Hyppää pääsisältöön

Hippi sai kyytiä!

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko
Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen ajatusten miljoonalaatikko

Tuota niin.

Monia hyviäkin asioita on tapahtunut hiljattain, sentään.

Esmes, joitakin päiviä sitten näin, kun hippi sai kyytiä!

Olin ajamassa paikasta N(1) paikkaan N(1)a, kun huomasin jalkakäytävällä kiitävän hipin.

Rullalauta oli hänellä koipiensa alla ja sillä kiiti hän, karkeakarvaisen, hyväntuulisen oloisen piskin vetämänä. (Voi olla että koira oli hyvinkin tarkasti joku rotukoira, mutta se oli niin täyspäisen oloinen ja elämäniloinen, että sillä arvelin sen sekarotuiseksi.)

Koira selvästi nautti hippinsä kiskomisesta huimaan vauhtiin jalkakäytävällä.

Tunnelmaan sopi hirmu hyvin tapa, jolla koira juoksi: vinossa.

Eli, jos ajatellaan, että rullalaudan (ja hipin ja koiran) etenemissuunta olisi suoraan pohjoisesta etelään, niin koiran selkäranka ei juostessa osoittanutkaan pohjoisesta etelään, vaan suunnilleen koillisesta lounaaseen. Vetökoira siis juoksi hauskasti “jiirissä”, kuten koirat joskus tekevät.

Ja tuskin olin päässyt näkemästä hippeä ja tämän iloista koirta, kun yhtäkkiä näin radalla höyryveturin, joka kiskoi vanhanaikaisia vaunuja.

Ällistyin ihan oikeasti, kun höyrykotkotus putkahti näköpiiriini kuin avaruuden aikarepeämästä pössähtäneenä.

Veturista pöllähteli tummaa savua ja "valkoista savua". Matkustajavaunujen perässä tuli postivaunu. joka oli postinkeltainen, aivan kuin ukkini Heikin (synt. 1876) ollessa poliisiutensa jälkeen postimiehenä.

Että tuli hyvä mieli siitä höyryjunasta!

Juuri ja juuri muistan lapsuudestani, miltä sellainen tuoksui, kun muutaman vuoden ikäisenä seisoin II ukkin, Iisakki-papan (synt. 1886) kanssa mano a mano Mikkelin asemalla ja nuuhkin höyryveturin muhevia ja inspiroivia pöllähdyksia ja kuuntelin sen puhinoita ja ähinöitä kun se liikkeellen läksi. Ja muistan edelleen elävästi sen mustan savun ja vitivalkoisen höyryn - yhdistelmässä oli jotain hyvin voimakasta, maskuliinista, ja jotain pehmeää ja notkeaa. Tekee mieli verrata sitä näkymää, kokemaa, sinfoniaorkesterin matalaäänisimpiin ja korkeaäänisimpiin soittimiin: patarumpuja ja kontrabassoja, viuluja ja korkeaäänisiä puupuhaltimia, joku fanfaaritrumpetti ehkä seassa.

Hyvä kokemus silloin pienenä, ja nyt taas!

Sitten oli vielä kolmaskin hyvä tapahtuma tällä.

Katselin yhtenä päivällä silmillä taivaalle, jolla leijui paljon pilviä, ja aurinko pilkisteli läpi sieltä täältä.

Kokemusteni mukaan pilvien muodot ovat pulleita ja plastisia, eivät kaksiulotteisia ja “kuin viivottimella piirrettyjä”.

Mutta ihmetys ja kumma!

Yhtäkkiä näin pilvissä suorakaiteen mallisen reiän, josta aurinko räkitti läpi. Reikä ei ollut "vähän sinnepäin", vaan se oli ihka oikea suorakaide, kuin suoraan koulun penkiltä! Tai siis, pulpetilta vihosta.

Jos tekee peukalollaja etusormella ok-merkin, ja siirtää ok-merkissä peukaloa niin että peukalon kynsi peittää etusormen kynttä lähinnä olevan nivelen, ja hiukan säätää sormien asentoa, niin saa mittasuhteiltaan samanlaisen suorakaiteen kuin minä näin pilvien keskellä. Maailma on pieni, eikö vain!

Suorakaide pilvissä jäi painamaan mieltäni, ja sen tähden päätin ajatella sitä myöhemmin lisää.

Illalla, kun makasin selällään sängyssä, ja katselin katossa olevaa betonielementtien saumaa (johon lukulamppu luo entistä kolmiulotteistavamman varjon) muistin suorakaide-asian lisäajattelutarpeeni.

Kauan sitten, joskus ihmiskunnan historian varsin alussa joku on keksinyt pyöreän muotoisen, ja häntä on juhlittu kovasti.

On tehty simaa, laitettu hirvipaistia ja juhlittu tätä suurta keksintöä. Sana on levinnyt heimosta toiseen: “Pesonen keksi pyöreän muotoisen!”.

