Hyppää pääsisältöön

Viikon 24 vinkit: jalkapallon MM-kisat sekä liuta uusia sarjoja ja tuotantokausia!

Mies ja nainen seisovat oven edessä pyssyt ja taskulamput käsissä.
The Tunnel alkaa Yle Areenassa perjantaina! Mies ja nainen seisovat oven edessä pyssyt ja taskulamput käsissä. Kuva: Jessica Forde The Tunnel

Viikolla 24 saadaan nauttia sarjauutuuksista! Osana Areenan reality-kesää alkaa maanantaina Hayley ja käyttöohje elämään, jossa rääväsuinen BBC3:n realitytähti ja puhelinkeskuksen tea lady Hayley Pearce tutustuu parikymppisten nuorten elämää liippaaviin asioihin. KulttuuriCocktailissa sukelletaan suomalaiseen nykysarjakuvaan dokumenttisarjassa, joka nostaa esiin kotimaisen taidesarjakuvan kärkinimet. Loppuviikosta päästään uuden dekkarisarjan pariin, kun Silta-sarjan brittiläis-ranskalaisen version The Tunnelin ensimmäinen tuotantokausi tulee kokonaisuudessaan Yle Areenaan.

Myös uusia tuotantokausia on luvassa. Murha Sandhamnissa jatkuu kuudennen tuotantokauden jaksoilla, ja Poldarkia päästään seuraamaan neljännen tuotantokauden jaksoissa. Johannes Brotheruksen tähdittämä draamakomedia HasBeen jatkuu toisen tuotantokauden jaksoilla Yle Areenassa, ja myös Junamatka Eurooppaan -sarjassa päästään tutustumaan Michael Portillon seurassa uusin matkakohteisiin.

Torstaina penkkiurheilijat ja erityisesti jalkapallofanit päästetään piinasta, kun jalkapallon MM-kisat Venäjällä alkavat vihdoin! Otteluita seurataan Kakkosella, Areenassa ja Yle Puheella. Kisojen vuoksi Pikku Kakkosen arki-iltojen lähetyksen siirtyvät Yle Teemalle ja aikaistuvat viidellä minuutilla.

Uusintasarjana alkaa suosittu ja Television tiiliskivien TOP5-sarjoihin rankkaama, Jude Law'n tähdittämä The Young Pope - piru vai pyhimys.

Aurinkoista sarja- ja jalkapalloviikkoa!

MAANANTAI 11.6.

Hayley ja käyttöohje elämään - katalogina Areenassa

Yle Areena
Rääväsuinen BBC3:n realitytähti ja puhelinkeskuksen tea lady Hayley Pearce tutustuu parikymppisten nuorten elämää liippaaviin asioihin kuten nettideittailuun, bilelomiin ja plastiikkakirurgiaan. Osa Areenan reality-kesää.

Nainen seisoo tiiliseinän edessä, kännykkä kädessä ja katso yläviistoon. Kännykästä tulee puhekupla, jonka sisällä on nainen ja mies.
Hayley ja käyttöohje elämään. Nainen seisoo tiiliseinän edessä, kännykkä kädessä ja katso yläviistoon. Kännykästä tulee puhekupla, jonka sisällä on nainen ja mies. Kuva: Yle Kuvapalvelu Reality

Kummelin jackpot (12)

Yle TV2 klo 21.00
Tarina ahneudesta, ystävyydestä ja pelihimosta kummelityyliin. Pertti "Pera" Järvelä on pikkuhuijari, jolle tyttären Kanadan matkan rahoittaminen muodostuu kunniakysymykseksi. Huijarin on mentävä töihin! Työpaikka löytyy Jehovan todistajien omistamasta firmasta. Peran ja hänen ystäviensä eteen tarjoutuu mahdollisuus suurimittaiseen pelihuijaukseen, Jackpot odottaa... Käsikirjoitus: Timo Kahilainen, Heikki Vihinen. Ohjaus: Pekka Karjalainen. Uusinta.

