Hyppää pääsisältöön

Luottomies saa jatkoa – elokuvaohjaaja Jalmari Helander tykästyi sarjaan ja ohjaa toisen tuotantokauden

Luottomiehen Juhis (Kari Ketonen) ja Tommi (Antti Luusuaniemi) seisovat vierekkäin vaaleaan autoon nojaten kotipihassaan katsoen kameraan.
Luottomiehen Juhis (Kari Ketonen) ja Tommi (Antti Luusuaniemi) seisovat vierekkäin vaaleaan autoon nojaten kotipihassaan katsoen kameraan. Kuva: Yle / Johanna Kannasmaa Luottomies,Antti Luusuaniemi,Kari Ketonen

Luottomies 2 tulossa joulukuussa 2018! Kiusallisten tilanteiden miehet Tommi ja Juhis tulevat koheltamaan toiset kahdeksan jaksoa. Luottomiehen Jouluspesiaalin ohjaaja Jalmari Helander tykästyi sarjaan, ja lähti ohjaamaan toisen tuotantokauden kokonaan. Mitä on luvassa?

Luvassa on toiminnallisia jaksoja, joista jokainen on erilainen. Edelleen naapureina Alametsäläntiellä asuvat kaverukset kohtaavat arkisia ongelmia, joista muodostuu Tommin (Antti Luusuaniemi) ja Juhiksen (Kari Ketonen) käsissä h*lvetin paljon isompia, kuin mitä ne muuten olisivat olleet. Tommi joutuu esimerkiksi harjoittelemaan itsepuolustusta, koska tuntee olonsa uhatuksi kaupan parkkipaikalla ärhentelevän autoilijan takia. Juhis puolestaan lupautuu vartioimaan Tommin ja Harrietin (Maria Ylipää) asuntoa loman ajan murtovarkaiden varalta. Toisessa jaksossa naapurukset päätyvät lastenvahdeiksi ja kadottavat hoidokkinsa.

Jalmari Helander seisoo punaisen rapatun seinän edessä ja katsoo kameraan.
Jalmari Helander ohjaa Luottomiehen koomisen toisen tuotantokauden. Jalmari Helander seisoo punaisen rapatun seinän edessä ja katsoo kameraan. Kuva: Yle / Inka Hannonen Jalmari Helander,Luottomies
Tommi istuu autossa valkoisiin vaatteisiin suojautuneena, Juhis kurottaa sisään avonaisesta ikkunasta.
Tommi on polttanut ihonsa auringossa pahasti. Juhiksen kaapista löytyy tähänkin lääke. Tommi istuu autossa valkoisiin vaatteisiin suojautuneena, Juhis kurottaa sisään avonaisesta ikkunasta. Kuva: Yle Luottomies,yle draama
On ollut todella hienoa tehdä töitä suomeksi, ja se on yksi tärkeimmistä syistä, miksi lähdin tekemään Luottomiestä.― Ohjaaja Jalmari Helander

Käsikirjoituksesta vastaavat edelleen päänäyttelijät Antti Luusuaniemi ja Kari Ketonen, mutta kuvaustilanteissa kohtauksia on kehitetty yhdessä ohjaaja Jalmari Helanderin kanssa. Helander tunnetaan elokuvaohjaaja ja hänen tunnetuimpia töitään ovat Rare Export sekä Big Game. Helander ei ollut ajatellut ohjaavansa TV-sarjaa, mutta tykästyi Luottomieheen ja aikataulukin natsasi – Luottomiehestä tulee TV-sarjojen saralla Helanderin ensimmäinen.

– Yllätyin, miten hyvä ensimmäinen kausi oli, Helander kiittelee hyviä kohtauksia ja meininkiä.

Luottomies jäi sen verran positiivisesti Helanderin mieleen, että hän kiinnostui toisen kauden ohjaamisesta. Alun perin hänen oli tarkoitus tehdä vain Luottomiehen Jouluspesiaali, mutta kuullessaan, että sarjaa tehdään lisää, hän lähti mielellään mukaan. Parhaita puolia Luottomiehessä on Helanderin mukaan lyhytkestoinen konsepti, sillä tarinajuonia ei tarvitse rakentaa pitkään vaan päästään suoraan asiaan. Suurimpana houkuttimena hän pitää sitä, että pääsi tekemään suomalaisten näyttelijöiden kanssa töitä.

– On ollut todella hienoa tehdä töitä suomeksi, ja se on yksi tärkeimmistä syistä, miksi lähdin tekemään Luottomiestä, Helander iloitsee.

Helander on saanut vapaat kädet erityisesti Luottomiehen visuaalisen puolen suunnittelussa ja hänen elokuvataustansa tulee näkymään myös Luottomiehessä:

– Kamera liikkuu paljon; meillä on koko ajan rata käytössä ja pyrimme dynaamiseen meininkiin.

Sarjan peruskonsepti on siis ennallaan, mutta kuvakerronnallisesti sarja tulee näyttämään erilaiselta kuin edeltävä, Lauri Nurksen ohjaama ensimmäinen tuotantokausi.

Luottomies kuvattiin kesällä 2018, minkä jälkeen ohjaajan työ ei pääty vaan kaikki materiaali käytiin läpi leikkaajan kanssa, kun jaksojen versioita työstettiin. Helander siirtyi Luottomiehen jälkeen tekemään uutta elokuvaa, jota hän on työstänyt jo useamman vuoden. Tulevasta elokuvasta tulemme kuulemaan lisää myöhemmin.

Luottomiehen uutta tuotantokautta pääsemme katsomaan 26.12.2018!

Luottomiehen ensimmäinen kausi ikuisesti Areenassa ja joulusta pääset nauttimaan vuoden ympäri Helanderin ohjaaman Jouluspesiaalin voimin.

Tommi ja Juhis aurinkoisella pihalla harjoittelemassa itsepuolustusta.
Helanderin action-elokuvatausta näkyy Luottomiehen toisessa tuotantokaudessa. Tommi ja Juhis aurinkoisella pihalla harjoittelemassa itsepuolustusta. Kuva: Yle Luottomies,yle draama

Artikkeliin päivitetty uudet kuvat ja julkaisupäivämäärä 3.12.2018.

Keskustele