Hyppää pääsisältöön

Avara luonto: Kiehtovat hait – salaperäiset kalat ovat tutkijoillekin yhä arvoitus

Haiden täydellinen sopeutuminen eri ympäristöihin on auttanut niitä kehittymään menestyviksi saalistajiksi.
Valkohai Guadeloupen saaristossa Karibianmerellä. Haiden täydellinen sopeutuminen eri ympäristöihin on auttanut niitä kehittymään menestyviksi saalistajiksi. Kuva: Morné Hardenberg/ Atlantic Edge Films Yle TV1,Avra luonto: Kiehtovat hait

TV1 perjantaina 7.12.2018 klo 9.30 - 11.10 (kaksi jaksoa peräkkäin), Areenassa

Hait ovat valtamerten mahtavimpia saalistajia. Ne ovat levittäytyneet kaikkiin meriin, ja eri lajien koko sekä ulkomuoto vaihtelevat suuresti. Pelätyt ja ihaillut hait ovat tutkijoillekin yhä salaperäisiä eläimiä.

Elokuvien luoma mielikuva haista terävähampaisena tappajana elää sitkeästi. Tutkimukset paljastavat lajista aivan uusia piirteitä. Hait ovat paljon muutakin kuin pelkkiä saalistajia. Ne ovat hyvin sosiaalisia eläimiä, pariutumisrituaalit ovat mutkikkaita ja monet hailajit huolehtivat poikasistaan yllättävillä tavoilla. Hait ovat myös taitavia suunnistajia.

BBC:n kaksiosainen luontodokumentti esittelee haiden uskomatonta sopeutumiskykyä, käyttäytymistä sekä lajien merkitystä maailman merissä. Lukijana on Jarmo Heikkinen.

Haiden täydellinen sopeutuminen eri ympäristöihin on auttanut niitä kehittymään menestyviksi saalistajiksi.
Mustapilkkahait kokoontuvat pyydystämään sardelleja Etelä-Afrikan edustalle. Haiden täydellinen sopeutuminen eri ympäristöihin on auttanut niitä kehittymään menestyviksi saalistajiksi. Kuva: Morné Hardenberg/ Atlantic Edge Films Yle TV1,Avara luonto: Kiehtovat hait

Erilaiset elinympäristöt

Valkohai, vasarahai, hietahai, mustapilkkahai, verkkopartahai, makrillihai, holkeri eli jäähai, valkoevähai.

Maailmassa on kaikkiaan 510 eri hailajia. Suurin niistä voi kasvaa jopa 12 metrin mittaiseksi, kun taas pienin mahtuisi ihmisen kämmenelle ja vieläpä loistaa pimeässä.

Haiden täydellinen sopeutuminen eri ympäristöihin on auttanut niitä kehittymään menestyviksi saalistajiksi. Samalla se selittää monien eri hailajien omat erikoispiirteet.

Haiden täydellinen sopeutuminen eri ympäristöihin on auttanut niitä kehittymään menestyviksi saalistajiksi.
Tonnin painoinen valkohai pyydystää merikarhua. Haiden täydellinen sopeutuminen eri ympäristöihin on auttanut niitä kehittymään menestyviksi saalistajiksi. Kuva: Morné Hardenberg/ Atlantic Edge Films Yle TV1,Avara luonto: Kiehtovat hait

Ikiaikainen anatomia

Hait ovat hyvin vanha eläinryhmä. Niitä oli olemassa jo dinosaurusten aikakaudella. Haiden anatomia on osoittautunut niin toimivaksi, että se on pysynyt miltei muuttumattomana jo 400 miljoonaa vuotta.

Haiden käytös vaihtelee suuresti olosuhteiden mukaan. Jokaisella lajilla on omat tapansa viestiä, parveilla, synnyttää tai jopa hoidattaa hampaitaan.

Shark. Tuotanto: BBC, Britannia, 2015. Dokumentit on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2018.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.