Kummelin Jackpot -elokuva.
Kummelin jackpot. Kummelin Jackpot -elokuva. Kuva: Yle Kuvapalvelu Kummelin Jackpot

Murha Sandhamnissa 1/4 (12) - uusi tuotantokausi

Yle Fem klo 22.00
(Morden i Sandhamn, Ruotsi 2017) Mia ja Thomas seuraavat epäiltyjä viinan salakuljettajia. Kaikki sujuu rauhallisesti, kunnes Thomas käy ostamassa kahvia. Kuorma-auto saapuu paikalle eikä Mia odota vaan etenee autoon – pyrkimys on saada roistot kiinni itse teossa. Hänet pahoinpidellään ja Thomas päättää saada tekijät kiinni. Ainoa johtolanka on laatikollinen tuontiviinaa. Itsenäinen jakso Viveca Stenin luomilla hahmoilla (ei perustu tiettyyn kirjaan). Myös kauden muut jaksot ovat erillisiä tv-elokuvia pohjautuen Viveca Stenin kirjoihin. Osissa: Jakob Cedergren (Thomas), Alexandra Rapaport (Nora), Sandra Andreis (Mia), Stefan Gödicke (Jonas), Jonas Malmsjö (Henrik), Kajsa Ernst (Marika). Ohjaus: Mattias Ohlsson. Tuotanto: Filmlance International / Yhteistuotanto, Yle Areena 31 päivää

Mies katsoo sisään palaneeseen taloon nojaten polviinsa.
Murha Sandhamnissa. Mies katsoo sisään palaneeseen taloon nojaten polviinsa. Kuva: Johan Paulin / Yle Kuvapalvelu rikossarjat,murha sandhamnissa

TIISTAI 12.6.

KulttuuriCocktail: Sarjakuvaelämää 1/4 - uusi sarja alkaa

Yle Teema klo 20.00 ja Yle Areena katalogina
Suomalainen nykysarjakuva on kansainvälisesti arvostettua. Parissakymmenessä vuodessa aliarvostettu laji on noussut vakavasti otettavaksi taidemuodoksi, jonka tyylikirjo on hämmästyttävän laaja. Sarjakuvaelämää-dokumentissa näemme kotimaisen taidesarjakuvan kärkinimet työn touhussa. Dokumenttisarja kuvaa samalla koko sarjakuvakulttuuria, kustantajia, festivaaleja ja yhteisöä. Yle Areena toistaiseksi

Hergé, taiteilija Tintin varjossa

Yle Teema klo 20.45
(Hergé - In the Shadow of Tintin)
Kun Georges Prosper Remi piirsi ensimmäisen Tintti- sarjakuvansa vuonna 1929 taiteilijanimimerkillä Hergé, hän tuskin aavisti minkälaiseen maailmanmaineeseen hänen luomat hahmot yltäisivät. Minkälainen oli mies Tintin takana? Tuotanto: Gedeon Programmes/ Moulinsart SA / RMN-GP / Arte / TV5 Monde / RTBF/ VRT / Curiosity Stream / RTS. Yle Areena 90 päivää

KESKIVIIKKO 13.6.

Junamatka Eurooppaan 1/6 - uusi tuotantokausi

Yle Teema klo 21.05
Michael Portillo aloittaa matkailusarjansa neljännen kauden Bulgarian pääkaupungista Sofiasta oppaanaan "Bradshaw's 1913 Continental Railway Guide". Bulgariasta matka jatkuu kiskoja pitkin Turkin Istanbuliin, kaupunkiin jossa Eurooppa kohtaa Aasian. Matkan muita kohteita ovat Wien, Trieste, Pisa, Garda-järvi, Ateena, Thessaloniki, Schwarzwald, Hannover, Barcelona ja Mallorca. Yle Areena 31 päivää

Mies istuu junassa, vanha kirja auki ja katsoo kameraan.
Junamatka Eurooppaan. Mies istuu junassa, vanha kirja auki ja katsoo kameraan. Kuva: Yle Kuvapalvelu Matkailuohjelmat (Tv),Junamatka Eurooppaan

Kino: Maryland (16)

Yle Teema klo 22.05
(Maryland/Disorder, Ranska 2016) Vincent, entinen sotilas, joka kärsii posttraumaattisesta stressihäiriöstä, saa pestin liikemiehen perheen henkivartijana. Pääosissa: Matthias Schonaerts, Diane Kruger. Ohjaus: Alice Winocour. Yle Areena 31 päivää

Mies lähikuvassa, nenästä vuotaa verta. Takana muita sotilaita.
Kino: Maryland. Mies lähikuvassa, nenästä vuotaa verta. Takana muita sotilaita. Kuva: Ege Entertainment / Yle Kuvapalvelu elokuvat

TORSTAI 14.6.

