Kesäkuun 7.-8. päivinä Sibelius ihailee omenankukkia, pelkää kuolemaa ja säveltää kuudetta sinfoniaansa. #musiikinkevät1918
Kesäkuun alkupuolella säveltäjä Jean Sibelius työskenteli kotonaan Ainolassa kuudennen sinfoniansa parissa. Päiväkirjassaan hän viittasi myös vireillä olleisiin viidenteen ja seitsemänteen sinfoniaansa.
Tuttujen säveltäjien, Toivon Kuulan ja Richard Faltinin äskeiset kuolemantapaukset painoivat yhä Sibeliuksen mieltä.
Sibelius kirjoitti kiusaantuneensa Rolf Lagerborgin artikkelista Psykoanalyysi taiteen filosofiassa. Sibelius-tutkija Fabian Dahlströmin mukaan kiusaantumisen aiheutti ehkä seuraava Lagerborgin väite:
”Mutta täysin varmaa on, että taiteilijan hienostunut hermorakenne on alttiimpi järkkymiselle kuin muiden. Tämä pohjautuu muun muassa siihen, että taiteilija pakenee mielikuvitukseensa: hänen sielunelämästään, hänen taiteestaan itsessään tulee hänelle tavoite, joka hyvittää hänelle sietämättömät koettelemukset ja vastoinkäymiset. Taiteensa avulla hän välttää neuroosin, sen avulla hän tyydyttää levottoman elämänhalunsa, pääsee eroon estoisuudesta ja sisäisistä konflikteista, vapautuu ja rauhoittuu.”

”Pelkään että kuolen ennen kuin sinfoniat ovat valmiit. Sanotaan: ”ei kaksi kolmatta”. Kuula, Faltin ja ?.
Kiusaantunut Rolf Lagerborgin Finsk Tidskriftissä olleesta artikkelista joka käsitteli Freudin teoriaa. Masentavaa minulle säveltäjänä. He eivät oivalla että sinfonikon pyrkimys: määrätä lakeja ikuisuuden sävelille on jotain suurempaa kuin ”kaatua kuninkaan ja maan puolesta” – siihen pystyvät monet, istuttaa perunoita ja olla ”hyödyksi” – siihen pystyvät vielä useammat.
Työ jatkuu edelleen: VI, I
Päivä kesäinen.”
”Päivä ihana!
Omenankukkia.
Tekeillä ollut VI.I. Ja kärsin sydämeni pohjasta. Mistä tulee tämä sielunjännitys ja tuska kun taon säveliäni? Tämä ”pakko”! On kirjoitettava vain täyttä totta. Ilman kompromisseja.”
Seuraa Jean Sibeliuksen päiväkirjaa keväällä 1918 ja lue mitä hän kirjoittaa seuraavaksi 9. kesäkuuta.
Lähteet
Dahlström, Fabian (toim.): Jean Sibelius. Päiväkirja 1909–1944, suom. Juha Saikkonen ja Arja Gothoni, Svenska litteratursällskapet i Finland. Porvoo 2015.
Salmenhaara, Erkki: Jean Sibelius. Tammi. Helsinki 1984.
Sirén, Vesa: Aina poltti sikaria. Jean Sibelius aikalaisten silmin. Otava. Keuruu 2000.
Tawaststjerna, Erik: Jean Sibelius 4. Otava. Keuruu 1978.
Katsele & Kuuntele
Yle Areena Sibelius, Jean: Sinfonia nro 5. Radion sinfoniaorkesteri joht. Hannu Lintu.
Yle Areena Sibelius, Jean: Sinfonia nro 6. Radion sinfoniaorkesteri joht. Hannu Lintu.
Yle Areena Sibelius, Jean: Sinfonia nro 7. Radion sinfoniaorkesteri joht. Hannu Lintu.
Linkit
Ylen verkkoartikkelikokoelma Haluatko ymmärtää mitä Suomessa oikein tapahtui vuonna 1918?