Hyppää pääsisältöön

Miljoonia euroja Nuorisosäätiön rahoja kateissa – säätiön johto teki asiasta tutkintapyynnön

Perttu Nousiainen ja Aki Haaro, Nuorisosäätiö
Nuorisosäätiön entisiä johtajia Perttu Nousiaista (vas.) ja Aki Haaroa epäillään lahjusten ottamisesta. Nyt Nuorisosäätiö on tehnyt kaksikosta tutkintapyynnön poliisille muihin taloudellisiin epäselvyyksiin liittyen. Perttu Nousiainen ja Aki Haaro, Nuorisosäätiö Kuva: Yle MOT ja Markku Ulander / Lehtikuva MOT,Nuorisosäätiö,Perttu Nousiainen

Nuorisosäätiön Viron-sijoituksien yhteydessä on hävinnyt useita miljoonia euroja. Nuorisosäätiö on pyytänyt poliisia selvittämään potkut saaneen entisen johtokaksikon toimintaa ja kadonneiden rahojen kohtaloa.

Nuorisosäätiö on pyytänyt Helsingin poliisia selvittämään säätiön entisten johtajien tekemiä liiketoimia Virossa.

MOT:n tietojen mukaan Nuorisosäätiön Viron-toimiin liittyviä varoja on kateissa jopa useita miljoonia euroja.

Nuorisosäätiön operatiivinen johtaja Joni Lappalainen vahvistaa MOT:lle, että säätiö on ollut yhteydessä poliisiin.

Poliisin esitutkinnan ollessa kesken Lappalainen tai Nuorisosäätiön hallituksen jäsenet eivät halua kommentoida tapauksen yksityiskohtia.

Nuorisosäätiön edellisen johtajakaksikon Aki Haaron ja Perttu Nousiaisen valtakauden aikana säätiö teki Viroon kymmenien miljoonien eurojen arvoiset sijoitukset.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen vaatimuksesta Nuorisosäätiö joutui luopumaan Viron-toiminnoistaan.

Nuorisosäätiö käynnisti Viron-bisneksensä nyt jo potkut saaneen johtajakaksikon aikakaudella.

Aki Haaro ja Perttu Nousiainen saivat potkut keväällä sen jälkeen, kun MOT ja Suomen Kuvalehti olivat kertoneet poliisin selvittelevän heidän saamiaan rahoja ja toimintaa.

MOT ei tavoittanut kaksikkoa kommenttia varten.

Infografiikka
Infografiikka Kuva: Camilla Arjasmaa / Yle Nuorisosäätiö,MOT

Nuorisosäätiön liikekumppanista rahanpesuilmoitus

Aki Haaro ja Perttu Nousiainen jatkoivat Nuorisosäätiön kannalta kyseenalaisten liiketoimien tekoa aina potkuihinsa saakka.

Nuorisosäätiö on saanut kahdenkymmenen miljoonan euron rahoituspaketin Puolasta. Sitä on ollut järjestämässä puolalainen kiinteistökehitysyhtiö, jonka kanssa Nuorisosäätiö on tehnyt suuria kiinteistökauppoja Suomessa ja Virossa.

MOT:n selvitys paljastaa Nuorisosäätiön kauppojen takaa löytyvän laajan liikemiesten, rahavirtojen, konsulttipalkkioiden ja yhtiöiden verkoston, joka on herättänyt kiinnostusta myös viranomaisissa.

Puolalaisesta kiinteistökehitysyhtiöstä on MOT:n tietojen mukaan tehty Keskusrikospoliisille ilmoitus mahdollisesta rahanpesusta. Ilmoitus liittyy puolalaisen yhtiön rahaliikenteeseen, jota MOT on selvittänyt.

Keskusrikospoliisi ei kommentoinut asiaa MOT:lle mitenkään.

MOT:n tietojen mukaan rahanpesuilmoituksesta ja sen pohjalta tehdyistä esiselvittelyistä on kuitenkin ilmoitettu Helsingin poliisille. Se tutkii Haaroon ja Nousiaiseen liittyviä rikosepäilyjä.

Esitutkinnan ollessa kesken Helsingin poliisi ei kommentoi tapausta.

Puolalaisen Icon-yhtiön edustaja sanoi MOT:lle, ettei yhtiö ole tietoinen rahanpesuilmoituksesta. Iconin mukaan poliisi ei myöskään ole ollut yhteydessä yhtiön edustajiin.

MOT:n tietojen mukaan puolalaisia ei epäillä tällä hetkellä rikoksista.

Nuorisosäätiön toimisto Helsingissä
Nuorisosäätiö on käynnistänyt laajoja toimenpiteitä, joissa selvitetään entisen johtajakaksikon aikaisia liiketoimia. Nuorisosäätiön toimisto Helsingissä Kuva: Riikka Kurki / Yle Nuorisosäätiö,MOT,Hiihtäjäntie 7

Kerrostalo Helsingissä ja merenrantatontti Virossa

Nuorisosäätiö on tehnyt puolalaisten kanssa kolme merkittävää liiketoimea viimeisen vuoden aikana. Syksyllä 2017 Nuorisosäätiö osti puolalaisilta sijoittajilta kerrostalon Helsingin Kampissa.