Suuret ihmislaumat ovat tulleet onnittelemaan keksijää, ja karkelot ovat venyneet viikkojen mittaisiksi. (Kelleen ei ole tullut mieleen, että pyöreän muotoinen on ehkä helpompi keksiä kuin muu muoto, koska saapi apua auringon ja kuun muodosta.)

Välillä on ihan pitänyt mennä majaan lepäämään sen pyöreän muotoisen keksijän, kun niin innokkaasti on ollut koko ajan tulossa onnitteliojoita vatkaamaan keksijän kättä ja käskemään kertoa vielä kerran, miten hän sen tulikaan keksineeksi.

Pyöreä ryhmä keltaisia kalliokasveja kallionkolossa havunneulasten ja sammalen keskellä.
Melkein pyöreän muotoinen ryhmä jotain nättejä ryytejä kotosallaan. Pyöreä ryhmä keltaisia kalliokasveja kallionkolossa havunneulasten ja sammalen keskellä. Kuva: MK MMXVIII Kallio,Kukka,keltainen

Mutta jossain paljon sivummalla joku on jonain kauniina iltana kaikessa hiljaisuudessa keksinyt suorakaiteen muotoisen.

Sitten hän on miettinyt hetkisen, lyhentänyt suorakaideteen muotoista, ja keksinyt neliön muotoisen.

Ja edelleen, kotvasen mietittyään hän on poistanut neliön muotoisesta yhden sivun, järjestänyt kahta muuta, ja tullut keksineeksi tasakylkisen kolmion muotoisen.

Sitten hän on sijoittanut pienemmän, päinvastaisesti asetetun kolmionmuodon sen isomman kolmion sisälle. Ja edelleen jatkanut yhtä pienempien kolmioiden sijoittelua samalla idealla, kunnes hän on lopulta keksinyt Sierpińskin kolmiofraktaalin kymmeniä tuhansia vuosia ennen Wacław Sierpińskin syntymää (v.1882).

Ja sitten hän on mennyt tyytyväisenä nukkumaan, että olipa rattoisa ilta!

Tästä opimme, että monessa asissa pelkkä rattoisa on riittävän hyvä palkinto. Tästä emme vielä opi, että Sierpińskin kolmion pinta-ala on nolla. Vaan sen opimme tästä:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sierpińskin_kolmio

Toivoo:

Yksi monten puolesta

Keskustele

Uusimmat sisällöt - Näkökulmat

 • Ajatuksilla iloa elämään

  Flamingot onkin kai valkoisia. (Sei liity tähän mitenkään.)

  Ajatuksista on paljo harmia elämässä! Monesti ne tuo harmia pääähän. Ja joillekin vatsaan, esmes närästäen häntä sisältä. Mutta voi joskus olla iloakin niistä.

 • Energiatilanne kulissien takana

  Kierrätys-opettavainen kansalaiskertomus Kajolta.

  ..Valitettavasti huippukoulutetullekin ammattilaiselle, jonka vuotuinen työaika on kaksi minuuttia, palkkatulon auvo jää onnettoman pieneksi, lomarahoineenkin...

 • Luurailijat

  Omat haasteensa on siinä, jos puolet on näkymättömiä.

  Ken kurja olisi sattunut muutoshetkellä olemaan kelteisillään, hän joutuisi pysyttelemään ilkialastonna, jos mieli pysyä muiden huomaamattomissa..

 • Yhtenä hetkenä vain

  Yksinäisyys was here.

  Hiukan oli kepakko lyhyt tökkimiseen ja tutkimiseen, mutta kuivuuttaan kalahteli kivasti, kun sen sivulla kepitteli ison kiven kylkeen.

 • Kopioelämää

  Monenlaista saisi aikaan vaikka jo 150 miljardilla.

  "Ilomantsilaisbaarista poistuvien humalikkaiden ad hoc kännirallatuksistakin jouduttaisiin maksamaan tekijänoikeusmaksu"

 • Koulun hiihtopäivä (!!)

  Näin riivaa Saatana meitä, opinahjojen avulla.

  Pieni hiihtäjäparka uursi latua niin syvällä monimetrisessä hangessa, ettei sieltä hanki-urasta illalla hiihtäessään nähnyt kuin noin 2° kapean viirun tähtitaivasta, jos pipo silmillä edes jaksoi yrittää katsoa lumisesta ”ojastaan” ylös kuin Oscar Wilde.

 • Pieniä lämmön pilkahduksia

  Itsen varhaiskasvattumismuistelua, vaatimattomin annein.

  Koska noihin aikoihin ei ollut tietokoneita, nettiä, eikä paljon mitään muutakaan (paitsi verot, sairausvakuutustoimisto, invaliidien kioski, perunannosto, kuolema ja poliisi), piti lapsena keksiä jotakin tekemistä, että olisi ollut jotakin tekemistä.