Jalkapallo Fifa MM 2018 - MM-jalkapallo alkaa!

Yle TV2 klo 16.30, Yle Areena ja Yle Puhe
Jalkapallon MM-kisat pelataan Venäjällä 14.6.-15.7.2018 ja Yle Urheilu on mukana jokaisessa ottelussa. Kisat käynnistyvät torstaina 14.6. yhdellä ottelulla, kun isäntämaa Venäjä kohtaa Saudi Arabian. Finaali pelataan sunnuntaina 15.7. Moskovassa. Yle välittää kanavillaan kaikki kuukauden aikana pelattavat 64 ottelua. Pääkanavana on Yle TV2, ja Yle Areena välittää suorana kaikki ne ottelut, joita ei broadcast-kanavilla nähdä. MM-kisat kuullaan myös Yle Puheella, joka välittää selostettuina avausottelun, välierät, pronssi- ja loppuottelun. Selostajana toimii Jussi Lindroos.

MM-kisojen studiojuontajina nähdään Yle tutut kasvot Petra Manner, Riku Salminen, Sami Laine ja Antti-Jussi Sipilä. Selostajina ovat muun muassa Matti Härkönen ja Lauri Kottonen. Asiantuntijoina on jälleen liuta suomalaisen jalkapallomaailman huippuammattilaisia, kuten Jari Litmanen, Petri Pasanen, Erkka V. Lehtola, Marianne Miettinen sekä useita muita valmentajia ja jalkapallopersoonia.

Jalkapallon MM 2018
Jalkapallon MM-kisat alkavat! Jalkapallon MM 2018 Kuva: ©Tomi Hänninen jalkapallon mm 2018,Jalkapallon MM 2018

Pikku Kakkosen illan lähetys siirtyy Yle Teemalle

Yle Teema klo 16.55
Jalkapallon MM-kisojen ajaksi 14.6.-13.7. Pikku Kakkosen arki-iltojen lähetykset siirtyvät Yle Teemalle ja samalla esitysaika aikaistuu viidellä minuutilla. Pikku Kakkosen kaikki tutut ohjelmat ja hahmot nähdään arki-iltaisin Yle Teemalla klo 16.55-17.55.

Jacques Tati: Riemuloma Rivieralla ja Rattoisa sunnuntai

Yle Teema klo 21.00
Kino Klassikko: Riemuloma Rivieralla (S)
(Les vacances de M. Hulot, Ranska 1953) Jacques Tatin parhaimpiin kuuluva komedia ihmisten ja ympäristönsä kanssa alati törmäilevän herra Hulot'n kommelluksista rannikon lomakeskuksessa. Yle Areena 14 päivää, uusinta.

Rattoisa sunnuntai (S)
(Gai dimanche, Ranska 1935) Jacques Tatin varhainen lyhytelokuva kahdesta velmusta, jotka houkuttelevat turisteja romubussiinsa maaseutukiertueelle. Yle Areena 14 päivää, uusinta

Monsieur Hulot (Jacques Tati) kurkistaa kattoikkunasta elokuvassa Riemuloma Rivieralla
Riemuloma Rivieralla. Monsieur Hulot (Jacques Tati) kurkistaa kattoikkunasta elokuvassa Riemuloma Rivieralla Riemuloma Rivieralla,Jacques Tati,teeman elokuvat

Poldark 1/8, S4 - uusi tuotantokausi

Yle TV1 klo 21.05
Kansa näkee nälkää, mutta viljaa rahdataan ulkomaille - ja satamassa syntyy mellakka. Ross joutuu toimittamaan epäiltyjä oikeuden eteen, josta George saa loistavan tilaisuuden kieroiluun. Kenet halutaan Parlamenttiin Cornwallin edustajaksi? Poldarkin neljäs kausi nähdään myös meillä Suomessa hyvin tuoreeltaan, vain muutama päivä Englannin ensi-illan jälkeen. Yle Areena 31 päivää

Poldark
Poldarkin neljäs tuotantokausi alkaa! Poldark Yle TV1,Poldark

PERJANTAI 15.6.

