Hyppää pääsisältöön

Nettiä ikä kaikki -haaste on käynnissä: Opeta läheiselle helppo digitaito!

Digitaitojen opettamista älypuhelimella ikäihmiselle.
Nettiä ikä kaikki -haastekampanja haluaa saada kaikki kynnelle kykenevät mukaan verkkoon. Digitaitojen opettamista älypuhelimella ikäihmiselle. Kuva: Ilmari Fabritius Nettiä ikä kaikki,vanhukset,digitalisaatio

Nettiä ikä kaikki -kampanja haastaa kaikki suomalaiset auttamaan niitä, jotka ovat vaarassa pudota digikelkasta. Opeta vanhemmillesi, isovanhemmillesi tai vaikka naapurillesi arkea helpottava digitaito ja kirjatkaa se yhdessä kampanjan haastesivulle 9.9. mennessä.

Ilman verkkoa ja digitaitoja nyky-yhteiskunnassa eläminen on hankalaa ja usein myös kallista: Lentolippujen ostaminen on vaikeaa, pankin tiskillä maksaminen maksaa maltaita, Yle Areenan ohjelmat jäävät näkemättä ja kuulematta.

Yle haluaa Nettiä ikä kaikki -haasteen avulla tarjota apua digitaitojen opetteluun ja tuoda läheisten jo nyt antaman digiavun näkyväksi.

Haastesivulta löytyy neljä helppoa ja arjen kannalta hyödyllistä tehtävää:

Voitte myös valita opeteltavan digitaidon itse.

Ota siis kännykkä, tabletti tai kannettava tietokone matkaan ja lähde vanhempiesi, isovanhempiesi tai vaikka naapurisi luo ja näytä, miten homma toimii! Jos kaipaat lisäapua digitaidon opettamiseen, haasteen sivuilta löydät ohjeet videolla ja kirjallisena.

Kun olet opettanut taidon, käy lisäämässä se haastepottiin. Voit kirjata myös aikaisemmin antamasi avun haasteeseen. Tehdään apu näkyväksi.

Jopa miljoonalla suomalaisella on heikot digitaidot

Apua kyllä tarvitaan.

“Aikuisten Pisa-tutkimus" nosti vuonna 2013 esiin isoja huolenaiheita suomalaisten digitaidoista. Vaikka suomalaiset olivat digitaidoiltaan toisena 24 maan joukossa, melkein viidesosalta puuttuivat kokonaan perustason digitaidot - kaikki eivät edes osanneet käyttää tietokonetta tutkimukseen osallistumiseen. Viisi vuotta myöhemmin Yle Uutiset arvioi, että ainakin miljoona suomalaista katselee edelleen digiloikkaa enemmän tai vähemmän syrjästä.

Digitaitojen puute koskee erityisesti iäkkäimpiä kansalaisia. Tilastokeskuksen luvut loppuvat 89-vuotiaisiin, mutta niistä voi päätellä, että kaikista yli 75-vuotiaista yli 300 000 ihmistä ei asioi internetissä.

Ikäihmiset haluavat opastusta verkkoasiointiin mieluiten omassa kodissaan.
― Ikäteknologiakeskuksen tutkimus

Iso osa suomalaista auttaa läheisiään verkko- ja digitaidoissa

Jo nyt suomalaiset auttavat läheisiään, eli apua annetaan.

Ylen tuore kysely kertoo, että neljä viidestä 35-65-vuotiaasta auttaa jotain aikuista läheistään verkko- ja digitaitojen kanssa. Joka viides auttaa viikottain tai useammin, lähes puolet kuukausittain tai sitä useammin.

Läheisten lisäksi myös kirjastot, lukuisat järjestöt, julkiset toimijat ja monet yritykset tarjoavat digitukea ihmiseltä ihmiselle.

Kansalaisneuvonta-palvelusta voi kysyä tietoa opastuspaikoista ilman nettiyhteyttä puhelinnumerosta 0295 000.

Täältä netistä apua löytyy runsaasti. Esimerkiksi näistä voi aloittaa:

  • Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf on tehnyt vaikuttavan kokoelman ohjeita ja apua ikäihmisille. Niitä voivat muutkin käyttää.
  • SeniorSurfin nettikartasta voi etsiä digiopastusta oman asuinpaikkansa läheltä.
  • Jos kaipaat itse apua omiin perustaitoihisi, tutustu Yle Oppimisen Digitreeneihin. Pakettiin kuuluu kaksi digitaitotestiä sekä kymmenittäin ohjeita, vinkkejä ja visoja.

Pidetään kaikki sukupolvet yhdessä verkossa!

Haaste on auki ma 13.8 - su 9.9.2018.

Nettiä ikä kaikki -kampanjan suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Kaipaatko lisätietoja? Haluatko tehdä enemmän? Ota yhteyttä sähköpostitse NIK@yle.fi.

Muokkaukset: 13.8. Otsikkoa ja tekstiä muokattu ennakkojutusta kampanja-aikaan sopivaksi.

Keskustele