Hyppää pääsisältöön

Tunteet ovat muistojen liimaa - osallistu ja kerro omista kokemuksistasi

Kerro, mitkä ovat sinun rakkaimmat muistosi
Kerro, mitkä ovat sinun rakkaimmat muistosi Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle tunteet,muistot

Tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, ettei ihmisen päässä ole olemassa arkistoa, jossa muistot olisivat sellaisenaan. Muistaminen ei ole objektiivista, koska ihmiset tekevät tulkintoja. Tutkimukset ovat vahvistaneet muistikuvien muuttumisen.

- Tunteet on muistojen liimaa. Semmoiset asiat, jotka on meille emotionaalisesti tärkeitä. Asiat, jotka ovat yllättäviä tai niillä on meidän tunne-elämälle tärkeä merkitys suuntaan tai toiseen, jäävät paremmin mieleen kuin ihan neutraalit asiat, sanoo psykoterapeutti Marja Saarenheimo.

Ihmiset havaitsevat eri asioita, koska jokainen katsoo tilanteita oman mielialan ja tunteiden läpi. Muistamisen vimma -kirjan kirjoittanut psykologi Marja Saarenheimo kertoo viime aikoina miettineensä lapsuudenmuistoa, jolloin hän koki olevansa sosiaalisesti aktiivinen.

- Kun aloitin koulun niin mulla oli sellainen tapa, että mä saatoin mennä kylään ihmisille. Myös perheisiin, joissa ei ollut lapsia. Asuimme pienessä kylässä Etelä-Pohjanmaalla. Mulle usein tarjottiin mehua. Mulle se oli ihan normaalia ja luonnollista. Mitä tapahtui tälle rohkeudelle, sitä mä olen miettinyt, kertoo psykologi Marja Saarenheimo.

Kerro millaiset ovat sinun rakkaimmat muistosi. Vaikuttavatko muistosi siihen millainen ajattelet olevasi? Haluaisitko unohtaa jonkun muiston? Millaisissa tilanteissa huomaat muistelevasi?

Havaintoja ihmisestä Yle Radio 1:ssä torstaisin klo 12.10 ja Yle Areenassa podcastina.

Info: Tässä on ollut ulkoinen upotus, joka nyt ei enää toimi, ja siksi on poistettu.