HasBeen, jaksot 11-13 - toinen tuotantokausi!

Yle Areena
Sarja jatkuu toisen tuotantokauden uusin jaksoin! Salla on Berliinissä, Niklas jäänyt Helsinkiin. Tulevaisuus on epävarma, jos sellaista edes kaksikymppisellä hasbeenillä on. Toisen kauden pääosissa mm. Johannes Brotherus, Elias Gould, Emma-Sofia Hautala ja Kristo Salminen. Uudessa tuotantokaudessa on yhteensä 10 jaksoa, jotka julkaistaan kesä-elokuussa 2018.

Nuori mies seisoo keskellä huonetta yksin ja katsoo vasempaan yläviistoon.
HasBeen. Nuori mies seisoo keskellä huonetta yksin ja katsoo vasempaan yläviistoon. Kuva: Yle Kuvapalvelu nuortensarjat,HasBeen

The Tunnel - uusi sarja alkaa osana Yle Areenan dekkarikesää

Yle Areena 90 päivää
S1 (10 jaksoa) alkaen 15.6..2018 klo 6.00
S2 (8 jaksoa) alkaen 6.7.2018 klo 6.00
S3 (6 jaksoa) alkaen 27.7.2018 klo 6.00

Huippusuosittu tanskalais-ruotsalainen yhteistuotanto Silta valloitti yleisön myös Suomessa. Sen tarinan pohjalta valmistui ranskalais-brittiläisin voimin kolmikautinen jännäri, joka sijoittaa tapahtumat Euroopan toiseen kolkkaan. Tunnelin ensimmäisen kauden tapahtumat noudattavat alkuperäissarjaa melko tarkasti, mutta toinen ja kolmas kausi lähtevät omaan suuntaansa. Niiden juoni nivoutuu selkeästi toisenlaiseen ilmastoon, kertoo jotain olennaista nimenomaan Englannin kanaalin ympärysvaltojen nykytodellisuudesta ja yhteiskunnallisesta tilanteesta.

Eurotunnelin huoltotunnelista löytyy naisen ruumis, joka on aseteltu täsmälleen Englannin ja Ranskan rajalle. Ranskalaispoliisi ottaa tutkinnasta vetovastuun, sillä uhri on nimekäs Ranskan kansalainen. Turhaan ei brittipoliisejakaan hätyytetty paikalle yöaikaan – paljastuu, että kyseessä onkin kaksi uhria, kaksi eri ihmisen puolikasta, joista toinen osoittautuu britiksi. Ranskassa tutkintaa tekee yksitotinen nainen, Elise Wassermann, joka saa vastoin tahtoaan työpariksi brittipoliisin nimeltä Karl Roebuck. Elisen on mahdotonta ymmärtää brittiläistä kollegaansa, saati tämän huumoria. Tunne on molemminpuolinen, vaikka joviaali brittipoliisi kuinka heittää huulta, jutut eivät koskaan osu saati uppoa. Pääosissa: Clémence Poésy, Stephen Dillane. Käsikirjoitus: Ben Richards. Tuotanto Canal+, Ranska ja Kudos Film, Englanti, 2013-17.

Mies ja nainen hiekkarannalla jonkinlaisen tunnelin päässä.
The Tunnel. Mies ja nainen hiekkarannalla jonkinlaisen tunnelin päässä. Kuva: Canal+ / Kudos Film The Tunnel

Kino: Neiti Julie (12)

Yle Teema klo 21.00
(Miss Julie, Norja 2014) Jessica Chastain ja Colin Farrell tähdittävät Strindbergin draaman armottomasta sukupuolten valtataistelusta juhannuksen kynnyksellä 1890-luvun irlantilaiskartanossa. Ohjaus: Liv Ullmann. Yle Areena 31 päivää. Huomaa myös! She Is Wild Again Tonight sunnuntaina 17.6. Yle Fem klo 21.00

Klassikkonäytelmään pohjautuvat elokuvan päärooleissa loistavat Jessica Chastain ja Colin Farrell.
Neiti Julie. Klassikkonäytelmään pohjautuvat elokuvan päärooleissa loistavat Jessica Chastain ja Colin Farrell. yle tv1

