Hyppää pääsisältöön

Tee ihastuttavat puutarhakilvet muistin ja aistien iloksi

Sen voi tunnustaa heti. Muisti on lyhyt. Ei ole helppoa muistaa, mitä istutti puutarhaan viime kesänä. Ellei sitten tee pieniä kilpiä muistin tueksi.

Kilvet on tehty vanhoista aseteista ja tarjottimesta. Pian on valmis kattaus!

Tarvikkeet:

  • posliinitussi
  • puukeppejä
  • pora
  • kiinnitysmassaa
  • valkoista metalliväriä
  • sivellin

Jo nimet Owen kukkapenkissä saavat minut hyvälle tuulelle: jaloangervo, lehtoängelmä, isotähtiputki. Vain muutamia mainitakseni.

Ihania nimiä, jotka näyttävät kauniilta kirjoitettuna ja jotka sopivat hyvin vanhoihin erilaisiin posliiniasetteihin. Posliinitusseja on monenvärisiä, joten värin voi valita tyyliin sopivaksi.

Textning med tusch på porslinstallrik.
Tekstaa posliinitussilla haluamallasi värillä ja tyylillä. Textning med tusch på porslinstallrik. Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,kalligrafia

Kun tekstit ovat valmiit, lautaset saavat kuivua muutaman tunnin, ennen kuin karkaiset niitä ihan tavallisessa uunissa 160 asteessa 90 minuuttia.

Kiinnitä lautaset pohjamaalattuihin puukeppeihin, mukauta keppien pituus kasvien korkeuteen. Käytin kiinnitysmassaa, mikä on yksinkertaisempaa ja käy nopeammin kuin posliinin poraaminen.

Tallrikar med upphängningsståltråden fäst i häftmassa.
Rautalanka kiinnitetään kiinnitysmassaan. Tallrikar med upphängningsståltråden fäst i häftmassa. Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,Sinitarra,käsityö,askartelu

Kiinnitä rautalanka kahteen kiinnitysmassatäplään. Mukauta lautasen kokoon, mutta jätä täplien väliin muutama sentti. Poraa puukeppiin kaksi reikää, joiden väli on sama.
Hål borras i träpinne.
Poraa puukeppeihin reiät rautalankaa varten. Hål borras i träpinne. Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,askartelu

Kun kiinnitysmassa on kuivunut, pujota rautalanka reikiin ja kiinnitä lautanen keppiin.

Kartta istutuksista on hyvä vaihtoehto tai täydentää kilpiä. Jos kukkalajikkeita on monia, voit merkitä ne numeroin ja kirjoittaa nimet reunoille.

Opettelin Owen kukkapenkin lajikkeet tarjottimen avulla, johon piirsin kukkapenkin muodon ja kukkalajikkeiden sijoittelun. Tein ensin mallin lyijykynällä ja sitten kapealla siveltimellä ja metallivärillä.

En karta över planteringen.
Kartta istutuksista. En karta över planteringen. Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,tarjotin,kartat,puutarhakasvit
Kukkapenkki ja puutarhakilvet
Kukkapenkki ja puutarhakilvet Kuva: Yle/Strömsö/Monica Storm lautaset (astiat),tarjotin,posliini,Bedding