MOT:n haastattelemien asiantuntijoiden mielestä Nuorisosäätiö maksoi kohteesta selvästi ylihintaa.

Virossa Nuorisosäätiö oli taas myyjän roolissa. Puolalaiset kiinteistösijoittajat ostivat Nuorisosäätiöltä noin kymmenen miljoonan euron arvoisen merenrantatontin huhtikuussa 2018. Nuorisosäätiö oli ehtinyt omistaa tontin vain muutamia kuukausia.

Icon-kiinteistökehitysyhtiö on järjestänyt rahoitusvaikeuksista kärsineelle Nuorisosäätiölle 20 miljoonan euron lainan Puolasta.

Liiketoimista sopivat lahjusepäilyn takia Nuorisosäätiöstä potkut saaneet toimitusjohtaja Aki Haaro ja entinen hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen.

Nuorisosäätiön ex-johto lahjustutkinnan keskiössä

  • Helsingin poliisi tutkii talousrikoskokonaisuutta, jossa Nuorisosäätiön entistä toimitusjohtaja Aki Haaroa ja entistä hallituksen puheenjohtajaa Perttu Nousiaista epäillään lahjusten ottamisesta.
  • Lahjusrahojen epäillään olevan peräisin lahtelaiselta rakennusliikkeeltä Salpausselän Rakentajilta.
  • Rakennusliikkeen entisiä johtajia epäillään muun muassa törkeistä veropetoksista, törkeistä kirjanpitorikoksista ja lahjonnasta elinkeinotoiminnasta.
  • Aki Haaro ja Perttu Nousiainen ovat jättäneet Nuorisosäätiön lahjusepäilyjen tultua julkisiksi.

Konsulttipalkkioita virolaiseen pöytälaatikkoyhtiöön

Puolalaisen kiinteistökehitysyhtiön edustajana Suomessa on toiminut rikoksista tuomittu suomalainen liikemies. Sama liikemies on tehnyt kiinteistöalan konsulttitöitä myös Nuorisosäätiölle.

MOT:n tietojen mukaan liikemiehelle on maksettu useiden satojen tuhansien eurojen konsulttipalkkiot virolaiseen pöytälaatikkoyhtiöön. MOT:lle mies kertoi, että konsulttipalkkioiden maksuun ei liity mitään epätavallista.

Poliisia tieto konsulttipalkkioista on kiinnostanut. Nuorisosäätiön entisten johtajien lahjustutkinnassa selvitetään erityisesti Viroon maksettuja konsulttipalkkioita, joita poliisi epäilee tekaistuksi.

Puolalaisen Icon-yhtiön edustajan mukaan palkkiot maksettiin Viroon suomalaisen liikemiehen pyynnöstä. Iconin mukaan maksut ovat perusteltuja, eikä niihin liity mitään kyseenalaista.

Rakennus osoitteessa Lastenkodinkatu 5, Helsinki
Rahoitusvaikeuksista kärsinyt Nuorisosäätiö osti syksyllä 2017 kokonaisen kerrostalon Helsingin Kampista. Rahat kauppaan tulivat Puolasta. Rakennus osoitteessa Lastenkodinkatu 5, Helsinki Kuva: Riikka Kurki / Yle MOT,Nuorisosäätiö,Kamppi,Lastenkodinkatu

Nuorisosäätiö: Sotkut selvitetään

Lahjusepäilyn tultua julki Nuorisosäätiö on kommentoinut tapausta vain niukasti julkisuudessa. Nuorisosäätiössä on kuitenkin aloitettu useita sisäisiä selvityksiä ja muutettu toimintatapoja.

Säätiö aikoo tehdä myös tiivistä yhteistyötä viranomaisten kanssa.

Haaron ja Nousiaisen aikakaudella on tehty useita Nuorisosäätiön kannalta haitallisia liiketoimia. Osa näitä on tehty Nuorisosäätiön hallitukselta salaa.

– Viime vuosina on tehty Nuorisosäätiön toimintatarkoituksen vastaisia ja säätiön talouden kannalta haitallisia sopimuksia, sanoo Nuorisosäätiön operatiivinen johtaja Joni Lappalainen MOT:lle.

Nuorisosäätiö etsii uutta toimitusjohtajaa, minkä lisäksi sen hallitukseen on tulossa muutoksia.

– Nuorisosäätiö on yhteiskuntavastuullinen toimija. Edellisen johdon aikana Nuorisosäätiö ei kuitenkaan ole toiminut sillä tavoin, kuin sen pitäisi, Lappalainen sanoo.

Lue myös MOT:n laaja selvitys Nuorisosäätiön Viron-bisneksistä sekä liiketoimista puolalais­ten sijoittajien kanssa.

Nuorisosäätiö

Kommentit