Vastapaistettuja rieskoja voi nauttia aamiaisella tai keiton kanssa, iltapalaksi tai wrapeinä.
Rieska on oma muinaispohjoismainen maukas ja ravinteikas leipämme. Sen salaisuus piilee jauhoissa. Panosta laadukkaisiin kotimaisiin jauhoihin.
Ainekset, 12 kappaletta:
- 50 g tuorehiivaa
- 4 dl maitoa
- 4 dl vettä
- 75 g vaaleaa siirappia
- ½ dl sokeria
- 2 tl hirvensarvisuolaa
- ½ tl suolaa
- 300 g vehnäjauhoja
- 200 g ruissihtijauhoa
- 500 g hienoa spelttijauhoa + lisää leipomiseen
- voita tarjoiluun
Tee näin:
- Murenna hiiva kulhoon.
- Lämmitä maito ja vesi 37-asteiseksi, kaada hiivan päälle ja liuota hiiva nesteeseen.
- Sekoita joukkoon siirappi, sokeri, hirvensarvisuola ja suola.
- Lisää vehnäjauho, ruissihtijauho ja spelttijauho vähän kerrallaan. Vaivaa notkeaksi löysäksi taikinaksi.
- Kohota leivinliinan alla 30 minuuttia.
- Jaa taikina 12 palaan.
- Kaulitse palat runsaasti jauhotetulla leivinpöydällä noin 3 mm:n paksuisiksi ympyröiksi. Pistele rieskoja haarukalla.
- Laita uuniin pizzakivi tai uunipelti ja kuumenna uuni 250 asteeseen.
- Paista rieskoja kuumalla pizzakivellä tai uunipellillä noin 2 minuuttia kummaltakin puolelta.
Pidä rieskat leivinliinan alla tarjoiluun asti.
Rieskat maistuvat parhaalta vastapaistettuina voin ja vaikkapa kypsytetyn juuston kanssa.
Lisätietoja:
- Paista rieskat pizzakivellä tai uunipellillä uunissa tai kuivalla paistinpannulla liedellä.
- Rieskat säilyvät pakastettuina mehevinä, kun laitat ne pakastuspusseihin haaleina ja pakastat ne jäähtyneinä.
- Hirvensarvisuola tekee rieskoista kuohkeita, hieman leivinjauheen tavoin.