Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa pääkuva

YleX Nosteessa: Esittelyssä Sofia, joka tuoreella ja urbaanilla soundillaan on syttymässä seuraavaksi kansainväliseksi tähdeksi

Sofia
Sofia Kuva: (c)NadiHammouda 2017 Sofia

Uuden musiikin X -ohjelman Anne Lainto ja Ida Karimaa valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin jolla ei ole vielä levytyssopimusta – tai sopimus on pienen levy-yhtiön / julkaisijan kanssa. Tällä viikolla vuorossa on Texicalli Recordsille kiinnitetty 17-vuotias Sofia, joka tekee sielukasta orgaanista R&B-poppia.

Anne Lainto & Ida Karimaa kommentoivat:

Huh kuinka ihana ääni Sofialla on! Ihastuimme hänen kypsään ja syvään soundiinsa jo Underwater-debyyttisinkulla ja Your Arms on täydellinen jatko biisille. Sofia käyttää ääntä kauniisti ja biisi on pysynyt hienovaraisen tyylikkäänä. Kitarat, laulujen stemmat ja muu tuontanto antaa tilaa kappaleen ajattomalle melodialle. Biisi tuo mukanaan kevyitä menneiden vuosikymmenten rock- ja folk-kaikuja, mutta kuulostaa kuitenkin tuoreelta ja urbaanilta. Kansainvälinen tähti on syttymässä!

Mikä sai sinut aloittamaan musiikin tekemisen?

– Ehkä se oli kuusivuotiaana, kun olin juuri oppinut kirjottamaan. Muistan, että aina kun koin vahvasti esimerkiksi surua tai iloa, oikeestaan mitä vaan tunnetta, niin kirjotin mun ajatukset ylös ja sillä tavalla purin niitä. Sit niistä muodostui biisejä ja se oli vaan jotain missä tunsin jo silloin olevani hyvä.

Miten kuvailisit musiikkiasi?

– En osaa sijoittaa musiikkiani yhteen boksiin. Sanoitukset vaihtelevat niin laidasta laitaan, kuten kaikkien mun biisien fiiliksetkin. Sanoitan kuitenkin yleensä tosi herkissä hetkissä, joten biisien tarinat ovat suurimmalta osalta syvällisiä ja tunteellisia. Mun musiikki on vaan mun omaa tarinaa, johon on lisätty melodia.

Teetkö itse biisisi? Missä saat parhaat biisi-ideasi?

– Kyllä. Itse tai yhdessä tuottajani Matin (Pitkänen) kanssa. Se on tän koko homman idea. Päästä jakamaan mun ajatuksia. Parhaat biisi-ideat mä saan yleensä kun oon yksin. Ihan sama missä tai millon. Kun on yksin asioita ajattelee kaikessa rauhassa paljon selvemmin.

Mitkä ovat tähänastisen uran suurimmat saavutukset?

– En osaa eritellä. Jokainen askel mun musiikillista uraa on ollut mulle suuri saavutus, sieltä kuusivuotiaasta asti. Mutta yksi parhaimmista hetkistä oli, kun mun tuttu oli kuullut mun ensimmäisen sinkun (Underwater) , ja tuli kertomaan että purskahti itkuun ja ymmärsi täysin mitä tarkotin sillä biisillä. Se merkkasi mulle ihan äärimmäisen paljon.

Mitä keikkaa jännitit eniten?

– Viattomien lasten päivän konserttia, jossa esiinnyin muiden älyttömän lahjakkaiden artistien kanssa. Se oli ensimmäinen esiintyminen suuremman yleisön edessä ihan uudessa musiikin maailmassa.

Mitä ilman et keikkaile?

– Ilman hauskanpitoa. Mun mielestä jokaisesta keikasta pitää saada mahdollisimman paljon irti, ja miten muuten siitä saisikaan kun pitämällä hauskaa.

Mitä bändiä tai artistia haluaisit päästä lämppäämään? Miksi?

– Khalidia. Sen sanoitukset ja olemus saa mut sulamaan. Se on niin oma ittensä. Khalidin monet biisit on herkkiä ja saa aina ajattelemaan asioita syvällisemmin.

Jos Your arms soisi elokuvassa, mitä kohtauksessa tapahtuisi?

– Se olisi jonkun todella ”cheesyn” romanttisen elokuvan erokohtaus. Tyttö on juuri jätetty ja se ei enää oikein tiedä mitä tuntee, vihaa vai surua. Kuvittelen mun päässä sellaisen syvällisen maiseman vilistävän kaupungin keskellä, kun se tyttö kävelee ympäriinsä ihan murtuneena.

Minkälaisia tulevaisuuden haaveita ja suunnitelmia sinulla on musiikin suhteen?

– Haaveena on, että joku päivä löydän oikean itteni ja juuri mun paikkani musiikin kautta. Oonhan mä tosi nuori vielä. Silloin yleensä ollaan omalla tavalla vähän hukassa kaikesta. Haluan tulla kuulluksi ja avata mun ajatusmaailmaa muille, toivoen että se iskee jokaiseen kuuntelijaan jollain tavalla.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!