Hyppää pääsisältöön

Itse tehty ja vastapaistettu maistuu aina parhaalta - kokeile Strömsön rieskoja

Vastapaistettuja rieskoja voi nauttia aamiaisella tai keiton kanssa, iltapalaksi tai wrapeinä.

Rieska on oma muinaispohjoismainen maukas ja ravinteikas leipämme. Sen salaisuus piilee jauhoissa. Panosta laadukkaisiin kotimaisiin jauhoihin.

Ainekset, 12 kappaletta:

  • 50 g tuorehiivaa
  • 4 dl maitoa
  • 4 dl vettä
  • 75 g vaaleaa siirappia
  • ½ dl sokeria
  • 2 tl hirvensarvisuolaa
  • ½ tl suolaa
  • 300 g vehnäjauhoja
  • 200 g ruissihtijauhoa
  • 500 g hienoa spelttijauhoa + lisää leipomiseen
  • voita tarjoiluun

Tee näin:

  1. Murenna hiiva kulhoon.
  2. Lämmitä maito ja vesi 37-asteiseksi, kaada hiivan päälle ja liuota hiiva nesteeseen.
  3. Sekoita joukkoon siirappi, sokeri, hirvensarvisuola ja suola.
  4. Lisää vehnäjauho, ruissihtijauho ja spelttijauho vähän kerrallaan. Vaivaa notkeaksi löysäksi taikinaksi.
  5. Kohota leivinliinan alla 30 minuuttia.
  6. Jaa taikina 12 palaan.
  7. Kaulitse palat runsaasti jauhotetulla leivinpöydällä noin 3 mm:n paksuisiksi ympyröiksi. Pistele rieskoja haarukalla.
  8. Laita uuniin pizzakivi tai uunipelti ja kuumenna uuni 250 asteeseen.
  9. Paista rieskoja kuumalla pizzakivellä tai uunipellillä noin 2 minuuttia kummaltakin puolelta.

Pidä rieskat leivinliinan alla tarjoiluun asti.

Rieskat maistuvat parhaalta vastapaistettuina voin ja vaikkapa kypsytetyn juuston kanssa.

Juuri paistetut rieskat leivinliinan alla
Juuri paistetut rieskat leivinliinan alla Kuva: Yle / Carina Ahlskog Tunnbröd,leipä,leipominen,Paul Svensson,Strömsö (tv-ohjelma)

Lisätietoja:

  • Paista rieskat pizzakivellä tai uunipellillä uunissa tai kuivalla paistinpannulla liedellä.
  • Rieskat säilyvät pakastettuina mehevinä, kun laitat ne pakastuspusseihin haaleina ja pakastat ne jäähtyneinä.
  • Hirvensarvisuola tekee rieskoista kuohkeita, hieman leivinjauheen tavoin.

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa