Hyppää pääsisältöön

Yle Betadayssa aiheena esineiden internet: “Sopivassa suhteessa foliohattuosastoa ja näkemyksiä teknologian mahdollisuuksista”

Kuvassa käyttöliittymäsuunittelija Alexandra Deschamps-Sonsino
Kuvassa käyttöliittymäsuunittelija Alexandra Deschamps-Sonsino Kuva: Yle / Väinö Vasara Yle Beta,Alexandra Deschamps-Sonsino

Betaday-tapahtuma kokosi lähes 100 esineiden internetistä kiinnostunutta Pasilan studiotalolle. Median käyttäjille voidaan tarjota entistä laadukkaampaa sisältöä asiakastiedon avulla, mutta se edellyttää käyttäjiltä luottamusta.

Liikennevalot, älytelevisiot, kännykät ja miljoonat muut älykkäät laitteet kommunikoivat keskenään ja mittaavat ihmisten käyttäytymistä. Yhdessä nämä laitteet muodostavat esineiden internetin (Internet of things, IoT), jonka tarkoitus on helpottaa ihmisen elämää.

Älylaitteet osana arkea

Samaan aikaan teknologiaan liittyy epävarmuuksia. Mitä sisältöä älykkääseen jääkaappiin tulisi laittaa, jotta se palvelisi käyttäjää parhaiten? Luottaako käyttäjä teknologiaan ja palveluntarjoajaan niin, että hän sallii tietojensa hyödyntämisen?

Betadayn avasi käyttöliittymäsuunnittelija Alexandra Deschamps-Sonsino, jota pidetään esineiden internetin edelläkävijänä. British Telecomille ja BBC:lle konsulttina työskennellyt Deschamps-Sonsino puhui muun muassa älykkäistä laitteista osana arkea, designin merkityksestä sekä siitä, minkälainen työkulttuuri tarvitaan IoT:n kaltaisten teknologioiden tutkimiselle.

Alati muuttuvien teknologioiden liikehdintää on mahdotonta ennustaa pitkälle tulevaisuuteen, joten vaaditaan roimasti uteliaisuutta, jos halutaan pysyä kehityksen kyydissä.

“Asiasta kiinnostuneiden tulisi aktiivisesti pohtia, mitä automaattisten kokemusten maailmassa tapahtuu, miten käsitämme turvallisuuden ja mitä hyvä design oikeasti tarkoittaa”, Deschamps-Sonsino kannusti yleisöä.

Sisältöjä sijainnin perusteella?

Deschamps-Sonsinon esitystä seurasi paneelikeskustelu, johon osallistui Reiman digijohtaja Johanna Sarviharju, Futuricen kehitysvelho Paul Houghton sekä Zyfran toimitusjohtaja Katriina Valli. Paneelia moderoi Yle Areenan palvelupäällikkö Kari Haakana.

Keskustelussa nousi erilaisia ajatuksia siitä, mihin esineiden internetiä voisi hyödyntää. Vallin mukaan esineiden internetin mahdollisuudet liittyvät ennen kaikkea sisältöjen yksilölliseen kohdentamiseen.

“Jos käytät älypuhelinta, niin käytät myös tekoälyä. Jos kuljet esimerkiksi lentokentällä ja avaat lentokentän karttasovelluksen, niin jokainen askeleesi rekisteröidään. Tämän kaltaista tietoa voidaan tietenkin käyttää hyvässä tai pahassa. Mitä tulee mediaan, niin ensimmäinen ajatukseni on: anna minulle personoituja uutisia”, Valli kuulutti.

Deschamps-Sonsino puolestaan toivoisi, että mediat tarjoaisivat sisältöjä sijainnin perusteella.

“Edes Google ei tunnu tietävän, etten puhu suomea, kun avaan läppärini Suomen maaperällä. Tässä ei nyt ole kysymys piiruntarkasta sijainnin määrittämisestä vaan siitä, että jos vaihdan sijaintia, niin median tarjoaja alkaisi tarjota minulle paikallista sisältöä”.

Luottamus nousee isoksi asiaksi

Betadayn päällikkö Anssi Komulainen oli aamupäivän jälkeen tyytyväinen tapahtumaan ja hehkutti keskustelun tasoa.

“Deschamps-Sonsino puhui ihmisläheisesti siitä, miten IoT-maailma tulee meidän kotiympäristöön. Paneelin keskustelu oli aitoa, ei yksinpuhelua. Sopivassa suhteessa foliohattuosastoa ja näkemyksiä teknologian mahdollisuuksista.”

Myös julkisen palvelun rooli nostettiin esille keskusteluissa. Komulaisen mukaan kiinnostava kysymys on, luottavatko ihmiset ennemmin jättimäisiin datayhtiöihin kuten Googleen vaiko julkiseen palveluun tilanteissa, joissa jonkun täytyy pitää huolta ihmisten tiedoista.

“Ilman dataa ihmiset eivät saa niin laadukasta palvelua kuin he odottavat, toisaalta taas datan luovuttaminen tuntuu monesta ahdistavalta”, Komulainen summaa.

Seuraavaksi Yle Beta miettii yhdessä aiheesta kiinnostuneiden kanssa, voisiko esineiden internetistä toteuttaa käytännön kokeilun.

“Pienin askelin edetään, jos koemme, että se on järkevää. Vaikea tosin sanoa, että tämän jälkeen emme kokisi aihetta järkeväksi ja tarpeelliseksi.”

Yle Betan aikaisempiin kokeiluihin voit tutustua Yle Betan blogissa.

Johanna Sarviharjun nimissä ollut sitaatti muokattu Katriina Vallin nimiin. 8.6. 9:20.