja kasvoja, muun muassa Anna-Liisa Tilus ja Mikko Kekäläinen. Kiertueen aikataulu sekä perustiedot kampanjasta ja haasteesta löytyvät kampanjan nettisivuilta. Haastekampanja ja siihen liittyvät tehtävät aukeavat sivuilla maanantaina 13.8.

Pidetään yhdessä kaikki sukupolvet mukana verkossa! Se on pieni askel, mutta iso ilo!

yle.fi/nettiäikäkaikki

Tiedotetta muokattu 8.6.: Otsikkoon on lisätty kampanjan nimi Nettiä ikä kaikki.