Hyppää pääsisältöön

Kielen värähdys joka muutti musiikin

Dave Mustaine, Megadeth Tuska-festivaaleilla
Dave Mustaine, Megadeth Dave Mustaine, Megadeth Tuska-festivaaleilla Kuva: Steve C. Mitchell/EPA Dave Mustaine,Megadeth

Kitara on keskeinen "jumalattoman" rock'n rollin instrumentti. Jotenkin osuvaa, että sen alkumuodot tuotiin Eurooppaan tuliaisena 1000-1200 luvuilla itään tehdyiltä ristiretkiltä.

Lyyraa ja harppua oli näppäilty Euroopassa jo aiemmin, mutta sitran ja luutun kaltaiset kielisoittimet saavuttivat uusien käyttäjien keskuudessa nopeasti ennennäkemättömän suosion ja kehittyivät monenlaisiksi uusiksi soittimiksi.

Kuusikielinen peruskitara tunnetaan kaikkialla maailmassa, mutta kielisoitinperheeseen kuuluu myös paikallisia erikoisuuksia, joita harva tuntee, kuten biwa, busuki, gayageum, moodswinger ja pipa. Biwan soitossa käytettävä plektra lienee lajinsa suurin.

Kitaran edelleen jatkuvan suosion syy on se, että näppäiltävä kielisoitin on helppo ottaa haltuun. Toisaalta sen soittaminen tarjoaa loputtomasti haasteita taiturillekin. Kitara on hyvin monipuolinen soitin. Se tunnetaan taidemusiikissa sooloinstrumenttina ja pääinstrumenttina blues-, jazz-, rock- ja metallimusiikissa. Tässä Petteri Sariolan taidonnäyte.

Pienikokoinen ukulele on nykyään erityisen suosittu kitaraperheen jäsen. Nelikielisen pienen soittimen suosion salaisuus lienee sen yksinkertaisuudessa. Se käy niin vasta-alkajalle kuin edistyneemmällekin soittajalle. Ukuleletaituri Jarmo Julkunen esitteli soittimen Ylen aamutv:ssä.

Balalaika on tuttu venäläisestä kansanmusiikista. Siinä on kolme tai kuusi kieltä ja kolmion muotoinen kaikukoppa.

Italiassa 1700-luvulla kehitetty mandoliini on yhtälailla klassisen kuin pelimanni- tai bluegrassmusiikin soitin.

Amerikkalaisesta countrymusiikista tutun banjon juuret ulottuvat Lähi- ja Kaukoitään ja Afrikkaan. Pikkukakkosen Riku ja Rami esittelivät banjon.

Aristoteleen kantapää kutsui musiikkiantropologian emeritusprofessori Timo Leisiön johdattamaan näppäiltävien kielisoitinten monimuotoiseen maailmaan.

Iiron musiikkiluokan kitarajaksossa Iiro Rantala sai apuopettajikseen kitaristit Erja Lyytisen, Alexi Laihon, Juha Torvisen ja Juha Björnisen.

 • Bertsolari yhdistää ja voimaannuttaa baskit

  Kilpalaulanta on baskien omaperäisen kulttuurin kulmakivi.

  Pohjois-Espanjassa Atlantin rannikolla sijaitseva Espanjan itsehallintoalue Baskimaa on omaperäinen sanan kaikissa merkityksissä. Alueen kieli on mahdollisesti viimeinen jäänne Länsi-Euroopassa ennen indoeurooppalaisten kielten leviämistä puhutusta kieliryhmästä. Baskin kieli, eli euskara on alueen kulttuurin säilymisen perusta.

 • Avaruusromua: Kieli, jota emme ymmärrä

  Voiko tekoäly kehittää oman koneiden välisen kielen?

  Koneet kuuntelevat meitä. Ne ymmärtävät meitä yhä paremmin. Koneet myös puhuvat meille. Ne puhuvat tosin vielä melko alkeellisin tavoin, mutta kuinka kauan? Mikä on puhutun kielen rooli yhä elektronisemmaksi ja digitaalisemmaksi muuttuvassa tulevaisuudessa? Oletko kuullut kielestä nimeltä darkvoice? Kielestä, jota me emme ymmärrä. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Teollista kansanmusiikkia

  Onko piano kone? Entä viulu? Tai huilu?

  Me teemme teollista kansanmusiikkia. Industrielle Volksmusik. Näin kuvaili Kraftwerkin toinen perustajajäsen Ralf Hütter yhtyeen musiikkia 1970-luvun alussa. Hän kuvaili maailmaa, joka käyttää koneita. Sivilisaatiota, joka perustuu teknologian kehitykseen. Taidetta, joka käyttää teknologiaa. Musiikkia, jossa soivat koneet. Onko piano kone? Entä viulu? Tai huilu? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Mitä kieltä koirasi ymmärtää parhaiten?

  Koiralle äänenpaino ja eleet ovat tärkeämpiä kuin sanat.

  Lässytätkö ja leperteletkö koirallesi, vai puhutko sille selkeästi artikuloiden? Kumpikaan ei ole väärin. Koira lukee taitavasti äänensävyjä ja ymmärtää lepertelevän ihmisen olevan suopealla tuulella. Toimintaohjeita se ottaa mielellään vastaan selkeällä ja yksiselitteisellä kielellä.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri