Hyppää pääsisältöön

Strömsön puutarhailta houkutteli 2 000 kävijää

Trädgårdskväll på Strömsö.
Trädgårdskväll på Strömsö. Kuva: Siv Wester puutarhat

Noin 2 000 innokasta puutarhaharrastajaa kokoontui Strömsön puutarhailtaan torstaina. Osasimme toki odottaa, että ihmisiä tulee, mutta yllätyimme silti näin suuresta joukosta iloisia kävijöitä, sanoo Camilla Forsén-Ström.

Torstaina pidetty Strömsön puutarhailta järjestettiin nyt toista kertaa. Vaikka aikaisemmin päivällä oli sateen uhka, sää pysyi poutaisena koko illan, ja Strömsössä vilisi innokkaita kävijöitä.

Forsén-Ström oli hyvin tyytyväinen iltaan.

- Osasimme toki odottaa, että ihmisiä tulee, mutta yllätyimme silti näin suuresta joukosta. Sää näytti sateiselta ja tuuliselta, mutta selkeni iltaa kohti, ja vaikuttaa siltä, että puutarhaharrastajat kestävät kaikenlaisia säitä.

Forsén-Ström sanoo, että viime vuodesta on opittu paljon.

- Sitä viisastuu joka kerrasta. Viime vuonna halusimme olla kaikki lähellä toisiamme, mutta tänä vuonna käytimme aluetta paremmin hyväksi ja hajaannuimme.

Trädgårdskväll på Strömsö
Camilla Forsén-Ström oli tyytyväinen iltaan. Trädgårdskväll på Strömsö Kuva: Yle/Markus Bergfors Strömsö,Camilla Forsén-Ström

"Kanihyppy on hyväksi sekä kanille että omistajalle"

Ihastuneimpia kasveihin olivat ehkä ruotsinkielisen Pohjanmaan 4H:n Österbottens kaninhoppare -kerhon kanit.

Jenni Kanerva on yksi jäsenistä, ja hänellä on neljä kania, joiden kanssa hän harjoittelee.

- Kanihyppy on hyväksi sekä kanille että omistajalle. Kumpikin saa liikuntaa. Harrastus on myös helppo aloittaa, sillä harjoittelun voi aloittaa maitopurkkia esteenä käyttäen. Niin minä aloitin, hän kertoo.

Trädgårdskväll på Strömsö
Jenni Kanerva hyppää esteen yli kaninsa Miloun kanssa. Trädgårdskväll på Strömsö Kuva: Yle/Markus Bergfors Strömsö (tv-ohjelma)
Jim testar på kaninhoppning.
Jim Björni kokeili myös kanihyppyä. Jim testar på kaninhoppning. Kuva: Yle/Siv Wester Strömsö (tv-ohjelma)

Myös niille joilla ei ole viherpeukaloa

Jonas Sundströmiä, Strömsössä syksyllä aloittanutta juontajaa, hermostutti hiukan aluksi.

- Tein ensimmäistä kertaa suoraa lähetystä, joten olin aluksi vähän hermostunut, mutta sitten rentouduin.

- Vieraat olivat hyvin mielenkiintoisia. Vaikka minulla ei ole viherpeukaloa, sain silti irti jotain ja innostuin. Ilta sopii muillekin kuin puutarhaharrastajille.

Jonas och tuppen Kokos.
Jonas Sundström Kokos-kukon kanssa. Jonas och tuppen Kokos. Kuva: Yle/SIV WESTER Strömsö,Jonas Sundström
Trädgårdskväll på Strömsö
Sven-Erik Syrén, Agneta Ståhl ja Ole Ståhl pitävät sekä Strömsöstä että puutarhoista. Trädgårdskväll på Strömsö Kuva: Yle/Markus Bergfors Strömsö

Taimikirpputori oli suosittu tänäkin vuonna

Taimikirpputori oli puutarhaillan aikana suosittu piste, josta kävijät saivat tehdä kukka- ja yrttilöytöjä.

Plantloppis på trädgårdskvällen.
Taimikirpputori. Plantloppis på trädgårdskvällen. Kuva: Yle/Siv Wester Strömsö

Ingmar Lindqvist myi muun muassa ruusuja ja perennoja. Hän sanoo, että ihmiset haluavat usein kukkivia ruusuja, mutta hän suosittelee ruusujen ostamista nupullaan, niin ne kestävät kauemmin.

- Sitten pitää myös varmistaa, että valittu ruusu juurtuu kunnolla, että se säilyy hengissä.

Ingmarin lapsenlapset Rufus ja Renée Lindqvist myyvät myös kumpikin ruusua, jolle ovat antaneet itse nimen. Ne ovat uutta lajiketta, jonka isoisä Ingmar on jalostanut.

Ei ole kovin tavallista, että nuoret ovat kiinnostuneet puutarhasta, mutta Rufus ja Renée ovat innostuneet isoisän ansiosta.

- Kesäpaikkamme on yhtä suurta puutarhaa, joten olemme kasvaneet sen kanssa, Rufus sanoo.

Trädgårdskväll på Strömsö
Renée ja Rufus Lindqvist ovat saaneet kumpikin antaa nimen omalle ruusulle, jonka isoisä Ingmar on jalostanut. Trädgårdskväll på Strömsö Kuva: Yle/Markus Bergfors Strömsö
Trädgårdskväll på Strömsö
Emil Lindroos ja Elin Jungar ovat löytäneet tomaatintaimia, parsakaalia ja erinäisiä yrttejä. He eivät ole aiemmin olleet erityisen kiinnostuneita puutarhasta mutta aikovat nyt kokeilla parvekeviljelyä. Trädgårdskväll på Strömsö Kuva: Yle/Markus Bergfors Strömsö

”Kuka tahansa voi alkaa mehiläistarhuriksi”

Hiukan ruusuja harvinaisempi lisä puutarhassa ovat mehiläispesät, vaikka kukat tarvitsevat mehiläisiä.

Marianne ja Sven-Olof Ohlsson pitävät nykyisin noin 100 pesän mehiläistarhaa, aikaisemmin pesiä oli puolet enemmän.

Marianne sanoo, että kuka tahansa voi aloittaa pienimuotoisen mehiläistarhauksen yhdellä tai kahdella pesällä.

- On kuitenkin hyvä testata etukäteen, ettei ole allerginen, mutta kun se on varmistettu, aloittaminen ei ole ollenkaan vaikeaa. Pitää vain rohkaistua, ja joltakulta mehiläistarhurilta voi saada vähän opetusta ennen kuin aloittaa.

Trädgårdskväll på Strömsö
Sven-Olof ja Marianne Ohlsson kertovat mehiläistarhauksesta. Trädgårdskväll på Strömsö Kuva: Yle/Markus Bergfors Strömsö

Romutaidetta, jossa on sanoma

Puutarhailta kutsui mukaan myös Mathias Nystrandin romutaiteineen. Mathias aloitti romun keräilyn jo lapsena ja alkoi sitten tehdä siitä taidetta.

Trädgårdskväll på Strömsö.
Sandra Linjamaa, Hanna Suominen ja Jaime Pereira kokeilevat, miten Nystrandin romutaide soi. Trädgårdskväll på Strömsö. Kuva: Yle/Markus Bergfors Strömsö

Mathias pitää romun estetiikasta, mutta hänen taiteessaan on myös sanoma.

- Yhä enemmän tavaraa joutuu nykyisin romuksi. Massatuotanto on aika uusi ilmiö, jos ajatellaan ihmisen historiaa. Vasta viimeisten sadan vuoden aikana on alettu heittää pois näin paljon tavaraa.

- Pidän ajatuksesta, etten osta paljon tavaraa, romutaiteesta tulee silloin mielenilmaus. Se on kepeä tapa tuoda julki vakavampi sanoma.

Strömsö

Strömsö Instagramissa

Ruudussa