The Young Pope - piru vai pyhimys - uusintasarja alkaa

Yle Teema klo 23.05
(The Young Pope) Visuaalisesti hieno ja tunnelmaltaan mystinen draamasarja leikkii ajatuksella, että entä jos yksi maailman mahtavimmista miehistä, katolisen kirkon johtaja, paavi, olisikin jotain aivan muuta kuin mitä on kuviteltu. Entä jos hän ei olisikaan harras ja nöyrä Jumalan edustaja maan päällä, vaan sisäisten ristiriitojen repimä kummajainen, piru mieheksi - tai kenties vieläkin pahempaa? Paavina nähdään Jude Law. Yle Areena 31 päivää. Uusinta.

Television tiiliskivet radiosarjassa Yle Radio 1:ssä J. P. Pulkkinen ja Kaarina Hazard keskustelevat The Young Popesta maanantaina 11.6. klo 13.

Uusi draamasarja kertoo epäsovinnaisesta paavista ja hänen uransa alkuvaiheista Vatikaanissa. Pääroolin näyttelevät Jude Law ja Diane Keaton.
The Young Pope. Uusi draamasarja kertoo epäsovinnaisesta paavista ja hänen uransa alkuvaiheista Vatikaanissa. Pääroolin näyttelevät Jude Law ja Diane Keaton. Kuva: Gianni Fiorito yle tv1

LAUANTAI 16.6.

Jukolan viesti

Yle TV1 ja Radio Suomi klo 13.45 ja 22.45
Suomen suurin aikuisten urheilutapahtuma, Jukolan viesti on tänä vuonna Lahden ja Hollolan maastoissa. Kuntosuunnistajat pääsevät kilpailemaan samoille radoille ja rasteille huippusuunnistajien kanssa. Mukaan on ilmoittautunut noin 20 000 osallistujaa, suurin osa yritys-, perhe- ja ystäväjoukkueita. Jukola on myös kansainvälisen huiputason kilpailu, jonka voitosta käydään tiukkaa taistoa suviyössä. Jukolan selostajana televisossa on Jussi Eskola ja radion puolella Pertti Tapola.

Yle TV1 klo 13.45 Venlojen viesti, Yle TV1 klo 22.45 Jukolan viesti

Kino: Viulunsoittaja katolla (7)

Yle Teema klo 21.00
(Fiddler on the Roof, USA 1971) Teeman musikaalikesän elokuvana nähdään ikisuosikki, kolmen Oscarin musikaali pienen venäläiskylän sydämellisestä maitomiehestä, jonka arkeen luovat ongelmia kolmen tyttären naittaminen ja juutalaisperinteen ylläpito. Ohjaus: Norman Jewison. Yle Areena 7 päivää

Kuva elokuvasta Viulunsoittaja katolla
Viulunsoittaja katolla. Kuva elokuvasta Viulunsoittaja katolla Viulunsoittaja katolla,teeman elokuvat

SUNNUNTAI 17.6.

She Is Wild Again Tonight

Yle Fem klo 21.00
(Ruotsi, 2015) Gustaf Norén (tunnettu Mando Diao -yhtyeestä) ja näyttelijä Shima Niavarani tapaavat studiossa Brooklynissa työstääkseen uutta versiota näytelmästä Neiti Julie. Kun ohjaaja ei ilmesty paikalle, kaksikko viettää yön yhdessä. Mikä alkoi kahden poliittisesti valveutuneen nuoren taiteilijan välisenä tapaamisena, muuttuu valtapeliksi, jossa heidän sisimpänsä paljastuvat.

Hallitsevatko he tilannetta vai ovatko he oman menestyksensä ja median heille jakamien roolien uhreja? Feminismin ja antirasismin keinoin Fia-Stina Sandlund tutkii nykyajan sukupuolirooleja tiedostavien nuorten maailmassa. She's Wild Again Tonight hämärtää todellisuuden, näyttelemisen ja fiktion väliset rajat. Osissa: Gustaf Norén & Shima Niavarani. Ohjaus: Fia-Stina Sandlund. Yle Areena 15 päivää. Huomaa myös! Kino: Neiti Julie (12) perjantaina 15.6. Yle Teema klo 21.00.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua